"Ahşap oyuncak" pazarını Ankaralı esnaf büyütecek

ANKAMOB Başkanı Hüseyin Taklacı:- "Türkiye'de ahşap oyuncak pazarının büyüklüğü 100 milyon lirayı aştı ve son yıllarda 3 milyar dolarlık ithalat yapıldı"- "Siteler esnafı olarak gelen talepler doğrultusunda el işçiliği mobilyalardan sonra el işçiliği ahşa
"Ahşap oyuncak" pazarını Ankaralı esnaf büyütecek

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Türkiye'de ahşap oyuncak pazarı ve ithalatı hızla büyürken, Ankara'daki Siteler esnafı da üretime odaklandı.

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, AA muhabirine, ahşap oyuncak sektörüne ve yürüttükleri çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çocukların gelişimi için oyuncak tercihinin çok önemli olduğunu belirten Taklacı, son yıllarda dünyada ve Türkiye'de oyuncak pazarının çok genişlediğini ve seçeneklerin arttığını söyledi.

Taklacı, eski ahşap oyuncaklar yerine elektronik, plastik, kanserojen ve kimyasal ağırlıklı malzemelerden yapılanların raflarda yer bulduğuna ve tercih edildiğine dikkati çekerek, sağlık açısından zararsız ahşap oyuncakların teknoloji ilerledikçe kenara atıldığını dile getirdi.

Ahşap oyuncakların çoğunlukla doğal malzemeden üretildiğini ve "eğitici oyuncak" kategorisinde yer aldığını vurgulayan Taklacı, plastik olanlarda kullanılan PVC, fitalat veya benzeri kimyasalların ahşap türlerde bulunmadığını bildirdi.

Taklacı, ailelerin bu durumu dikkate alarak çocuklarına oyuncak seçmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Plastik yaklaşık 450 yılda, tahta ise 15 yılda doğada yok oluyor. Sadece çocukların sağlığı açısından değil, çevrenin geleceği için de ahşap oyuncakların tercih edilmesi gerekiyor." dedi.

- "Aileler ahşap oyuncaklara yöneldi"

Ahşaba dokunmanın toprağa basmak gibi vücuttaki elektriği aldığını ve rahatlatıcı etki yarattığını ifade eden Taklacı, şöyle konuştu:

"Çocuklar belli bir yaşa kadar oyuncaklarla yakın temas halinde olur, dokunur, hatta ağızlarına götürürler. Eğer oyuncak sağlığa uygun malzemelerden üretilmemişse problemli durumlara sebep olur. Mümkün olduğunca tehlikeli malzemelerden arındırılan ahşap oyuncakları temizlemek ve bakterilerden arındırmak diğer oyuncaklara göre çok daha kolaydır. Böylece çocuklarımız bakteri kaynaklı hastalıklara karşı daha kolay korunur."

Ahşap oyuncakların, plastiklere nazaran daha sağlam ve dayanıklı olduklarına dikkati çeken Taklacı, basit yapılı ahşap oyuncak tasarımlarının, elektronik oyuncaklar gibi çocukların zihnini ve fiziksel gelişimini gereğinden fazla zorlamadığını söyledi.

Taklacı, son yıllarda plastik oyuncaklardan şüphe duyulmaya başlandığına işaret ederek, Çin malı kalitesiz ürünlerden kurtulmak isteyen birçok ailenin ahşap oyuncaklara yöneldiğini dile getirdi.

- "Küçük çapta üretime geçtik"

Milli Eğitim Bakanlığının da bu farkındalıkla büyük oranda ithal edilen ahşap oyuncakların tasarımı ve üretimiyle ilgili sektör temsilcileriyle görüştüğünü belirten Taklacı, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ahşap oyuncak pazarının büyüklüğü 100 milyon lirayı aştı ve son yıllarda 3 milyar dolarlık ithalat yapıldı. İthalat rakamlarının yüksekliği, oyuncak sektöründe 'yerli ve milli üretim' için Milli Eğitim Bakanlığını harekete geçirdi. Bakanlık, bunun için meslek liselerini üs olarak belirledi. Liselerin yanında, Siteler de ahşap oyuncak üretimine talip. Siteler esnafı olarak gelen talepler doğrultusunda el işçiliği mobilyalardan sonra el işçiliği ahşap oyuncak yapımına da hazırız. Bu kapsamda küçük çapta üretime geçtik ve ahşap oyuncakları piyasaya sunmaya hazır hale geldik."

Kaynak: