Akaryakıta tavan fiyat sınırlaması geldi! Haksız kazancın önüne geçildi

EPDK, geçtiğimiz günlerde akaryakıtta tavan fiyat kararı aldı. Türkiye'nin tüm illerinde akaryakıt satışlarında uygulanacak tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek.
Akaryakıta tavan fiyat sınırlaması geldi! Haksız kazancın önüne geçildi

EPDK, geçtiğimiz günlerde akaryakıtta tavan fiyat kararı aldı. Türkiye'nin tüm illerinde akaryakıt satışlarında uygulanacak tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek. EPDK’nın tavan fiyat uygulamasının geç kalınmış bir karar olduğunu belirten Hizmet Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yellice, “Büyük petrol firmalarının haksız elde ettiği kazancı EPDK illere göre sabit fiyat belirleyerek bunları sabitleştirdi. Bu tavan fiyatı uygulaması ile bir nevi büyük akaryakıt firmalarının haksız kazancı önlendi” dedi.

hizmet-petrol-6.jpg

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulama kararı aldı. EPDK'den yapılan açıklamaya göre, akaryakıt fiyatlarında gizli zam yaptığı tespit edilen dağıtım şirketleri hakkında başlatılan incelemenin ardından bugün olağanüstü kurul toplantısı gerçekleştirildi.  Toplantıda, tüketicileri korumak, sektörün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını devam ettirebilmek, ortaya çıkan "kar oyunlarının" tekrarlanmaması amacıyla tavan fiyat uygulanması kararı alındı. 2 ay geçerli olacak tavan fiyat uygulaması kapsamında akaryakıt fiyatlarında 17 ila 20 kuruş indirim gerçekleşecek.

hizmet-petrol-yonetim-kurulu-baskani-hasan-yellice.jpg

‘GEÇ KALINMIŞ BİR KARARDI’

EPDK’nın tavan fiyat uygulamasının geç kalınmış bir karar olduğunu belirten Hizmet Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yellice, “Büyük petrol firmalarının haksız elde ettiği kazancı EPDK illere göre sabit fiyat belirleyerek bunları sabitleştirdi. Bu tavan fiyatı uygulaması ile bir nevi büyük akaryakıt firmalarını baltalamış oldu. Yani devletimiz bu uygulama ile büyük firmaların haksız kazançların önünü kesmiş oldu. Tavan fiyat uygulaması demek sabit fiyat demek. Örneğin devletimiz Konya için ‘6.80 TL’den yukarı fiyata motorin satamazsın’ diyor. Önceden büyük akaryakıt firmaları fiyatları bölge bölge kafalarına göre değiştiriyordu. Yine bir örnek vermek gerekirse x firması katkı maddesi koyduğunu iddia ederek motorinin litresini 6.90 TL’den satmak istiyordu. Aradaki 10 kuruşluk fark günlük tonlarca satışa vurulduğu takdirde çıkan sonuç haksız kazançları oluyordu. Şimdi devletimiz bunun önüne geçti. Bu kararın milletimize ve vatandaşımıza büyük katkısı olacak” şeklinde konuştu.

‘DEVLETİN BELİRLİ KÂR MARJININ ALTINA İNMEMESİ GEREK’

Devletin akaryakıtta belirli kâr marjının altına inmemesi gerektiğini ifade eden Hasan Yellice, ”Motorinin piyasa satış fiyatı 6.80’dir. Farz edelim ki devletin buna maliyetini 3 buçuk lira civarında. Dolar yükselince yükseliyor. Milletten çok aşırı bir tepki gelmesin diye bu motorini 6.70 liradan 7 buçuk liraya çekmesi gerekirken devlet bunu çekmeyip kendi kârından taviz veriyor. Alt taraftan dolar yükseliyor ve kendi kâr aralığı daralıyor. 4 lira kazanacakları yerde 5 lira kazanıyor. ÖTV’den karşılandığı söyleniyor. Bu sadece piyasanın nabzını tutmak için ve halkı kızdırmamak için ÖTV’den karşılanıyor. İndirim gelince de bu indirimi yansıtmıyor. Yani fiyatı sabit bir yerde tutmaya çalışıyor. Motorini 6.70 aralığında, benzini 7.40 aralığında tutmaya çalışıyor. Zaman zaman 10-20 kuruş iniş ve çıkışlar olsa da onu kendi ekonomik dengesine göre ayarlamaya çalışıyor. Devletin belirli bir kâr marjının altına inmemesi gerekir.  Diyelim ki 4 lira kazanıyor. 3 liraya kadar kendi kâr marjını ayarlayabiliyor ama 3’ün altına indiği zaman bu sefer ödeme dengesi bozuluyor. Mecbur onu pompaya yansıtmak zorunda kalıyor. Yani ÖTV’leri de devlet kendi bütçesine göre ayarlıyor” diye konuştu.

hizmet-petrol-2.jpg

KONYA’DA İSTASYON SAYISI ÇOK FAZLA’

Konya’da istasyon sayısının çok fazla olduğuna değinen Yellice, “Önceden herkes kendi kafasına göre istasyon yapıyordu. Bu Konya’da da çok vardı. Şimdi aynı güzergah üzerinde şehir içinde bir kilometreden yakın istasyon yapamazlar.  Şu anda Konya’da 600 civarında istasyon var. Nüfusa oranladığımızda Konya’da çok fazla istasyon var. Büyük firmalar insanların kanını emmek için tasarlanmıştır. Ortada 10 lira bir kar varsa 7-8 lirasını kendilerini alıyorlar. Türkiye’de 3 tane rafineri var. Biz bunlara yerli diyoruz. Bir de dışarıdan gelen yakıt var. Konya nereden yakıt çeker? Konya’daki petrol istasyonu ithal yakıt alacaksa Mersin’den çeker, yerli yakıt alacaksa da Kırıkkale’ye gider. Çünkü İzmit’e gitmesi aşırı uzak. Konya rafineri malı çekecekse Kırıkkale’den çeker ithal mal çekecekse de Mersin’den çeker. İthal ve yerli arasında kalite farkı vardır. Bize göre yerli akaryakıt çok daha kaliteli ve çok daha temizdir” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

hizmet-petrol-3.jpg

hizmet-petrol-4.jpg

hizmet-petrol-5.jpg