Zırhlı Birlikler darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52 sanıklı davaya tanık beyanlarının alınmasıyla devam edildi
Zırhlı Birlikler darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52 kişinin yargılandığı davaya tanık beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tanık olarak dinlenen uzman çavuş Y.A, darbe girişiminin yaşandığı dönemde ikinci alay birinci tabur ikinci bölükte görev yaptığını söyledi.

Darbe girişimi günü sağlık sebepleriyle gündüz izinli olduğunu belirten Y.A, saat 22.00 gibi bölük astsubayı Halil İbrahim'in arayıp mesaiye çağırdığını, nedenini sorduğunda da emrin bu şekilde olduğunu bildirdiğini kaydetti.

Y.A, kendi aracıyla saat 23.00 sıralarında nizamiyeden girdiğini, bu sırada iç tarafta bekleyen 2 tank gördüğünü anlattı.

Tabur komutanı Özgür Efe'nin yeni tümen komutanıyla toplantıda olduğunun söylendiğini aktaran Y.A, bir süre sonra kendisinin de içinde bulunduğu 8 sürücünün Gösteri Tatbikat Taburu'na gitmesinin emredildiğini dile getirdi.

Y.A, buna karşı çıktıklarını ve başka bir tabura gitmek istemediklerini söylemelerine rağmen yine de tatbikat taburuna gönderildiklerine dikkati çekerek, gittikleri taburda "Tank kullanmayı bilen var mı?" diye sorulduğunu, şoför olmalarına rağmen bilmediklerini söylediklerini bildirdi. Y.A, çünkü bu tabura gelirken kendi aralarında darbe girişimi olduğuna dair konuştuklarını, kimsenin buna destek olmak istemediğini bildirdi.

"Aranızda tank şoförü yoksa gazinoya geçin." emri üzerine saat 00.30-01.00 gibi söylenen yere geçtiklerini ve buradaki küçük televizyondan yaşananları gördüklerini ifade eden Y.A, durumu dışarıdaki üsteğmen Ayhan Şen'e anlattığını söyledi.

Y.A, üsteğmeni ikna ettiğini, onun da "Tamam, herkes kendi bölüğüne gitsin. Ben de tankları çıkarmıyorum." diye karşılık verdiğini kaydetti.

Bunun üzerine kendi bölüklerine döndüklerini dile getiren Y.A, sabaha kadar orada kaldıklarını anlattı.

Diğer tanık beyanlarının alınmasının ardından duruşma yarına ertelendi.

Kaynak: