'Acil Durum Uydu Haritası' etkinleştirildi: Türkiye depremi sonrası BM'den kritik hamle!

Türkiye'de yaşanan deprem sonrası Birleşmiş Milletler de harekete geçti. Uzaydan uydu görüntüsü sağlayacak 'Acil Durum Uydu Haritas'ı etkin hale getirildi.
'Acil Durum Uydu Haritası' etkinleştirildi: Türkiye depremi sonrası BM'den kritik hamle!

Yaşanan deprem sonrasi dünyanın birçok yerinden yardımlar gelmeye devam ediyor. Pek çok ülke arama kurtarma ekiplerini ülkemize gönderirken, Birleşmiş Milltler de bu çalışmalara katkı sağlayacak çok önemli bir hamlede bulundu.

6 Şubat sabah saatlerinde gerçekleşen Kahrmanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası BM harekete geçti.

ACİL DURUM UYDU HARİTASI ETKİNLEŞTİRİLDİ

Reuters'in bildirdiğine göre Türkiye'ye büyük hasar veren depremin ardından Birleşmiş Milletler Uydu Merkezi, acil durum haritalama hizmetini etkinleştirdiğini duyurdu.

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve arama kurtarma ekiplerinin devam ettiği depremde, BM'nin etkinleştirdiği acil durum haritalama sayesinde arama kurtarmalarında büyük kolaylık sağlanacak.

Harita, depremde hasar görmüş görmüş yapılara genel bir bakış sunuyor ve bu bilgiler daha sonra insani yardım ve afet müdahale grupları tarafından paylaşılıyor. Bu sayede birçok kurum veya kuruluş, uzaydan sağlanan görüntüler neticesinde harekete geçerek çalışmalardaki süreci kısaltıyor.

Birleşmiş Milletler ofisleri ve ajansları, devlet kurumları, Kızılhaç ve Kızılay gibi yardım kuruluşları ve sivil toplum insani yardım kuruluşları gibi grupların tümü, UNOSAT tarafından toplanan görüntülereerişim talebindebulunabilir.

2001 yılında başlatılan UNOSAT, Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü veya CERN'de barındırılıyor. Başlangıçta odak noktası, Birleşmiş Milletler'e BM üye devletleri için uydu analizi ve eğitim sağlamaktı, ancak 2003 yılına gelindiğinde merkez, şu anda Türkiye'de ortaya çıkanlar gibi insani çabalar için hızlı haritalama hizmetleri sunmaya başladı.

Etiketler :