ABD'nin Kudüs kararına tepkiler

İslami Cihad Hareketi:- "İsrail ile uzlaşma seçeneğinin başarısız olduğu kanıtlandı. İntifada ve direniş, topraklarımızı korumak, kutsallarımızı ve haklarımızı savunmak için hepimizin takip etmesi gereken orijinal yaklaşım haline gelmiştir"
ABD'nin Kudüs kararına tepkiler

GAZZE (AA) - Gazze'deki İslami Cihad Hareketi, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına karşı önümüzdeki cuma gününün "öfke günü" olarak kabul edilmesi çağrısında bulundu

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, cuma gününün, İsrail askerlerinin öldürdüğü Ahmed Cerrar'ın adına öfke cuması olması için İsrail ile tüm temas noktalarına hareket edilmesinin zorunlu olduğu ifade edildi.

Kudüs'ün statüsüne dokunmanın büyük olaylara neden olacağı kaydedilen açıklamada, "Filistin halkı, sabitelerini ve haklarını hedef alan Amerikan Siyonist planlarına, yerleşimciliğe, ablukaya ve Yahudileştirmeye karşı intifadasını tırmandırmaya devam ediyor." denildi.

Açıklamada, "İsrail ile uzlaşma seçeneğinin başarısız olduğu kanıtlandı. İntifada ve direniş, topraklarımızı korumak, kutsallarımızı ve haklarımızı savunmak için hepimizin takip etmesi gereken orijinal yaklaşım haline gelmiştir." ifadelerine yer verildi.

İsrail askerleri bir Yahudi yerleşimcinin ölümünden sorumlu olduğu iddia edilen Ahmed Cerrar'ı, dün El-Yamun beldesinde kaldığı eve baskın düzenleyerek öldürmüştü.

Olayın ardından Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Kassam'ın şehit komutanlarından" diye bahsettiği Cerrar için taziye açıklaması yayımlamıştı.

Açıklamada "Gasbedilen toprakların (Havat Gilad Yahudi yerleşim birimi) yakınlarındaki eylemi gerçekleştiren kahramanı aramak için süren yoğun takibin ardından El-Yamun beldesinde işgalciler ile çatışmalar yaşandı. Çatışma sonucu Kassam'ın mücahit hücre komutanı Ahmed Cerrar şehit oldu." ifadelerine yer verilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını duyurduğu 6 Aralık 2017'den bu yana, başta işgal altındaki Doğu Kudüs olmak üzere Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde ve Gazze sınırında gösteriler düzenleniyor.

İsrail askerleri bu gösterilere, göz yaşartıcı gaz ve plastik merminin yanı sıra zaman zaman gerçek mermiyle müdahale ediyor.

Kaynak: