AK Partili Yaşar, tüm devletleri mülteciler konusunda uluslararası anlaşmalara uymaya çağırdı

TBMM (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, Avrupa’nın ortasında savaştan kaçan ve yanlarında birkaç parça eşya ile sınırlarına gelmiş...
AK Partili Yaşar, tüm devletleri mülteciler konusunda uluslararası anlaşmalara uymaya çağırdı

TBMM (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, Avrupa’nın ortasında savaştan kaçan ve yanlarında birkaç parça eşya ile sınırlarına gelmiş insanlara karşı yapılanları, "insanlık suçu" olarak nitelendirerek, "Tüm devletleri taraf oldukları uluslararası anlaşma hükümlerine ve alınan kararlara uymaya davet ediyorum." dedi.

Yaşar, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, dünyanın, özellikle bölgenin, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük mülteci kriziyle yüz yüze olduğunu söyledi.

Türkiye’nin sınır kapılarını açmasından sonra yaşananların ise bu krizi, Avrupa için utanç verici bir boyuta dönüştürdüğünü ifade eden Yaşar, yıllardır insan hakları idealini savunan AB üyesi ülkelerin, bugün, bir avuç göçmenden kurtulmak için insanlık dışı muamelelere başvurduklarını, başta 1951 Cenevre Sözleşmesi olmak üzere uluslararası hukuk ve yükümlülüklerle bağdaşmayan önlemler aldıklarını kaydetti.

Yaşar, bütün bu olanlar karşısında mülteciler için seferberlik beklerken, Avrupa'nın, Yunanistan için seferberlik ilan ettiğini belirterek, önerilen çözümlerin ise çözüm olmaktan uzak olduğunu vurguladı.

Aile birleşiminin kolaylaştırılması beklenirken, Almanya'nın tam tersi bir öneri ve kötü uygulama teklifiyle gündem oluşturduğunu dile getiren Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocukların başına gelebilecek her felaket senaryosu bu kötü önerinin sonucu olacaktır. Vakit geçirmeden uluslararası kamuoyu karşı duruşla bu önerinin hayata geçmesine engel olmalıdır. Almanya ve adı geçen diğer ülkelerin reşit olmayan göçmen çocuklara ilgisi merhamet değil, belki şüpheli seleksiyon olarak anılacaktır. Bundan şiddetle kaçınmak gerekir. Avrupa, şu anda yaşadıkları karşısında bir akıl tutulması yaşıyor. Halihazırda kullandıkları aynı bütçeyle çocuklar için daha fazlasını yapabilecekken, konuya sadece kendi güvenlikleri perspektifinden yaklaşıyorlar. Tüm bu yaşananlar bu çocukların geleceklerinden kaygı duymadıkları anlamına geliyor. Bugün bu çocukların güvenliği, ülkelerin sınır güvenliği politikaları nedeniyle daha da tehlikede. Tüm bu devletler Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesi ile Çocukların Cinsel Suiistimal ve Cinsel İstismara karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin tarafı. Yani çocukları korumak için yapacakları hiçbir şey çocuk için bir lütuf değil. Bunu yapmak zorundalar."

Yaşar, şunları kaydetti:

"Asla böyle bir göç akımı ile karşılaşmayı planlamayan bu ülkelerin, eğer bilselerdi zamanında bu anlaşmalara taraf olacaklarından bile şüphe duyduğumu söylemeliyim. Avrupa’nın ortasında savaştan kaçan ve yanlarında birkaç parça eşya ile sınırlarına gelmiş insanlara karşı yapılan bu insanlık dışı muameleleri bir insanlık suçu olarak nitelendiriyor, en ağır şekilde kınıyorum. Tüm devletleri taraf oldukları uluslararası anlaşma hükümlerine ve alınan kararlara uymaya davet ediyorum."


Kaynak: