Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

ABD, FETÖ’yü neden vermiyor?

ABD, FETÖ’yü neden vermiyor?

15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 6 yıl geçti. FETÖ ile mücadele Türkiye’de tam gaz devam ediyor. Bunun yanında tek mücadelede edemediğimiz yer Başta Amerika olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesi bize bu konuda yeterli yardımı vermiyor.

2016 yılından bu yana binlerce dava görülürken on binlerce hain de cezasını buldu. Bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinden toplam 24 bin 388 kişi ihraç edildi. 797 personel hakkında ise adli ve idari süreç devam ediyor. İhraç edilenler arasında 150 general yer alırken 2 bin 436 personelin rütbeleri alındı.

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bugüne kadar, örgüt mensubu 117 bin 208 kişiye mahkumiyet kararı verildi. 87 bin 519 kişi beraat ederken, 29 bin 455 kişi ise halen firarda…

Bu cezalarda, bin 634 kişiye ağırlaştırılmış müebbet verilirken, 19 bin 300 kişi ise tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

110 ülkeye bin133 kişinin iadesi için dosya gönderildi. Bunlardan 124 hain Türkiye’ye teslim edildi. Şu ana kadar 289 darbe girişim davası karara bağlandı.

Peki gelelim Pennsylvania’daki  FETÖ’nün elebaşının iade edilmemesi meselesine…

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi darbe girişiminden 4 gün sonra ABD'den istendi, bugüne kadar olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmedi. ABD, Türkiye'nin bu talebine neden kulak tıkıyor? Bu konuda yeni bir adım başlatılabilir mi?

Bu soruya 15 Temmuz Darbe girişimi döneminde de Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ cevap veriyor.

“Türkiye, ABD'den terörist başı Gülen'i defalarca istedi. İade taleplerimize olumlu cevap vermediler. Ben ziyaretimde de söyledim, "Dosyada yeterinden fazla delil var. Bizim iade taleplerimizi lütfen karşılayın." Onlar, "Biz bunları adliyeye gönderirsek aleyhinize karar çıkar, o yüzden göndermek istemiyoruz" dediler. Güya bizi düşünüyorlarmış. Ben onların Adalet Bakanlarına aynen şunu söyledim, "Biz dosyaya, dosya içerisindeki delillere güveniyoruz. Siz, bizim talebimizi Amerikan adli makamlarına gönderin, onlar ne karar veriyorsa, versin. Biz o kararla ilgili hukuk mücadelemizi yaparız. Siz bizim dosyamızı gönderin." Göndermediler. Cumhurbaşkanımız hem Barack Obama döneminde, şimdi Başkan o zamanki Başkan Yardımcısı Joe Biden'le yaptığı görüşmelerde, önceki Başkan Donald Trump'la yaptığı görüşmeler de bu konuyu açıkça dile getirdi. Ben iki defa ABD'ye bu maksatla gittim. Bugüne kadar olumlu cevap alamadık. ABD, FETÖ'yü aleni bir şekilde, PKK'yı nasıl himaye ediyorsa, FETÖ'yü de aleni bir biçimde himaye ediyor. Bu gizli bir şey değil, açık ve net, milletin gözü önünde olan bir durum. Biz himaye etmiyoruz diyorsa, o zaman bu kadar dosyası somut delille dolu birini, 251 kişinin kanında eli olan, 2 bin 191 kişinin de yine kanında eli olan birisini, darbe teşebbüsüne kalkışmış ve o teşebbüsü yönetmiş birisini Türkiye'ye iade etmemesi, Türkiye-ABD arasındaki dostane ilişkilere de zarar vermektedir.

Hem bir yandan NATO'da, hem pek çok uluslararası örgütte ABD ile beraberiz hem de Türkiye-ABD çıkarları pek çok konuda birlikte hareket etmeyi gerektiriyor ama buna rağmen maalesef Türkiye'nin bu konudaki haklı taleplerine olumlu cevap vermemiştir. Türkiye'nin taleplerini karşılamak yerine, FETÖ'yü himayeyi tercih ettiğini görüyoruz. Umarız bundan sonra bu kararlarını gözden geçirerek, Türkiye'nin haklı talebine olumlu cevap verir, iki ülkenin menfaatine uygun hareket etmiş olurlar.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR