5. Türk Tıp Dünyası Kurultayı

DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Ruh Sağlığı Bölümü Genel Direktör Yardımcısı Dr. Svetlana Axelrod:- "Türkiye'de bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar bütün ölümlerin yüzde 87,5'ini oluşturuyor. Türkiye'de NCD'lerin önlenmesi, kontrolü ve yönetimi sağlık
5. Türk Tıp Dünyası Kurultayı

İSTANBUL (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Ruh Sağlığı Bölümü Genel Direktör Yardımcısı Dr. Svetlana Axelrod, Türkiye'de bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların bütün ölümlerin yüzde 87,5'ini oluşturduğunu belirterek, "Türkiye'de NCD'lerin önlenmesi, kontrolü ve yönetimi sağlık sistemlerinin bir parçası haline geldi ve çok kapsamlı sağlık hizmetleri herkese sunuluyor." dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sağlık Bakanlığı ve DSÖ iş birliğinde, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) öncülüğünde "Kronik Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar" temasıyla düzenlenen 5. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda konuşan Axelrod, kurultayda sağlık alanında ulusal çapta gösterilen çabaların da görülebileceğini belirterek, Türkiye'nin herkes için örnek teşkil ettiğini ve örnek olan pek çok uygulamanın başını çektiğini vurguladı.

NCD olarak tabir ettikleri bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların yüzde 71 olduğunu belirten Axelrod, "Bu, şu anlama geliyor. 41 milyon kişi her yıl bu bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan hayatını kaybediyor. Bu önem vermemiz gereken bir savaş. Özellikle de orta gelirli insanların çoğunlukta olduğu ülkelerde. 4 tane temel alan var bunları etkileyen. Tütün kullanımı, alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği. Hava kirliliği de önemli bir faktör." diye konuştu.

- "Türkiye'de NCD'lerin önlenmesi sağlık sistemlerinin bir parçası"

Türkiye'nin NCD'lerin önlenmesindeki çabasını takdir ettiğini dile getiren Axelrod, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar bütün ölümlerin yüzde 87,5'ini oluşturuyor. Türkiye'de NCD'lerin önlenmesi, kontrolü ve yönetimi sağlık sistemlerinin bir parçası haline geldi ve çok kapsamlı sağlık hizmetleri herkese sunuluyor. Türkiye ulus çapında risk faktörlerine karşı herkesin bilinçlenmesi için kampanyalar başlattı. Türkiye, çok paydaşlı NCD eylem planlarının bir parçası haline geldi. Türkiye özellikle çocuk obezitesinde oranı önemli bir boyuta getirdi diyebiliriz. Tütün kullanımıyla ilgili kontrol ve eylem planları da uygulamaya geçirildi. Türkiye, NCD ile ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkısından dolayı geçen yıl görev gücü ödülü aldı."

Axelrod, NCD'lerin teşkil ettiği tehditlerin herkesin önem vermesi gerektiği bir durum olduğuna dikkati çekerek, dünya liderleri ve hükümet yetkililerinin toplumla bir araya gelerek, NCD'lerle ilgili Birleşmiş Milletler toplantılarının sonuçları ve hedeflerinin paylaşılması gerektiğini çünkü sürdürülebilir kalkınmayla ilgili 2030 gündeminin temelini bunların oluşturduğunu söyledi.

NCD'lerle ilgili birtakım hedeflerinin olduğunu aktaran Axelrod, "Hedefimiz NCD'lerin en azından yüzde 1,4 azaltılması yönünde. Özellikle NCD'lerin önlenmesi, kontrolü ve yönetiminin sağlık yönetimi hizmetlerinde güzel bir yer edinmesi istiyoruz. Bu hedeflere ulaşmak ve mümkünse bunları geçmek durumundayız." değerlendirmesini yaptı.

- "1 milyar insanın acil sağlık durumlarından korunmasını hedefliyoruz"

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaşam Boyu Sağlığı Geliştirme Program Direktörü Dr. Bente Mikkelsen de dünyadaki ölümlerin en çoğunun bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığını vurguladı.

Mikkelsen, şunları kaydetti:

"Sağlık 2020' adında 10 yıllık bir çerçeve çalışmamız var. DSÖ'nün yaptığı çerçeve çalışmanın 3 temel hedefi var. Evrensel sağlık hizmetlerinde 1 milyar insanın daha faydalanmasını sağlamak, acil sağlık durumlarından korunması ve daha iyi bir sağlığa sahip olması hedeflerimizden bir tanesi. Türkiye sağlıkta acil durumlarla ilgili bütün çalışmaları Suriyeli göçmenler üzerinde iyi bir şekilde gerçekleştirmekte."

Bulaşıcı olmayan hastalıklarda prematüre mortalitede en iyi oranları gösteren bölge olarak Avrupa'nın örnek gösterilebileceğini belirten Mikkelsen, bulaşıcı olmayan hastalıklarla savaşmanın sadece tıbbi bir eylem olmadığını çünkü ülkeler arasındaki gelişmişlik düzeyinde eşitsizlikler olduğunu aktardı.

Mikkelsen, Avrupa ülkelerinin tütün tüketimiyle ilgili yapacağı önemli çalışmalar olduğuna işaret ederek, "Türkiye tütün tüketiminde lider konumunda. Uzmanlar bu konuda çalışmaya yöneltilmeli. Tütün sağlıklı bir şey değil. Hedeflerimize ulaşmamız için savaşımızı sürdürmemiz lazım. Endişe verici gelişmeler arasında obezite ve diyabet var. Avrupalıların yüzde 60'ının hiçbir şekilde egzersiz yapmadığı bilinmektedir. Bunun ele alınması şart. Çocukluk dönemi obezitesine baktığımızda umut veren bir durumda olmadığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

- Kronik hastalıkların risk faktörleri ele alınacak

TÜSEB Genel Sekreteri Bayram Yılmaz da DSÖ Avrupa Bölge üyesi olarak Türkiye'de daha önce bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda iki önemli aktivite yapıldığını hatırlatarak, bu toplantının Avrupa'da bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolünü hedefleyen eylem planlarının gözden geçirilmesi için bir fırsat olduğunu söyledi.

Kurultayda, dünyada ve Avrupa'da global olarak bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesindeki son ilerlemelerin değerlendirileceğini aktaran Yılmaz, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları, kronik solunum yolu hastalıkları gibi sorunlar ve bu kronik durumlara zemin hazırlayan yaşam tarzı ile ilişkili risk faktörleri olan tütün, alkol, beslenme ve hareketsizlik gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Kaynak: