Akaryakıtta yeni yılın ilk zammı kapıda! İşte Konya'da güncel fiyatlar

Yeni yılda akaryakıt fiyatlarına gelecek olan 2 TL üzerindeki maktu özel tüketim vergisi zammı hakkında detaylı bilgi. Benzin ve motorin fiyatları ne kadar artacak? 3 Ocak'ta başlayacak zammın nedenleri ve etkileri.
Akaryakıtta yeni yılın ilk zammı kapıda! İşte Konya'da güncel fiyatlar

Yılbaşından itibaren akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geliyor. 3 Ocak Çarşamba gecesinden geçerli olacak şekilde, benzin ve motorine litre başına uygulanacak olan maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında 2 TL'nin üzerinde artış gerçekleşecek.

Akaryakıta Yeni Yılın İlk Zammı! 3 Ocak bekleniyor

3 Ocak günü açıklanacak aralık ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerine göre, benzin ve motorin için litre başına uygulanan maktu ÖTV tutarlarında artış olacak. Kasım ayında ÜFE'deki değişim, son altı ayda yüzde 32,26, son beş ayda ise yüzde 24,18 olarak gerçekleşmişti.

Zam Oranları Belli Oldu

3 Ocak'ta açıklanacak ÜFE verilerine göre, yüzde 25'in üzerinde bir artış durumunda maktu ÖTV tutarları; benzinde 7,52 TL'den 9,40 TL'ye, motorinde ise 7,05 TL'den 8,81 TL'ye çıkacak. Bu durumda litre başına uygulanan toplam zam, KDV ile birlikte benzinde en az 2,25 TL, motorinde ise 2,11 TL'yi bulacak.

Son olarak motorine, 22 Aralık tarihinden itibaren 1 lira 61 kuruş olmak üzere zam yapıldı. 20 Aralık’ta da benzine 1 lira 48 kuruşluk bir zam gelmişti.

Güncel Akaryakıt Fiyatları

İstanbul

Benzin: 34,46 TL

Motorin: 37.1 TL

Konya

Benzin fiyatı: 35,75 TL

Motorin fiyatı: 38,44 TL

Ankara

Benzin fiyatı: 35,18 TL

Motorin fiyatı: 37,78 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 35,37 TL

Motorin fiyatı: 38,03 TL

Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :