'65. hükümete reform ve atılım hükümeti demek doğru olur'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "65. hükümete reform ve atılım hükümeti demek doğru olur." dedi.
'65. hükümete reform ve atılım hükümeti demek doğru olur'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan 65. Hükümet’in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

65. Hükümetin ilk Bakanlar Kurulu'nu yaptıklarını ifade eden Kurtulmuş, "Hükümete başarılar diliyoruz. 65. Hükümet inşallah çok güzel çalışmalara imza atacak, halkın kendisinden beklediği adımları atacak. 64. Hükümet'in ismi reform hükümetiydi. Bu hükümete bir isim koymak gerekirse, herhalde reform ve atılım hükümeti demek daha doğru olur. Bundan sonra atılacak büyük adımların hesapları da gayet iyi bir şekilde planlanarak bu çalışmalar sürdürülecek. İnşallah önümüzdeki cuma günü Meclis'te yapılacak görüşmelerin ardından pazar günü güvenoyu alarak ümit ediyoruz ki 65. Hükümet resmen de kuruluş aşamasını tamamlamış olur." ifadelerini kullandı.

Dokunulmazlıkların kaldırılması

Kurtulmuş, açıklamasının ardından bir gazetecinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin Meclis'te kabul edildiğini anımsatmasının ardından "HDP ve CHP’den bazı milletvekillerinin, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapacaklarına ilişkin bazı açıklamaları oldu, bireysel başvuru yapacakları belirtildi, nasıl değerlendirirsiniz?" şeklindeki sorusu üzerine, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda kamuoyunun fevkalade, ciddi bir beklentisinin olduğunu anımsattı.

Kamuoyu beklentisinin de çok doğal olarak parlamentoya yansıdığını ve parlamentoda 374 milletvekilinin oyu ile dokunulmazlıkların tamamı, mevcut dosyaların tamamının kaldırıldığını dile getiren Kurtulmuş, "Dolayısıyla TBMM, yasama faaliyeti bakımından üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Bir kere daha bu sorumlulukta pay sahibi olan bütün milletvekillerini tebrik ediyorum." diye konuştu.

Bundan sonra herhangi bir kimse, herhangi bir milletvekilinin bireysel başvuru hakkını kullanmasının da yasal hakkı olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının önünü açan da AK Parti hükümetleridir. İsteyen, Anayasa Mahkemesine müracaat eder, Anayasa Mahkemesi de her bir dosyayla ilgili, bireysel başvurularla ilgili herhangi bir şekilde karar verebilir. Ancak dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili, mahiyetiyle ilgili verilecek karar, bu dosyaların açılacağı mahkemeleri ilgilendiren bir husustur. Bunun da altını çizmek isterim. Böylece TBMM, başından itibaren söylediğimiz siyasi sorumluluğu kendi üstüne almadan, milletin beklentilerini karşılamış, bu dosyalardaki dokunulmazlıkları kaldırarak, ilgili dosyalar bundan sonraki süreçte ilgili mahkemelere gidecek, o mahkemeler karar verecek. Kimisi için lehe, kimisi için aleyhe verecek. Mahkemenin ne karar vereceğini bilmiyoruz. Ama Anayasa Mahkemesinin, bu bireysel talepleri değerlendirmesi başka bir konudur. Hatta değerlendirmeye uygun olup olmadığı kararı da Anayasa Mahkemesinin kendisinin alacağı bir karardır. Ama dosyanın münderecatıyla ilgili karar vermek yetkisi Anayasa Mahkemesinde değildir. O tamamıyla dokunulmazlıklar kaldırıldıktan sonra mahkemelerin kendi yargılamaları sonucu alacakları kararlardır."

'Anayasadaki değişiklik tekliflerinin muhatabı milletin kendisidir'

"Anayasa perspektifimiz nedir, bunu hepimiz ortaya koyalım." diyen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bundan hiç kimse kaçamaz, ancak Anayasa meselesi gündeme geldiği zaman, evet biz diyelim ki; 'Başkanlık' sistemini teklif ediyoruz, bir başka parti başka bir şeyi teklif edebilir, bir başka parti 'yarı başkanlık' sistemini teklif edebilir, ya da başka bir formül ortaya koyabilir, ama kategorik olarak yapılan bu tekliflere kulakları tıkayarak bunların üzerinden herhangi bir şekilde 'biz görüşmeyiz', herhangi bir şekilde 'bunları gündeme getirmeyiz' demek, kabul edilebilir bir şey değildir. Anayasa tartışmalarının olduğu bir yerde, herkes görüşlerini masaya getirir, tartışır, bu görüşler milletimiz tarafından karşılık bulursa, sonuçlanır, nihayetinde bütün bu sistem teklifleri Anayasadaki değişiklik tekliflerinin birinci derecede ve yegane muhatabı milletin kendisidir."