2021’de Konya’da konuşulanlar

2021 yılı, tıpkı Türkiye gündemi gibi Konya için de bir hayli hızlı ve hareketli geçti. Belki tarihimizde görmediğimiz hızda gündemlerimiz değişti. Konya’nın en çok konuşulan konularını ve 2021 yılının önemli olaylarını sizler için derledik.
2021’de Konya’da konuşulanlar

yeni-haber-fotogaleri-015.jpg

2021 yılı, tıpkı Türkiye gündemi gibi Konya için de bir hayli hızlı ve hareketli geçti. Belki tarihimizde görmediğimiz hızda gündemlerimiz değişti. Konya’nın en çok konuşulan konularını ve 2021 yılının önemli olaylarını sizler için derledik.

OCAK

2020 yılında Konya, ihracatını yüzde 8,28 oranında artırarak 2 milyar 185 milyon 137 bin dolara yükseltti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mevlana Çarşısı’nın yerine yapılacak projenin temel atma, Altın Çarşı dönüşüm projesinin başlangıcı, Alaaddin cephe düzenleme çalışmasının birinci etabının açılışı, ikinci etabının başlangıcı ile yapımına başlanan Konya Millet Bahçesi’nde fidan dikimi ve Şehit Yunus Mermer Camii’nin toplu açılış törenine katıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Koronavirüs döneminde işletmelere katkı sunmak için şehrin billboardlarında tanıtım desteği başlattı. AK Parti Konya İl Kadın Kolları 6. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Esra Doğan yeniden Başkanlığa seçildi.

ŞUBAT

20 yaş altı öğrenciler ve 65 yaş üstü eğitimciler için bazı kısıtlamalar gevşetildi. Şivlilik etkinliklerinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yapılmamasına karar verildi. AK Parti Konya’da 7. Olağan İl Kongresi’nde Hasan Angı yeniden il başkanı seçildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Eski Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın katılımıyla Konya Yeni Sanayi Sitesi’nin Temel Atma Töreni gerçekleştirildi. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, eğitim ve kültür yatırımlarını ve yeni dönem projelerini kamuoyu ile paylaştı.

MART

Kontrollü normalleşme sürecinin ilk haftasında Konyalı vatandaşlar güzel havanın da etkisiyle kendilerini parklara, bahçelere, sokaklara attılar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Akşehir ve Tuzlukçu ilçelerindeki mülkiyet sorununun çözüldüğünü bildirdi.  Konya’da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında açıklanan yeni tedbirler sonrası açılan lokanta ve kafeler, müşteri kabul etmeye başladı.

NİSAN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Konya’da 2021 yılı içerisinde elektrik ve doğal gazda yatırım hedeflerinin 612 milyon lira olduğunu belirterek, şehirde 4 biyokütle, 2 hidroelektrik, 2 rüzgar ve 1 termik santral olduğunu söyledi. Konya’da Türk Yıldızları uçağının düşmesi sonucu şehit olan Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep, memleketi Trabzon’da son yolculuğuna uğurlandı.  Konya'da 250 metre pist uzunluğuna sahip olacak Türkiye'nin ilk kapalı olimpik veledromunun temeli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katıldığı törenle atıldı.

MAYIS

Mevlana Türbesi’ndeki Kubbe-i Hadra’da tarihinde 8’inci kez yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında yeni çiniler, Konya protokolünün katılımı ile monte edildi. Konya Büyükşehir Belediye Meclisi, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik yapmış olduğu insanlık dışı muameleyi grubu bulunan tüm partilerin adına ortak bir açıklama ile kınadı.

HAZİRAN

1 Haziran’dan itibaren başlayan yeni normalleşme sürecinde; kahvehaneler, çay ocakları, kafeler, restoranlar, spor salonları, düğün salonları gibi işletmeler uzun bir aranın ardından kapılarını müşterilerine açmanın heyecanını yaşadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya’da gerçekleştirilen; Tarihi Kent Merkezi Hava Kalitesi İyileştirilme Projesi Başlangıç Programı, Çevre Projeleri Tanıtım Programı ile Avrupa Yeşil Mutabakatı Web Semineri ve Bisiklet Etkinliği programlarına katıldı.  5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Konya’ya da bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanlarımızın sağlıklarını korumak ve trafik yükünü azaltmak için bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz; tıpkı Konya gibi. Konya bu noktada hakikaten bir örnek.” dedi. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin birinci fazı tamamlandı.. Pençe-Yıldırım harekatında terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucu şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Muhammed Ali Akın, son yolculuğuna uğurlandı. MÜSAD Konya Şubesi'nde gerçekleştirilen 24. Genel Kurulda Ömer Faruk Okka, MÜSİAD Konya Şube Başkanlığı görevini Hilmi Kağnıcı’ya devretti.

TEMMUZ

Konya, 2021’in ilk yarsında ihracatını yüzde 51 artırdı. Yılın ilk 6 ayında 1,475 milyar dolar ihracata ulaşan Konya, Haziran ayında ise yüzde 58 artışla 274 milyon dolar ihracat yaptı. Bu rakam altı aylık bazda, Konya tarihinin en yüksek ihracatı oldu. Eskişehir İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Konya İl Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Konya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da, 2 yıldır görevde olduğu Konya’daki hizmetini tamamlayarak Türk Polis Teşkilatından emekli oldu.

AĞUSTOS

Türkiye’nin gündemine oturan cinayette hayatını kaybeden 7 kişilik Dedeoğulları ailesi Saraçoğlu Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı. Cenazeye AK Parti kurmaylarının yanı sıra Konya protokolünden çok sayıda isim katıldı. Konya, yangının ilk gününden itibaren komşu il olarak hem itfaiye teşkilatı hem de iş makinalarıyla yangın söndürme çalışmalarına destek olmak için hem Manavgat’ta hem de Muğla’da yardıma koştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya kültür hayatına değer katacak önemli yatırımların açılış ve temel atma törenlerine katıldı.

EYLÜL

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye programı kapsamında Konya’ya geldi. Pençe-Şimşek operasyon bölgesinde teröristlerin taciz ateşi sonucu yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Ömer Faruk Erdem'in cenazesi, Akşehir ilçesinde toprağa verildi.

EKİM

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, “Aşçı Dede” ana temasında “Bizim Buralarda Yemek Bir Medeniyettir” ana fikri ile düzenlenen Konya Gastro Fest başladı. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin boşaltılan binasının yerine Türkiye’nin en güzel kütüphanelerinden birinin yapılacağı müjdesini veren Başkan Altay, Akyokuş Kasrı ve palye düzenlemeleri ile de Akyokuş’un yeniden bir cazibe alanı haline dönüştürüleceğini söyledi. Konya Bilim Festivali tamamlandı. Açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yapılan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da ziyaret ettiği festival, Konya’dan ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden on binlerce bilim meraklısına ev sahipliği yaptı. Konya Kitap Günleri, kendi rekorunu kırarak 10 gün boyunca Konya’dan ve Konya dışından 800 bin 104 ziyaretçiyi ağırladı.

KASIM

Kombassan Holding kurucusu ve eski yönetim kurulu başkanı Haşim Bayram, koronavirüs tedavisi gördüğünü hastanede hayatını kaybetti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Akşehir Anayol Köprülü Kavşağı, Akşehir-Tuzlukçu Yolu ve Beyşehir Yolu’nun açılışlarını yaptı. Merkez üssü Konya'nın Meram ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Konya Sanayi Odası iş birliğiyle düzenlenen Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları'nın açılış töreni yapıldı.  Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Konya basını 5 bin fidanı toprakla buluşturdu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Konya’da düzenlenen Uluslararası İhtida Kongresi'ne katıldı.

ARALIK

Yurdun büyük bir bölümünde etkili olan fırtına, Konya’da da hayatı olumsuz etkiledi. Makine ve Kimya Endüstrisi tarafından geliştirilen yerli deniz topunun atış testi Konya Karapınar Atış Sahasında yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bir dizi ziyaretler kapsamında geldiği Konya’da, Kulu, Cihanbeyli ve Altınekin’in ardından; Seydişehir, Beyşehir ve Derebucak ilçelerini de ziyaret etti. Bakan Kurum ayrıca, Kayacık Spor Tesisleri'nin temelini de attı. Milliyetçi Hareket Partisi tarafından düzenlenen ‘Adım Adım 2023 İl İl Anadolu’ programında ise MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı ve MHP Milletvekilleri; sivil toplum kuruluşlarını, esnafı ve vatandaşı kapı kapı ziyaret etti. Hz. Mevlana'nın 748'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri', 'İrfan Vakti' temalı yürüyüşle başladı. Mevlana Müzesi’nin yeşil kubbesi Kubbe-i Hadra, restorasyon çalışmaları sonrası yeni yüzüyle şehri selamlamaya başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tacikistan Sanayi ve Teknolojiler Bakanı Şerali Kabir Konya’da düzenlenen Türkiye- Tacikistan İş Forumuna katıldı.

SEYFULAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ

2021’de Konya’da konuşulanlar

2021’de Konya’da konuşulanlar