AB Liderler Zirvesi

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov:- "Dış sınırlar sorununu çözmeden göçmenlerin ikincil dağıtımı konusunu görüşemeyiz"
AB Liderler Zirvesi

SOFYA (AA) - Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, "Dış sınırlar sorununu çözmeden göçmenlerin ikincil dağıtımı konusunu görüşemeyiz." dedi.

AB Liderler Zirvesi için Belçika'nın başkenti Brüksel'e gelen Borisov, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Oturumda Bulgaristan'ın göç konusundaki çalışmalarını aktardığına işaret eden Borisov, tüm meslektaşlarını Bulgaristan'a davet ederek yapılan çalışmalar konusunda yerinde bilgi edinmelerini tavsiye ettiğini anlattı.

Borisov, düzensiz göçle mücadele alanında Bulgaristan'ın Türkiye ile yaptığı iş birliğini örnek gösterdi.

"Dış sınırlar sorununu çözmeden göçmenlerin ikincil dağıtımı konusunu görüşemeyiz." ifadelerini kullanan Borisov, bu konuda atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

"Her bir ülke, bizim yaptığımız gibi, kendi sınır güvenliğine yatırım yapmalı. Ardından üçüncü ülkelerle veya göçmenlerin geldiği diğer ülkelerle ikili anlaşmaların sağlanması gelir. İşte bizim Türkiye ile böyle bir anlaşmamız var. Sınır güvenliğini artırmak isteyen ülkelere gerekli finansmanın sağlanması şart."

Türkiye'nin sınır muhafaza personeliyle Bulgar sınır polisi personelinin birbirlerini adeta "ismen tanıdıklarını" belirten Borisov, her hafta Türk tarafıyla toplantılar yapıldığını da dile getirdi.

Borisov, Bulgaristan'ın şu ana kadar ülkeye yasa dışı yollardan ulaşmış 3 bini aşkın Afgan'ı uçakla geri yolladığı bilgisini de paylaştı.

Boyko Borisov, Bulgaristan'ın, üçüncü ülkelerle geri kabul anlaşmalarının sağlanması için gerekli çabaları gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: