Akar: Turska se nada da će biti pronađeno rješenje u pregovorima s Grčkom

Nadamo se da će pregovori s Grčkom biti vođeni i dovedeni do rješenja na temelju prava i pravičnosti, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar
Akar: Turska se nada da će biti pronađeno rješenje u pregovorima s Grčkom

Turski šef odbrane izrazio je u subotu nadu da će se tokom razgovora s Grčkom, koji počinju u Istanbulu sljedeće sedmice, naći zakonska rješenja za bilateralna pitanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Nadamo se da će pregovori s Grčkom biti vođeni i dovedeni do rješenja na temelju prava i pravičnosti. U razgovorima s Grčkom nadamo se da će se pitanja rješavati u okviru prava, zakona i nepristranosti te da će se naći rješenja", rekao je Hulusi Akar.

U ponedjeljak će Turska i Grčka ponovno pokrenuti bilateralne istražne razgovore nakon četverogodišnje stanke.

"Od susjeda očekujemo da poštuje naša prava na Egejskom moru i Istočnom Mediteranu, te izbjegava radnje koje će dovesti do nesporazuma", kazao je Akar.

Očekuje se da će fokus razgovora biti na bilateralnim sporovima, uključujući pomorske granice i prava bušenja u regiji.

Vojne delegacije Turske i Grčke su od septembra u sjedištu NATO-a održale niz sastanaka i razgovora o situaciji na istoku Mediterana.

Turska i Grčka također bi 25. januara u Istanbulu trebale započeti bilateralne istražne razgovore radi rješavanja njihovih sporova.

Turska, koja ima najdužu kontinentalnu obalu u istočnom Mediteranu, odbila je tvrdnje Grčke i administracije Južnog Kipra o pomorskoj granici u toj regiji, ističući da prekomjerni zahtjevi krše suverena prava Turske i Sjevernog Kipra.

Turske je prošle godine poslala nekoliko brodova za sondažna bušenje i istraživanje energetskih potencijala u istočnom Mediteranu, potvrđujući tako svoja prava u toj regiji, kao i prava Turske Republike Sjeverni Cipar.

Turski čelnici više su puta naglasili kako se zvanična Ankara zalaže za rješavanje otvorenih problema u regiji u okvirima međunarodnog prava, dobrosusjedskih odnosa, dijalogom i pregovorima.