Akcija protiv terorista FETO-a u 40 turskih gradova: Uhapšeno 113 pripadnika turske vojske

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine
Akcija protiv terorista FETO-a u 40 turskih gradova: Uhapšeno 113 pripadnika turske vojske

Tužilaštvo Republike Turske izdalo je nalog za privođenje najmanje 185 osoba u Izmiru i još 40 turskih gradova, a riječ je o osumnjičenima u okviru istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Oružanih snaga Turske. Tokom jutrošnjih akcija uhapšeno je najmanje 113 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Republičkog tužilaštva u Izmiru navedeno je kako je u koordinaciji sa Ministarstvom odbrane, Uredom Obavještajne službe u Izmiru, Oružanim snagama Turske i žandarmerije pokrenut proces privođenja osumnjičenih za vezu s terorističkom organizacijom FETO.

Nalog za privođenje izdat je za ukupno 185 osoba povezanih sa TSK, među kojima su aktivna vojna lica različitih činova, pripadnici pomorskih, kopnenih i zračnih snaga, Komande obalne straže, žandarmerije, kao i bivši polaznici vojnih škola.

Tokom istovremenih pretresa provedenih jutros u Izmiru i još 40 turskih gradova slobode je lišeno najmanje 113 osumnjičenih, dok se za ostalim osumnjičenim još traga.

Za osumnjičene je utvrđeno da su koristili telefone i različite sisteme šifrovane komunikacije svojstvene pripadnicima terorističke organizacije FETO.

Tokom 23 odvojene operacije provedene u okviru istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Oružanih snaga Turske, od 19. novembra 2019. do danas izdat je nalog za hapšenje najmanje 3.450 osumnjičenih, među kojima je za 1.525 osoba određen pritvor. Oslobođeno je 500 svjedoka pokajnika.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.