41 yılını adadığı gönüllülük çalışmalarıyla insanların hayatına dokunuyor

"Türkiye'nin gönüllülük öğretmeni" olarak tanınan ve hayatının 41 yılını bu işe adayan İnal Aydınoğlu, ücretsiz verdiği eğitimlerle yeni gönüllüler yetiştiriyor - İnal Aydınoğlu:- "Gönüllüğünün temeli olan ayrımsız, sınırsız ve karşılıksız sevmeyi öğreten
41 yılını adadığı gönüllülük çalışmalarıyla insanların hayatına dokunuyor

İSTANBUL (AA) - ZEYNEP RAKİPOĞLU - "Türkiye'nin gönüllülük öğretmeni" olarak tanınan ve hayatının 41 yılını bu işe adayan İnal Aydınoğlu, ücretsiz verdiği eğitimlerle bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor.

Gaziantep doğumlu ekonomist ve iş insanı 78 yaşındaki Aydınoğlu, "İnsan gönüllülükle zenginleşir" sloganıyla 41 yıldır sürdürdüğü çalışmalarıyla insanların hayatına dokunuyor.

Aydınoğlu, yaptığı gönüllülük çalışmalarını kurumsallaştırmak ve kalıcı hale getirmek için 2000 yılında servetinin yarısını bağışlayarak Gönüllü Hizmet Vakfı'nı kurdu. Ticaretle uğraşırken mesaisinin yarısını bu çalışmalara ayıran Aydınoğlu, 8 yıldır kendisini tamamıyla gönüllülüğe adadı.

"Gönüllü Platformu" çatısı altında hem yeni gönüllüler yetiştiren hem de sevgi, hitabet ve liderliği anlatan Aydınoğlu, Marmara ve Maltepe üniversitelerinde her dönem yaklaşık 800 öğrenciye "Topluma Hizmet Uygulamaları" dersi veriyor.

- 10 bini aşkın gönüllü yetiştirdi

Bugüne kadar 10 bini aşkın gönüllü yetiştiren Aydınoğlu, Kadıköy'ün bütün mahallelerinde 3 bin kişiye eğitim verdi, 16 gönüllü merkezi açtı, çeşitli dallarda müzik yapan 217 koro kurdu.

Aydınoğlu ayrıca, mutluluk, sevgi ve yaşam üzerine 14 kitap kaleme aldı, şu anda "Gençte ve Çocukta Sevgi ve Gönüllülük" isimli 15'inci kitabını yazıyor.

Her yaştan daha fazla insana ulaşabilmek, gönüllü kuruluşlar ile bireyler arasında iletişim kurmak amacıyla sosyal medya platformlarını aktif kullanan Aydınoğlu'nun Youtube'da Gönüllü TV ismiyle bir kanalı da var.

- "Gönüllülüğün sınırları tasavvur edilemez derecede geniş"

İnal Aydınoğlu, 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 41 yıldır gönüllülük yaptığını, yaşamanın anlamını, mutluluğu, her şeyi onda bulduğunu ifade etti.

Gönüllü liderler yetiştirmeye çalıştığını belirten Aydınoğlu, bu işin öğrenilmeden yapıldığı takdirde başka insanlara gerekli faydaların sağlanılmakta zorlanılacağını söyledi.

Gönüllülük üzerine çabalarını artırmak için ablası ve ağabeyiyle birlikte Gönüllü Hizmet Vakfı'nı kurduklarını anlatan Aydınoğlu, "Gönüllülerin bir araya gelmesi, hizmette daha başarılı olması, gönüllülüğün toplumumuzda yaygınlaşması, Türk'ün özünde bulunan sevgiyi, şefkati, merhameti daha etkili bir biçimde topluma ve insanlığa ulaştırabilmesi yolunda çalışmalar yapıyoruz. Gönüllülüğün sınırları tasavvur edilemez derecede geniştir." diye konuştu.

Vakfın kalıcı eserler bırakmak için de çalıştığını, 6'ncı okulu yaptıklarını kaydeden Aydınoğlu, inşa ettikleri eserleri bağışlayarak kamu kurumlarına önderlik yapmaya çalıştıklarını anlattı.

- 21 yıldır aynı gün ve sınıfta gönüllülük eğitimi veriyor

İnal Aydınoğlu, 21 yıldır Kadıköy Belediyesi Brifing Salonunda her yıl 8 ay boyunca pazartesi günleri eğitim verdiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Gönüllüğünün temeli olan ayrımsız, sınırsız ve karşılıksız sevmeyi öğreten kurslar veriyorum. Her yıl 150 kişi kaydediyorum, bunun 80-90'ı dönem sonunda diploma alıyor. Onlara içimizdeki yüce değerleri ve ruhumuzun değerlerini dünyasal yaşamımıza katmanın, gerçek güce ulaşmanın yollarını öğretiyorum. Yani her insan bir güç arayışı içindedir. Kimi servette, kimi şöhrette, kimi malda, mülkte arar. Oysa ki gerçek güç bir insanın özünün, sözünün bir olmasında, hakka, hukuka, adalete uygun yaşamasında ve bütün ilişkilerinde sevgiyi, şefkati, merhameti ön planda tutmasında yatar. O yüzden ben de tam 21 yıldır her yıl ayrı bir konu hazırlayarak sevgiyi ve sevginin yarattığı mutluluğu, gücü insanlara öğretmeye çalışıyorum. 21 yıldır devam eden kursiyerlerim var."

Dünyada yaşayan diğer insanların çektiği acılarla ve olaylarla karşılaştığını fakat bunlara rağmen 78 yaşında bir birey olarak kendini sağlıklı ve iyi hissettiğini dile getiren Aydınoğlu, "Gönüllülük yaptığım için dünyaya farklı bir gözle bakıyorum. Gönüllülük insanın dünyaya bakış açısını ve olayları yorumlayışını değiştiriyor, hayatına güzellik ve anlam katıyor." diye konuştu.

- "Karşılıksız sevgi dünyayı huzura ve barışa kavuşturacak"

Arkadaşlarının emekliliğe ayrıldığı dönemde 65 yaşından sonra üniversitede öğretim üyeliğine başladığını ifade eden Aydınoğlu, şunları kaydetti:

"Gönüllülük bana 1-2 saat ayakta ders verebilme gücünü katıyor. Her insana gönüllü olmayı, ilişkilerinden, dostluklarından, başka insanların iyiliği için yaptığı çalışmalardan maddi, manevi hiçbir arayış içinde olmamaları, sadece vermek yolunda çaba göstermelerini diliyorum. Çünkü gönüllülük gerçekten insana huzur veriyor. İnsanı başka insanlara yakın ve dost yapıyor."

İnsanlığın mutluluk arayışı içinde olduğuna işaret eden Aydınoğlu, sözlerini, "İnsan mutlu olmak için bu dünyaya gelmiştir. Bu arayış bütün dünyayı gönüllülüğe doğru yönlendiriyor. Dünyayı huzura kavuşturacak şey, gönüllülük ve insanların birbirlerini hiçbir karşılık beklemeden sevmesidir. Ancak o zaman dünya huzura ve barışa kavuşabilir." diyerek tamamladı.

- "Beklenti olmayınca mutlu oluyorsun"

Gönüllü lider Sevgi Muslu da İnal Aydınoğlu'yla 2000'de tanıştığını ve gönüllülük eğitimlerine katılmaya başladığı, 20 yıldır bu alanda alışmalar sürdürdüğünü anlattı.

Gönüllülüğün içten yapılması gerektiğini dile getiren Muslu, "Evime döndüğümde sırtımda kanatlarım var zannediyorum. İnsana o kadar mutluluk veren bir şey ki gönüllülük. Çünkü hiçbir beklentiniz yok. Beklenti olmayınca mutlu oluyorsunuz." diye konuştu.

Eğitime katılan gönüllülerden Hüseyin Fahri ise teknik uzman olarak çalıştığı TRT'den 2000'de emekli olduktan sonra bir toplantıda gönüllülük faaliyetiyle tanıştığını ve Aydınoğlu'nun liderliğinde gönüllülük yapmaya başladığını söyledi.

Gönüllülüğün önemine işaret eden Fahri, "Bu işin önemini girdikten sonra anladım. Avrupa ve Amerika'da gönüllülüğün 150 yıllık bir geçmişi var. Biz biraz geç başladık ama arkasından yürüdüğümüz insan bizi doğru yola götürdü. Çok güzel şeyler kazandık." ifadelerini kullandı.

Kaynak: