26 yıldır sönmeyen yangın: Başbağlar

Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde 1993 yılında 33 kişi PKK'lılar tarafından feci şekilde katledildi. Başbağlar'da yapılan bu katliamla Alevi-Sünni halk arasında yeni çatışmalar çıkarılması hedeflendi

26 yıldır sönmeyen yangın: Başbağlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzincan’ın Başbağlar Köyü’nde 1993 yılında 33 kişi PKK’lılar tarafından feci şekilde katledildi. Başbağlar'da yapılan bu katliamla Alevi-Sünni halk arasında yeni çatışmalar çıkarılması hedeflendi

Türkiye, 26 yıl önce 1993 yılında Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde yaşanan katliamla sarsıldı. Başbağlar'da öldürülen insanların üzerine "Sivas'ın intikamı alınmıştır" yazılı bildiriler bırakılarak Alevi-Sünni halk arasında yeni çatışmalar çıkarılması hedeflendi.  Ölenlerin yakınları Cumhuriyet tarihinin bu en kanlı ve vahşet dolu sivil katliamını asla unutamıyor.

26-yildir-sonmeyen-4.jpg

ÖRGÜT CAMİ CEMAATİNİ HEDEF ALDI

Erzincan’ın şehir merkezine 220 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyüne ansızın bir gece gelen PKK’lı teröristler evlerinde bulunan kadınları yaka paça dışarıya atarak köy girişindeki Kuru Dere’de topladılar. Evlere giren teröristler yağmayla bütün kıymetli eşyaları alarak köydeki evleri ateşe verdiler. Karşı koyup direten 5 kişiyi de yakılan evlerin içinde ateşe vererek katlettiler. O sırada camiden çıkan cemaatteki 28 erkeği köy meydanına toplayarak önce örgüt propagandası yaptılar. Ardından gözlerini bile kırpmadan bu 28 kişiyi tek tek kurşuna dizdiler. Olayın ardından köyde inceleme yapan ekipler yüzlerce boş kovana rastladı.

ATEŞ YÜREKLERDE HALA YANIYOR

Gözü dönmüş örgüt mensupları köydeki 210 evi içerisinde insanlarla birlikte ateşe verdi. Bir gecede en küçüğü 12, en büyüğü 72 yaşında olan 33 can kaybedildi. İçerisinde cami ve okulunda olduğu yangın tam dört gün söndürülemeden devam etti. Küle dönen köyün o hali ve yaşananlar köy ahalisi ve Türkiye’nin hafızasından halen silinebilmiş değil. Yanan ateş hala yüreklerde yanmaya devam ediyor.

KATLEDİLEN İNSANLAR HER YIL ANILIYOR

Cumhuriyet tarihinin o güne kadarki en büyük sivil katliamlarından birine sahne olan Başbağlar köyündeki saldırının ardından şehitler için anıt yapıldı ve olayda katledilenlerin eşyasının sergilendiği müze oluşturuldu. Katliamın acısının ilk günkü gibi taze olduğu köyde, şehit edilenler her yıl olayın yıl dönümünde törenle anılıyor. Özellikle yaz aylarında köylerine gelen vatandaşlar şehitlik anıtında dua edip müzeyi ziyaret etmeyi ihmal etmiyor. 

26-yildir-sonmeyen-3.jpg

GÜLŞEN YILMAZ7 YENİ HABER GAZETESİ

Bakmadan Geçme