Akar za BBC: Neke zemlje pokušavaju zloupotrijebiti NATO protiv Turske, ostajemo uz Libiju u teškim vremenima

Govoreći o navodima da je turska mornarica izazvala incident s francuskim brodom u blizini libijske obale, Akar je rekao da te tvrdnje nemaju uporište
Akar za BBC: Neke zemlje pokušavaju zloupotrijebiti NATO protiv Turske, ostajemo uz Libiju u teškim vremenima

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar, tokom nedavne posjete Zračnoj bazi Misrata u Libiji u razgovoru za BBC je poručio da podrška koju Francuska u Libiji pruža nelegitimnom Khalifi Haftaru nije u skladu sa duhom savezništva te dodao da ta zemlja pokušava izazvati napetost sa Turskom da bi nadomjestila ranije političke pripuste, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći o navodima da je turska mornarica izazvala incident s francuskim brodom u blizini libijske obale, Akar je rekao da te tvrdnje nemaju uporište.

"Ne samo da nismo presretali francuski brod, nego je francuski brod izvršio vrlo opasan manevar intervenirajući na konvoj sa naša tri broda brzinom od 20 nautičkih milja", kazao je Akar i dodao da će u narednim danima NATO otkriti istinu o ovom događaju.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Turske u Libiji, Akar je rekao da dva naroda dijele 500 godina zajedničke prošlosti, vrijednosti i historije.

“Nastavit ćemo biti uz njih u ovim teškim danima”, dodao je ministar odbrane Turske.

Akar je istakao da neke zemlje, kada su određeni potezi Turske u suprotnosti sa njihovim interesima, pokušavaju zloupotrijebiti NATO.

“Neke zemlje, pojedinačno i individualno, koriste NATO kao alat za prilagođavanje naših stavova i postupaka za koje smatraju da su u suprotnosti sa njihovim interesima”, pojasnio je Akar.

Akar se osvrnuo na napetost na Egejskom moru kazavši da “sporazum iz Laussane kaže da se 23 otoka neće naoružavati. Međutim, 16 od tih otoka su naoružale naše komšije”. Kritikovao je grčke dužnosnike zbog pretjeranih ceremonija i posjeta.

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvo Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv Haftarovih militanata. Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja“ protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.