AK Parti Genel Sekreteri Şahin'den '50+1' değerlendirmesi: Olmazsa olmaz değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almaya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli olan yüzde 50+1'in kaldırılması gerektiğini söyledi. Konuya ilişkin AK Parti'den ilk açıklama geldi. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, "50+1” şartı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olmazsa olmaz unsuru değildir" dedi.
AK Parti Genel Sekreteri Şahin'den '50+1' değerlendirmesi: Olmazsa olmaz değil

Yeni sistemle beraber gelen Cumhurbaşkanı seçilebilmek için oyların yüzde 50'sinden 1 fazla almanın yeterli olacağı salt çoğunluk şartı yeniden gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Almanya ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını cevapladı. '50+1' sisteminin partileri yanlış yöne sevk ettiğini söyleyen Erdoğan, "(50+1 şartının değişmesi) İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa..." dedi.

"OLMAZSA OLMAZ DEĞİL"

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı seçimi için aranan 'salt çoğunluk' şartının anayasal düzlemde gözden geçirilmesine vurgu yapan Şahin, "Cumhurbaşkanı seçimi için aranan “salt çoğunluk”, bir başka ifadeyle ‘50+1’ şartı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olmazsa olmaz unsuru değildir. Nitekim dünyanın birçok demokratik ülkesinde farklı oranlar uygulanmaktadır. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden bugüne siyaset sahnesinde yaşananlar bu şartın siyaset kurumu ve millet iradesi üzerinde bir baskı unsuru haline geldiğini, siyasetin doğal mecrasını tahrip ettiğini, parçalı ve istikrarsızlığa gebe bir tablo oluşturduğunu gözler önüne sermiştir" dedi.

Şahin en çok oyu alan adayın seçimi kazanmasının daha sağlıklı olacağını söylerken, "En çok oyu alan adayın seçilmesi, seçim yarışının daha rekabetçi, organik, baskılardan ve sunilikten uzak gerçekleşmesini sağlayacak; sonuçları itibariyle daha sağlıklı ve ülkemizin menfaatine olacaktır" ifadelerine yer verdi.

"DEMOKLES'İN KILICINA DÖNÜŞMEMELİ"

'50+1' şartının Demokles’in kılıcına benzeten Şahin, "En çok oyu alan adayın seçilmesi, seçim yarışının daha rekabetçi, organik, baskılardan ve sunilikten uzak gerçekleşmesini sağlayacak; sonuçları itibariyle daha sağlıklı ve ülkemizin menfaatine olacaktır. Siyaseti ve şeffaflığı değil, siyasetsizliği ve kapalı kapılar ardında yürütülen gizli ve karanlık pazarlıkları seçenler, “salt çoğunluk/50+1” şartını sistemin ve siyaset kurumunun üzerinde sallanıp duran Demokles’in kılıcına dönüştürmüşlerdir. Bu nedenlerle meselenin anayasal düzlemde gözden geçirilmesini kaçınılmazdır" diye konuştu.