1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Akcija protiv FETO-a u 60 turskih gradova: Uhapšeno 160 pripadnika turske vojske
Akcija protiv FETO-a u 60 turskih gradova: Uhapšeno 160 pripadnika turske vojske

Akcija protiv FETO-a u 60 turskih gradova: Uhapšeno 160 pripadnika turske vojske

Tužilaštvo Republike Turske je izdalo nalog za privođenje najmanje 238 osoba u ukupno 60 turskih gradova i Turskoj Republici Sjeverni Kipar (KKTC)

A+A-

Tužilaštvo Republike Turske je izdalo nalog za privođenje najmanje 238 osoba u ukupno 60 turskih gradova i Turskoj Republici Sjeverni Kipar (KKTC), a riječ je o osumnjičenima u okviru istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Oružanih snaga Turske. Tokom jutrošnjih akcija uhapšeno je najmanje 160 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Republičkog tužilaštva u Izmiru navedeno je kako je u okviru istrage protiv FETO-a policija pokrenula proces privođenja 238 vojnih lica, među kojima 218 aktivnih vojnika, za koje je utvrđeno da su putem šifriranih telefona komunicirali s tzv. "imamima" FETO-a.

U istovremenoj akciji hapšenja provedenoj u 60 turskih gradova i KKTC-u dosad je privedeno najmanje 160 osumnjičenih.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

HABERE YORUM KAT