AA'nın "Yılın Fotoğrafları" oylaması

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Bila, AA tarafından düzenlenen "Yılın Fotoğrafları" oylamasına katıldı- Bila:- "İnsanın beynine kazınmış bazı fotoğraflar, bütün dünyaya belki saatlerce yapılacak bir konuşmadan çok daha net ve etkili mesajlar verebilir"
AA'nın "Yılın Fotoğrafları" oylaması

İSTANBUL (AA) - Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen "Yılın Fotoğrafları" oylamasına katıldı.

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, AA'nın Yılın Fotoğrafları Oylaması'nda, "Haber" kategorisinde Diaa Al Din'in "Suriye'de ateşkes ihlalleri", "Yaşam" kategorisinde Zekeriya Karadavut'un "Kostak profesyonel yürüteçle yuvasına döndü", "Spor" kategorisinde ise Abdullah Coşkun'un "Türkiye'nin sevinci" başlıklı fotoğrafları için oy kullandı.

Fotoğrafı çok önemsediğini vurgulayan Bila, bazı olaylarda tek bir kare fotoğrafın, sayfalar dolusu ifadeden daha etkili olduğunun altını çizdi. Bazı fotoğraflara yazı yazmaya bile gerek kalmayacağını dile getiren Fikret Bila, bu nedenle haberlerin mutlaka fotoğraflı olmasına özen gösterdiğini, fotomuhabirlerinin çalışmalarını da desteklediğini kaydetti.

Fotoğrafın etkisine, Muğla'nın Bodrum ilçesinde Aylan bebeğin cansız bedeninin sahile vurmasını örnek gösteren Bila, şöyle konuştu:

"İnsanın beynine kazınmış bazı fotoğraflar, bütün dünyaya belki saatlerce yapılacak bir konuşmadan çok daha net ve etkili mesajlar verebilir. Bunun örneklerini de yaşadık maalesef bu göçmenler konusunda biliyorsunuz. Sahile vurmuş bir bebek cenazesi, bütün dünyaya verilen en büyük mesajdı, çok dramatik bir fotoğraftı. Çok etkiliydi. Aylan bebeğin fotoğrafını hiçbir zaman unutamam. O fotoğrafı gören insanların da unutabileceğini zannetmiyorum. Bu fotoğraf yazı işlerine geldiğinde 'Yayınlanmalı mı yayınlanmamalı mı?' diye tartışmıştık. Prensip olarak cenaze fotoğraflarını yayınlamıyoruz diye bir kararımız vardı. Bütün gazetelerin yazı işlerinde de benzer toplantıların yapıldığını sonradan öğrendim. Bizim oylamada da farklı görüşler vardı ama ben sonuçta bunun tarihi bir mesaj olduğunu düşündüm ve o fotoğrafı manşette yayınlamıştım."

- "AA zengin bir fotoğraf arşivine sahip"

Fotoğrafın gazetecilik mesleğinin en önemli parçası olduğunu vurgulayan Bila, Anadolu Ajansı'nın da zengin bir fotoğraf arşivine sahip olduğunu dile getirdi. Anadolu Ajansı'nın son yıllarda sadece Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden çok güzel fotoğraflar yayına verdiğini belirten Bila, yazı işleri toplantısının son bölümünü fotoğraf seçimine ayırdığını, fotoğraf seçiminde en az manşete karar verdikleri kadar uzun zaman harcadıklarını bildirdi.

Ajansın oylamasında ise fotoğrafların mesajına dikkat ettiğine değinen Fikret Bila, oy verdiği Ampute Futbol Milli Takımı oyuncusunun sevinci fotoğrafına da bu gözle baktığını ifade etti. Ampute futbolcuların ortaya koyduğu başarının sadece bir sportif başarı olmadığının altını çizen Bila, "Kendini engelli hisseden veya öyle olduğunu düşünen insanlar için de engelin olmadığını kanıtlayan büyük bir irade ve mücadele. Gelecek nesillere de mesaj bırakan bir fotoğraf olduğunu düşündüğüm için onu seçtim." dedi.

Yaşam kategorisinde oy verdiği, arka bacakları tutmayan köpeğin fotoğrafının hayvanseverliği ve hayvan haklarını çok iyi aktardığı için seçtiğini vurgulayan Bila, haber kategorisinde oy kullandığı fotoğrafın ise savaşın özellikle çocuklar açısından ne kadar anlamsız olduğunu gösterdiğini ifade etti.

"Fotoğraflar tarihin en güzel kanıtlarıdır." diyen Fikret Bila, Anadolu Ajansı'nın Yılın Fotoğrafları Oylamasını her yıl ilgiyle takip ettiğini ve sonuçlarını büyük bir merakla beklediğini dile getirdi.






Kaynak: