Zeytinyağı üretimi turizm gelir kaynağı oldu

Ülkelerinde zeytin yetişmeyen Ruslar, zeytinyağı fabrikasına gezi turu düzenleyerek zeytinyağının üretim aşaması hakkında bilgi aldı.
Zeytinyağı üretimi turizm gelir kaynağı oldu

Ülkelerinde zeytin yetişmeyen Ruslar, zeytinyağı fabrikasına gezi turu düzenleyerek zeytinyağının üretim aşaması hakkında bilgi aldı.

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan yerleşik Ruslar, Gazipaşa ilçesinde bulunan zeytinyağı fabrikasına tur düzenledi. Bir minibüs dolusu Rus, zeytinyağı fabrikasına gelerek zeytinyağının üretim aşamalarını yerinde gördü.

İşletme sahibi Zafer Tan'ın zeytin, zeytinyağı ve çökelek ikramıyla başlayan turda Tan, misafirlerine sofralık zeytinin nasıl hazırlandığını anlattı. Ekmeğini zeytinyağına ve çökeleğe batırarak zeytin yiyen Rus misafirler, tattıkları lezzetlere bayıldı.

İkramların ardından fabrika turuna başlayan Ruslara öncelikle dalından toplanan zeytinin yıkanarak fabrikaya girişi gösterildi. Zeytinlerin yıkanma aşaması izleyen Ruslar daha sonra zeytinin posa haline getirilişini izledi. Posadan yağın ayrılışını ilgiyle takip eden Ruslar, zeytinyağının aktığı çeşme önünde bardakla zeytinyağı içti. Bardaklara konan zeytin yağını "Şerefe" diyerek içen Ruslar, ılık zeytinyağının tadını sevdi.

Zeytin yağından üretilen kozmetik ürünlerine de büyük ilgi gösteren Ruslar, daha sonra alışveriş yaptı.

Turu düzenleyen Rus asıllı Liliya Mutlutürk, Gazipaşa'da bir yılı aşkın bir süredir yaşadığını ve bu doğal ilçenin güzelliklerine bayıldığını söyledi. Bu güzellikleri herkesin görmesi için turlar düzenlemeye başladığını söyleyen Mutlutürk, "Özellikle Ruslardan oluşan gruplarla Gazipaşa'ya geziler düzenliyoruz. Rusya'da zeytin yetişmediği için Ruslar zeytin ve zeytinyağı üretimini merak ediyor. Bunun için zeytinyağı fabrikasına gezi düzenledik. Burada doğal olarak üretilen zeytinyağı çok ilgilerini çekti. Özellikle hiçbir katkı maddesi konulmadan üretilen zeytinyağının tadına bakmamız çok ilginçti. Tadı farlı ama güzeldi. Dünyada artık doğal, katkısız ürün bulmak çok zorlaştı. Burada organik ürünler bulmak çok güzel. Bu gezilerimiz devam edecek" dedi.

Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok. Çok ilginç buldum. İnsanlar da çok açık, tadına bakmak istediğimizde veya soru sorduğumuzda hepsine açık yanıt veriyorlar. Her şey çok doğal, özellikle taze zeytinyağı içmek çok güzeldi" dedi.

Zeytinyağı fabrikası işletmecisi Zafer Tan ise "Rusya'da zeytin ve zeytinyağı olmadığı için bu bölgeye gelen misafirler zeytin yağına karşı merakları var. En çok bunun üretimini merak ediyorlar. Hangi işlemlerden geçtiğini ve kaç derecede işlediğimizi merak ediyorlar. Kendilerine tanıttık, taze zeytin yağını ikram ettik, gözleriyle gördükleri için güven duydular. Bitkisel yağ grupları içerisinde meyve suyu gibi olan tek ürün zeytinyağıdır. Bizim yaptığımız imalatın boyutu da burada budur" diye konuştu.

İHA