6 ilin katıldığı yarışmada Vali Necati Çetinkaya Ortaokulu birincilik ödülü aldı

22-25 Nisan 2024 tarihlerinde Isparta ilinde gerçekleştirilen 18. TUBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışması 6 ilin katılımı ve 300 den fazla öğrencinin projelerini sergilemesi ile tamamlandı.
6 ilin katıldığı yarışmada Vali Necati Çetinkaya Ortaokulu birincilik ödülü aldı

Isparta ev sahipliğinde düzenlenen TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması öğrencilerin araştırma yeteneğini ve özgün fikirlerini desteklerken, problem çözme, ekip çalışması ve sunum becerilerini de geliştirme fırsatı sundu.

Konya Vali Necati Çetinkaya Ortaokulu 6. Sınıf öğrencileri Isparta’da düzenlenen bölge yarışmasına Coğrafya alanında “Konya’nın Sorununa Konya Kendi Çözüm Oldu” projesi ile katılarak 26-30 Mayıs 2024 tarihlerinde Ankara’da yapılacak final programına katılmaya hak kazandı.

6-ilin-katildigi-yarismada-vali-necati-cetinkaya-ortaokulu-birincilik-odulu-aldi.jpg

“Konya’nın Sorununa Konya Kendi Çözüm Oldu” projesi hakkında

Projenin temel amacı olarak kuraklığın tarım arazilerinde ortaya çıkardığı susuzluk probleminin kontrol altına alınabilmesi, Doğal ve atık malzeme olan buğday sapı tozunun toprakta su tutabilme özelliğini kullanarak su tasarrufu sağlamaya yönelik olarak belirlenmiştir.

Öğrenciler çalışmasında kuraklıkla mücadelede kullanılan su tutucu polimerler ve zeolitlere alternatif olabilecek atık malzeme araştırmış ve bu konuda buğday sapı tozunun başarılı olabileceği ön görülerek projelerini geliştirmişlerdir. Ülkemiz ve özellikle yaşadığımız coğrafya olan Konya Bölgesi buğday üretimi bakımından önemli bir kapasiteye sahip olmakla beraber genellikle hasat döneminden sonra buğday sapları hayvansal yem olarak değerlendirilmekte ya da tarlada yakılarak çevreyi de kirleterek yok edilmektedir. Çalışmada buğday saplarından yararlanarak kuraklığa çözüm aranmış, aynı zamanda sıfır atık bilinci ile süreç takip edilmiştir. Gözlem sonucu tarımda su kullanımında yaklaşık 2 kat su tasarrufu sağlanacağı sonucuna ulaşılmıştır.

6-ilin-katildigi-yarismada-vali-necati-cetinkaya-ortaokulu-birincilik-odulu-aldi-001.jpg

Kaynak:HABER MERKEZİ