Zırhlı Birlikler darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52 sanığın yargılandığı davaya, tanık beyanlarıyla devam edildi
Zırhlı Birlikler darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52 sanığın yargılandığı davaya, tanık beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmada SEGBİS vasıtasıyla dinlenen tanık Teğmen M.E, darbe girişiminin yaşandığı dönemde kursiyer subay olduğunu söyledi. 15 Temmuz mesai bitimine doğru, bölük astsubayınca, asıl birliklerine gitmeden önce cumartesi günü atış yapılacağı söylenilerek, tabanca dağıtıldığını anlatan M.E, akşam tabancada bir eksiklik olup olmadığına da bakmalarının istendiğini ifade etti.

Eve gittikten sonra 20.30-21.00 civarı, whatsapp'taki kursiyer subayların grubuna tabancalarla birlikte hazır olmalarına yönelik bölük komutanı binbaşı Özkan Gürkol tarafından bir sesli mesaj gönderildiğini belirten M.E, sebebini anlamadığı için beklemeyi tercih ettiğini kaydetti.

M.E, bir süre sonra "reaksiyonun zayıf olduğu, zamanında gelinmediği ve haftaya bu tarz bir uygulamanın yine yapılacağı"nın bildirildiği bir mesaj daha geldiğini ifade ederek, ardından gruptaki herkesin mesaiye çağrıldığına dair yeni bir mesaj geldiğini söyledi.

Bunun üzerine kurs binasına gittiğini, bahçede teğmen Halim Yıldız'ın tabanca mühimmatı dağıttığını dile getiren M.E, sorduğunda Yıldız'ın "'Dağıtılacak' dendi ben de dağıtıyorum. Niye dağıtıldığını bilmiyorum." dediğini bildirdi.

M.E, kurs binasında gördüğü bir başçavuşa da ne olduğunu sorduğunu, onun da bilmediğini ifade ederek, odasına çıkıp üniforma giydiğini, herkes G3 piyade tüfeği aldığı için silahlığa inip bir de silah aldığını anlattı.

Kurs binasında beklemeye başladığını bildiren M.E, 03.00 gibi okul komutanının, teknik kurul binasının önüne kursiyerleri çağırdığının söylenmesi üzerine oraya gittiğini belirtti.

M.E, toplam 76 kursiyerden yaklaşık 35-40 kişinin orada bulunduğunu dile getirerek, gelmeyen diğer teğmenlere de ulaşılmaya çalışıldığını söyledi. Yoklama alındıktan sonra albay Sefa Alkan'ın, birlik içinde kanunsuz, uygun olmayan faaliyetler gerçekleştirildiğini ve buna bazılarının katıldığını söylediğini ifade eden M.E, aralarında buna katılan arkadaşı olanların onları arayıp çağırmalarına yönelik ikazda bulunduğunu da kaydetti.

M.E, müteakiben emniyet gerekçesiyle sınav salonu bölgesine alındıklarını ve silahlarını, mühimmatlarını teslim ettiklerini, sabaha kadar orada beklediklerini dile getirdi.

- "Harp okulunda yıldırma, mobbing vardı"

Mahkeme Başkanının, yargılanan sanıkların FETÖ/PDY üyesi olduğuna yönelik iddia bulunduğunu belirterek, bu konuda bir bilgisi olup olmadığını sorduğu M.E, şöyle konuştu:

"Benim gördüğüm, duyduğum, şahit olduğum örgüt üyeliğiyle ilgili davranışları, bilgim, görgüm yok. Ancak bu yapılanmanın Kara Harp Okulu içerisinde, daha doğrusu askeri liseye müteakip Harp Okulu safhasında olduğunu düşünüyordum. Bunun sebebi de Harp Okulu'nda devre kaybettim. Harp Okulu'nu 5 senede bitirdim. Disiplin puanım 67. Kötü bir notla bitirdim. 7 dersten devre kaybettim. Harp Okulu'nda okurken, diğer harbiyeli arkadaşların dışında belli bir gruba karşı bir yıldırma, bir mobbing faaliyeti, okuldan ayrılmaya zorlama faaliyeti vardı. Bazı harbiyeliler okulu rahat rahat okurken ben ve benim gibi eziyet gören öğrenciler, canımız dişimizde okulu bitirmeye çalışıyorduk. Ancak duruşma salonunda bulunanlardan herhangi birinin örgüt üyeliğine karşı birebir görgüm, bilgim yok."

- Örgütle tanışmasını sağlamış

Tanık emekli asker Sami Yıldırım da 2015'te emekli olduğunu belirterek, ancak özlük haklarının KHK ile alındığını söyledi.

Daha önce örgüt üyeliğiyle ilgili başka bir mahkemede ifade verdiğini ve bu ifadesini kabul ettiğini belirten Yıldırım, harp okulunda okurken bu davanın sanıklarından eski albay İsa Sancaklı ile samimi olduğunu bildirdi.

Yıldırım, İsa Sancaklı ve Abdullah Bayram'ın, ilk tayin yeri Denizli'de birinin arayacağını ve ev tutmak gibi işlerde yardımcı olacağını söylediğini ifade ederek, aranmaya gerek kalmadan başka bir arkadaşı vasıtasıyla ev tuttuğunu dile getirdi.

Söylenilen kişinin de kendisiyle irtibata geçtiğini ve 2-3 ayda bir bu kişiyle görüştüğünü anlatan Yıldırım, İsa Sancaklı ve Abdullah Bayram'ın bu yapıyla ilgili telkinleri bulunmadığını fakat tanışmasını sağladıklarını kaydetti.

Duruşmaya diğer tanık beyanlarının ardından salı gününe kadar ara verildi.

Kaynak: