1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Akcija protiv terorista FETO-a u 47 turskih gradova: Uhapšeno 130 pripadnika turske vojske
Akcija protiv terorista FETO-a u 47 turskih gradova: Uhapšeno 130 pripadnika turske vojske

Akcija protiv terorista FETO-a u 47 turskih gradova: Uhapšeno 130 pripadnika turske vojske

U saopćenju iz Republičkog tužilaštva u Izmiru navedeno je kako je u okviru istrage protiv terorista FETO-a policija pokrenula proces privođenja 148 vojnih lica, među kojima 103 aktivna vojnika, za koje je utvrđeno da su putem...

A+A-

Tužilaštvo Republike Turske je izdalo nalog za privođenje najmanje 148 osoba u ukupno 47 turskih gradova, a riječ je o osumnjičenima u okviru istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Oružanih snaga Turske. Tokom jutrošnjih akcija uhapšeno je najmanje 130 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Republičkog tužilaštva u Izmiru navedeno je kako je u okviru istrage protiv FETO-a policija pokrenula proces privođenja 148 vojnih lica, među kojima 103 aktivna vojnika, za koje je utvrđeno da su putem šifriranih telefona komunicirali s tzv. "imamima" FETO-a.

U istovremenoj akciji hapšenja provedenoj u 47 turskih gradova dosad je privedeno najmanje 130 osumnjičenih.

Među osumnjičenima se nalaze jedan pukovnik, tri majora, osam kapetana, 31 poručnik, 66 podoficira, 25 narednika.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

HABERE YORUM KAT