Akaryakıt zammına deprem freni

Uluslararası piyasalarında yaşanan dalgalanma yurt içinde de hareketliliğe yol açtı. Son indirimlerle 20 liranın altına düşen benzin ve motorine bu gece zam gelmesi bekleniyordu. Buna göre benzine 62 kuruş, motorine ise 1,02 TL fiyat artışı öngörülüyordu. Ancak sektör kaynaklarından gelen bilgilere göre, depremin yol açtığı olumsuzluk sebebiyle beklenen zam iptal edildi.
Akaryakıt zammına deprem freni

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanma yurt içinde fiyatlarda sürekli olarak değişikliklere neden oluyor. Çin’de yaşanan toparlanma ve ABD ham petrol stoklarındaki azalışlar brent petrol fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Bir önceki kapanışında iyi performans gösteren petrol yüzde 0,5 düşüşle 83 dolara kadar geriledi. Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelen faiz artış sinyalleri petrol fiyatlarında yükselişe neden oldu.

BRENT PETROL KAÇ DOLAR?

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 83,75 dolardan işlem görüyor. Dün 84,13 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 83,69 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.47 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,07 artarak 83,75 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 77,34 dolardan alıcı buldu. Fiyatlardaki kısmi yükselişte, talep toparlanmasına ilişkin beklentiler etkili oldu.

ABD PETROL STOKLARI BEKLENMEDİK ŞEKİLDE DÜŞTÜ

Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, stokları beklenmedik şekilde azaldı. Ülkede ham petrol stokları son altı haftada artış gösterirken enflasyon ve artması beklenen faiz oranları talebe ilişkin endişelerin yükselmesine neden oldu. Stoklardaki düşüş öngörüsü, ülkede talebin yüksek seyrettiği algısıyla fiyatları yukarı yönlü destekledi.

DOLAR ENDEKSİNDEKİ GERİLEME FİYATLARI YÜKSELTİYOR

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın dünkü açıklamalarında endişe edildiği kadar şahin bir ton kullanmaması da piyasalarda risk iştahını artırdı. Powell, dezenflasyon sürecinin bazı sektörlerde başladığını ancak daha gidilecek çok yol olduğunu belirtti. Powell, 2023'te enflasyonda önemli düşüşlerin görülmesini beklediklerini kaydetti. ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değerini ölçen endeksteki gerileme de dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getiriyor. Bu durum alımların artmasına neden olarak petrol fiyatlarındaki yükselişi destekliyor. Brent petrolde teknik olarak 83,83 ile 84,02 dolar aralığının direnç, 83,64 ile 83,45 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

KÜRESEL PETROL TALEBİ PATLAYACAK

Öte yandan Çin’in yeniden oyuna girmesi ile beraber küresel petrol talebinde patlama yaşanacağı ifade ediliyor. Dünyaca ünlü banka Goldman Sachs ise 2023 yılı beklentisini de 108 dolardan 110 dolara çıkardı.

AKARYAKIT ZAMMI İPTAL

Geçtiğimiz motorin fiyatlarında toplam 2,33 kuruşluk gerileme yaşandı. Böylelikle motorin geçtiğimiz yıldan bu yana en büyük düşüşü kaydederek benzinden daha ucuz hale geldi. Bununla beraber benzinde yaşanan 1,36 kuruşluk indirim fiyatı 20 liranın altına düştü. Sektör temsilcilerinde alınan bilgilere göre, yarından geçerli olmak üzere benzin grubunda 62 kuruş, motorin grubunda 1,02 TL fiyat artışı bekleniyordu.

Ancak son gelen bilgilere göre akaryakıtta yapılması planlanan zam iptal edildi. Sektör kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, depremin yol açtığı olumsuz etki nedeniyle akaryakıta zam uygulanmayacak.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul
• Anadolu Yakası benzin fiyatı: 19,70 TL
• Anadolu Yakası motorin fiyatı: 19,93 TL
• Avrupa Yakası benzin fiyatı: 19,93 TL
• Avrupa Yakası motorin fiyatı: 20,01 TL
Ankara
• Benzin fiyatı: 20,00 TL
• Motorin fiyatı: 21,43 TL
İzmir
• Benzin fiyatı: 19,92 TL
• Motorin fiyatı: 20,28 TL

Konya

Benzin fiyatı: 20.32 TL

Motorin fiyatı: 20.68 TL