800 yıldır durmayan sırlı saat! Konya’daki bu camide çalışıyor

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan ve görenleri adeta tarihte yolculuğa çıkaran Asri Camii, şehrin yüksek katlı binaları arasında kendine has mimarisiyle hayran bırakıyor. Camide en dikkat çeken detay ise 800 yıldır durmadan çalışan saat…
800 yıldır durmayan sırlı saat! Konya’daki bu camide çalışıyor

İşte, 800 yıldır durmayan sırlı saatin çalıştığı o cami hakkındaki bilgiler… Osmanlı’dan intikal eden tapu kayıtlarında ve eski belgelerde Taht-ı Kale Mescidi olarak anılan Asri Camii, Veznedar Hüseyin Efendi Vakfı tarafından 1940 yılında yeniden yaptırılmış. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Asrî Camii, halk arasında Veznedar Hüseyin Ağa Mescidi olarak da biliniyor. Dikdörtgen planlı moloz taştan inşa edilmiş olan yapının çatısı kiremit ile kaplı.

asri-cami-1.jpg

CAMİ, MİMARİSİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Mihrabı, minberi, kürsüsü ve mahfili ahşaptan yapılmış olan caminin içindeki ahşap saat ise oldukça dikkat çekici. Daha önceki yıllarda restore edilen yapı son olarak Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararınca 2006 yılında yapılan restorasyonla yenilenmiş. Cami kendine has mimarisi ile müdavimlerinin ve ziyaretçilerinin ilgisini çekerek; tarihte yolculuğa çıkarıyor.

bka1392-copy.jpg

nxx3.jpg

 Editör
Etiketler :