Afrika ile Konya arasındaki ticari bağın temelleri atıldı

Afrika ile Konya arasında gerçekleştirilecek ticaretin temeli MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen onur yemeğinde atıldı. 32 farklı Afrika ülkesinden büyükelçilerin katıldığı programda ekonomik işbirliği konusunda uzlaşma sağlandı.
Afrika ile Konya arasındaki ticari bağın temelleri atıldı

Afrika-Konya Zirvesi Stratejik İş Geliştirme Toplantısı Açılış Programı MÜSİAD Konya Şubesi'nde gerçekleştirildi. Programa Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, 32 farklı Afrika ülkesinin büyükelçileri ve çok sayıda davetli katıldı.

"AFRİKA İLE ÇOK ESKİ TAİHİ BAĞLARIMIZ VAR"

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, davetlerini kırmayıp Konya'ya çıkarma yaptıkları için Afrika büyükelçilerine teşekkür etti. Bu organizasyonun neden Konya'da düzenlendiği ile ilgili açıklamalarda bulunan Şimşek, "Konya'dan bütün Afrika ülkelerinin alabilecekleri çok güçlü örnekler var. Tarihi gelişimi Afrika'ya çok benzerlik gösteriyor. Tabi biz neden Afrika'yı seçtik diye düşündüğümüzde de orayla ilgili çok eski tarihi bağlarımız var. Üstelik Afrika ülkeleri bağımsızlıklarını bizim tarihimizdeki gibi bedenini kanla canla ödeyerek kazandılar. Bu bedeli ödemenin yolunun aslında ekonomik kalkınmayla da birlikte olması gerekiyor. Tabi bunun için de biz Afrikalı kardeşlerimize yol gösterici olmaya değil, onlara yol arkadaşı olmaya hazırlandık" dedi.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek
 

"KONYA ÇOK GÜÇLÜ BİR ŞEHİRDİR"

Konya'nın tarım ve sanayisiyle çok güçlü bir şehir olduğunun altını çizen Dr. Lütfi Şimşek, "Konya Türkiye'nin en gelişmiş tarım alanlarına sahip şehriydi. Tarımdan sanayiye geçişin çok güzel örneğini Konya'da biz gördük. Sanayicilik de tarım gibi köklü bir birikim ve geçmiş ister. Parayla bunu sağlayamazsınız. Konyalı sanayicilerimiz bu kültürü öğrendi ve şimdi dünyanın en önemli rekabetçi sanayici şehirlerinden biri olduk. Bugün geldiğimiz noktada Konya'da 80'den fazla sektörde üretim yapılırken 178 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Biz Konyalı iş alemi olarak bütün bu birikimlerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Burada biz bunun açılışını saygıdeğer büyükelçilerimizle yapıyoruz. Ama bunun arkasında Afrika'da yeni bir işadamı sınıfı oluşturmak için hem sivil toplum hem ekonomi hem de sosyal alanlarda çalışma yapacağız. Afrika iş alemiyle tüm iş aleminin her iki taraflı neler yapabileceğinin bir örneğini ortaya çıkaracağız. 3 günlük dolu dolu bir program yaptık. Büyükelçilerimiz sabahın erken saatlerinden beri oturmadılar bile. Ama dinlenmeyi beklemeyin. Bundan sonra hep böyle olacak. Bundan sonra sürekli uzun soluklu karşılıklı bir çalışmanın içerisine gireceğiz. Bugün bunun temelini atıyoruz. Böyle bir deneyimle birlikte biz gözbebeğimiz olarak gördüğümüz Kuzey Kıbrıs'ı da yanımızda görmek istedik. Kuzey Kıbrıs'ın Konya'yla olduğu gibi Afrika'yla olan bağlarını da bir şekilde bu çatı altında buluşturacağız" ifadelerini kullandı.

"KONYA NET BİR SANAYİ ŞEHRİ OLMUŞTUR"

Afrikalı Büyükelçilere Konya Organize Sanayi Bölgesi'ni tanıttıklarını söyleyen Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, "Konya kadim bir tarım şehridir. Geniş tarım üretim havzaları olan Türkiye'nin tahıl ambarı olarak anılan bir şehirdir. Konya halen bu alandaki gücünü devam ettirmektedir hatta daha da güçlendirmiştir. Yakın bir zaman içinde inşallah KOP projesinin tamamlanmasıyla Göksu Nehri'nin sularını Konya ovasıyla buluşturduğumuz gün Konya tarımı yeni bir gelişme daha yaşayarak sulu tarımla tanışacak ve ürün çeşitliliği bakımından yeni bir döneme girecek. Dolayısıyla Konya tarım şehri olma özelliğini güçlendirirken, aynı zamanda yaklaşık 40 yıllık bir sanayileşme süreciyle bugün artık aynı zamanda net bir sanayi şehri olmuştur" dedi.

"TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"

Konya'nın tarımdan sanayiye geçiş süreci hakkında bilgi veren Kütükcü, "Konya'nın sanayileşme serüveniyle, Afrika ülkelerinin sanayileşme sürecini bir parça benzetmek ve bunu Afrika ülkelerimizde uygulamak mümkün olur diye düşünüyorum. 1970'li yılların öncesinde sadece tarımla uğraşan Konya tarım makinalarını kullanarak bu tarım makinalarla tarım yapmaktayken, bu makinaların üretimiyle sanayicilik başlangıcını oluşturmuş ve bu sektör şehrimizde faaliyet göstermeye başlamıştır. Tarım makinalarını kullanırken, kullandığı makinaların üretimiyle sanayiciliğe başlayan Konya, makina üretimindeki kabiliyetini, yine tarıma dayalı değirmen makinalarıyla ve zirai makinalarla güçlendirerek bugünlere getirmiştir. Ancak zaman içinde bunun yanına otomotiv sektörünü, gıda sektörünü, madencilik sektörünü koymuş ve şuanda Konya hemen her sektörde iddiası bulunan üretim kabiliyetini geliştirmiş ve bugün Türkiye'nin 3.büyük organize sanayi bölgesini kurmuş bulunmaktadır. Organize sanayi bölgemizde hangi üretimlerin yapıldığını, hangi şartlarda yapıldığını büyükelçilerimiz gördüler ve test ettiler. Artık şuanda Konya'da tamamen Avrupa standartlarında ve dünyanın tüm ülkelerine mal satabilen bir sanayi yapımız oluşmuş durumda. Gönül köprüsü kurmaya çalıştığımız tüm kardeş Afrika ülkeleriyle bu tecrübe ve birikimlerimizi severek ve memnuniyetle paylaşmaya hazırız. İhtiyacımız olan şey sadece bu gönül birliğini daha güçlü kılmak ve bu gönül birliğinden ticari birliğe geçebilmeyi sağlayabilmek" şeklinde konuştu.


Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü
 

"KONYA BİZİM İÇİN EN DOĞRU YERDİR"

Afrika ülkeleri Büyükelçileri adına konuşma yapan Demokratik Kongo Cumhuriyeti Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, "Bu gelişme için yaklaşık 10 yıl önce Afrika'nın devlet büyükleri Türkiye'yi statejik bir işbirlikçi ülke olarak belirledi. İlk buluşmamız 2008'de İstanbul'da, ikincisi 2014'te Afrika'da yapıldı. Biz Afrikalılar olarak Türkiye'den beklentimiz Türkiye'nin doğal kaynaklarını ve Afrika'nın enerji kaynaklarını birlikte değerlendirmektir. Çünkü Afrika kıtası en çok gelecek vaat eden kıtadır. MÜSİAD Şube Başkanından ricam Afrika-Türkiye ticaret merkezini oluşturmaktır. Bu hem Afrika hem de Türkiye'nin en önemli ihtiyacıdır. Bu birlikteliğe başlamak için fark ettik ki Konya bizim için en doğru yerdir. Umarız gelecekte çok daha güçlü ticari bağlar kurarız" dedi.


Demokratik Kongo Cumhuriyeti Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba
 

"KÜRESELLEŞME TEK BİR ÜLKEYE HİZMET ETMEMELİDİR"

"Türkiye Cumhuriyeti bizim anavatanımız, Konya ise benim anavatanımdır. Konya’nın adının geçtiği her cümle beni heyecanlandırıyor. Haliyle buradan gelen her davete icabet etmeyi bir görev olarak görüyorum" sözleriyle konuşmasına başlayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, "Bu yakınlaşmayla beraber KKTC işadamlarımızla birlikte bu programda yer aldık. Ben MÜSİAD camiasına teşekkür ederim. Onlar da KKTC iş dünyasını ayrı sahiplenmeyle bağırlarına basıyorlar. Bu aşamada bizlere ayrı bir iş kapısı açmanın yollarını arıyorlar. Bu da bize büyük bir güç veriyor. Tabi Afrika'da gelen saygıdeğer büyükelçiler de bizlere yabancı değiller. Biz onlara ev sahibi sayılırız. Özellikle üniversitelerimizde birçok Afrikalı öğrencimiz var. Bu da KKTC ekonomisine büyük bir güç veriyor. Özellikle son 20 yılda dünya kocaman bir küresel köy haline geldi. Ancak şu nokta unutulmamalıdır ki küreselleşme kavramı dünyada tek bir ülkeye hizmet etmemelidir. Küreselleşme küresel ticarete katkı sağlayan tüm ülkeleri etkilemelidir. Afrika ülkeleriyle Türkiye arasında ve KKTC arasında ticaret artmalıdır ki sadece bir ülkeye değil birçok ülkeye hizmet gidebilsin" ifadelerini kullandı.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun
 

HABER: HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ