Akcija protiv terorista FETO-a u Turskoj: Uhapšeno 150 aktivnih i bivših vojnika

Osumnjičeni su aktivni ili su bili aktivni u kopnenim i zračnim snagama turske vojske, kao i u mornarici, žandarmeriji, a među njima je i 38 bivših polaznika vojne akademije

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Mart 2021 13:20
Akcija protiv terorista FETO-a u Turskoj: Uhapšeno 150 aktivnih i bivših vojnika

Turska policija je u opsežnim akcijama u 53 grada širom ove zemlje i na teritoriji Turske Republike Sjeverni Kipar uhapsila 150 bivših i aktivnih vojnika zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom FETO, odgovornom za pokušaj puča u julu 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilaštvo u Izmiru izdalo je naloge za privođenje ukupno 184 aktivna i bivša pripadnika oružanih snaga, za koje je istragom utvrđeno da su putem telefonskih govornica komunicirali s osobama unutar terorističke organizacije FETO, zaduženim za FETO strukture unutar Turskih oružanih snaga (TSK). Od 184 osumnjičenih 120 su vojnici aktivni u službi. Slobode je lišeno 150 osumnjičenih.

Tužilaštvo je naloge za hapšenje izdalo na osnovu istrage inicirane informacijama Nacionalne obavještajne agencije Turske (MIT).

Osumnjičeni su aktivni ili su bili aktivni u kopnenim i zračnim snagama turske vojske, kao i u mornarici, žandarmeriji, a među njima je i 38 bivših polaznika vojne akademije, koji su nakon pokušaja državnog udara u noći 15. jula 2016. godine, zbog povezanosti s terorističkom organizacijom FETO, udaljeni iz ustanova za vojno obrazovanje.

Među osumnjičenima su pukovnici, brigadiri i drugi visokopozicionirani vojni oficiri.

Turska policija je pokrenula akciju s ciljem hapšenja i pet osoba za koje se sumnja da su teroristima FETO-a organizovale odlazak iz Turske u treće zemlje.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.