“2021 yılı Türkiye’de afet eğitim yılı olacak”

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Yıldız Tosun, 2021 yılının Türkiye'de afet eğitim yılı olacağını ve şehirdeki tüm insanlara afet eğitimi vereceklerini belirtti.
“2021 yılı Türkiye’de afet eğitim yılı olacak”

Konya Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Yıldız Tosun, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Tosun, AFAD binasında bir araya geldiği basın mensuplarına, heyelan, sel, yangın, deprem gibi doğal afetler öncesi, anı ve sonrasında yapılaması gerekenlerle ilgili sunum yaptı. 2021'in "Türkiye Afet Eğitim Yılı" ilan edildiğinin hatırlatan Tosun, yıl sonuna kadar eğitimlerin devam edeceğini söyledi. "Afet Bilgisi Hayat Bilgisi" düşüncesiyle toplumun tüm kesimlerinin afet farkındalık eğitimleri almasını amaçladıklarını dile getiren Tosun, "Olası bir afetten önce toplum olarak afet, öncesi, afet sırası ve afet sonrasında yapılacakların bilinmesi hayati öneme sahip. Bu nedenle bireyden başlayarak toplumun tüm kesimine, afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları için afete hazırlık kültürünü kazandırmak amacıyla eğitimler verilmektedir." diye konuştu. Tosun, Türkiye genelinde yıl sonuna kadar deprem, sel, yangın, heyelan gibi afet çeşitliliğine göre eğitimlerin devam edeceğini söyledi.

“ÜLKE GENELİNDE AFET BİLİNCİ ARTACAK”

Tosun, ülke genelinde afet bilincini artırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Konya AFAD olarak çeşitli projeler yürütüyoruz. Genel kanının aksine Konya'da da ağır yıkımlı depremler olabilir. Bu çerçevede binaların durumlarını analiz ediyoruz. Bunun yanında İç Anadolu Bölgesinde en fazla obruk Konya'da görülüyor. Obrukları da bir doğal afet kabul edip alan tarama çalışmaları yapıyoruz."

“AFET VE ACİL DURUM ÇANTASI ÇOK ÖNEMLİ”

Olası bir afet öncesinde hazırlanan "Afet ve Acil Durum Çantası"nın hayati önem taşıdığını kaydeden Tosun, “Olası bir afete karşı acil gereksinimlerin ve değerli evrakların saklandığı Afet ve Acil Durum Çantası, kişinin ve sevdiklerinin hayatını kurtarabilir. Çanta, afet sonrası ilk saatlerde ilk yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçları karşılamak için hazırlanır. Çanta içerisinde, sadece yağmurdan değil afet anında tozdan, çamurdan ve benzeri etkilerden sizi koruyacak bir yağmurluk, sağlığınız için maske, son gelişmelerden haberdar olabilmeniz için pilli radyo, notlarınızı alabileceğiniz not defteri ve kalem, temizlik ihtiyacınız için sabun ve tuvalet kağıdı, çöpleriniz için çöp poşeti ve saklama poşeti, ihtiyaç durumunda kullanabileceğiniz koli bandı, kişisel temizliğiniz için diş fırçası ve macunu, iletişim kurabileceğiniz yerinizin belirlenmesine yardımcı olacak bir düdük, aydınlatma ihtiyacınız için el feneri, radyo ve fener için yedek pil, su ve rüzgar geçirmeyen mevcut ısınızı muhafaza ederek hipotermi ve benzeri durumlarda sizi koruyacak olan acil durum koruma örtüsü, su ve uzun süre bozulmayacak kuru gıdalar, sağlık kayıtları ve ilaçlar, önemli evrakların birer fotokopisi (kimlik, vb), ilk yardım çantası gibi malzemeler bulunmalıdır. Çantamızın içeriği 6 ayda bir güncellenmelidir. Ailede engelli, küçük çocuk, bebek, yaşlı veya kronik hastalar varsa bu kişilerin özel ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmayı unutmayın” dedi.

“BİNALARI SİGORTALATMAYI ÖĞRENMELİYİZ”

Deprem, sel, yangın veya heyelan gibi doğal afetlere karşı en önemli finansal güvencenin bina sigortası olduğunu söyleyen Tosun, “Araçlarımızın sigortasını, kaskosunu her sene aksatmadan yaptırıyoruz. Fakat ömrümüzün uzun bir kısmını çatısı altında geçirdiğimiz evlerimiz için aynı hassasiyeti düşünmüyoruz. Başta DASK olmak üzere bina sigortası çok önemlidir. Çok makul bütçelerle binalarımızı sigortalatabiliriz. Olası bir felakette maddi ve manevi hak kayıplarının önüne geçebilmek için bu çok önemli” dedi.

AFAD’IN GÖNÜLLÜ KADROSU HER GEÇEN GÜN GENİŞLİYOR

Öte yandan, AFAD Gönüllülük Sistemi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Afet risklerinin azaltılması çalışmalarında toplumun afetlere duyarlılığını artırmayı hedefleyen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD), bu alandaki projelerinden biri de Gönüllülük Sistemi. Sistemle, her bir bireyin yakınında afet ve acil durumlar konusunda bilgi ve beceriye sahip bir “AFAD Gönüllüsü” bulunması amaçlanıyor.

SİSTEMDE 270 BİN GÖNÜLLÜ VAR

AFAD’ın Gönüllülük Sistemi’ne 3 Ocak 2019 itibarıyla 270 bin kişi katıldı. Hiçbir maddi beklenti olmaksızın çalışmalara katılan gönüllülerin eğitimleri, öncelikle çevrim içi olarak başlıyor ve AFAD İl Müdürlüklerinde yüz yüze ve uzman ekiplerle sahada devam ediyor.

GÖNÜLLÜLER 3 AYRI SEVİYEDE SINIFLANDIRILIYOR

Gönüllüler, yetkinlikleri ve aldıkları eğitimlere göre 3 ayrı seviyede sınıflandırılıyor. Çevrim içi eğitimler yoluyla sisteme katılanlar "Temel AFAD Gönüllüsü", profesyonel ekiplere yardımcı olanlar "Destek AFAD Gönüllüsü" ve profesyonellerle koordineli çalışan ve mesleğinde kariyer sahibi olanlar ise "Uzman AFAD Gönüllüsü" olarak gruplandırılıyor. Gönüllüler ayrıca huzurevi ziyareti, kan bağışı, kütüphane kurma ve fidan dikme gibi sosyal etkinliklerde de rol alıyor.

18 YAŞINDAN BÜYÜK HERKES AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLABİLİYOR

Sisteme dahil olmak isteyen ve 18 yaşından büyük olan herkes E-Devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Gönüllülerin eğitim ve çalışma programlarını aksatmamaları, sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gerekiyor. •SEYFULLAH KOYUNCU

“2021 yılı Türkiye’de afet eğitim yılı olacak”