1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Akcija protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj: Nalozi za hapšenje višerangiranih pripadnika vojske
Akcija protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj: Nalozi za hapšenje višerangiranih pripadnika vojske

Akcija protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj: Nalozi za hapšenje višerangiranih pripadnika vojske

Nalog za hapšenje obuhvata jednog aktivnog pukovnika, četiri majora, dva poručnika i još jednog penzionisanog pukovnika

A+A-

Tužilaštvo u Ankari izdalo je naloge za lišavanje slobode 24 aktivna i bivša pripadnika Turskih oružanih snaga (TSK) zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilaštvo je saopćilo da je istraga pokrenuta nakon što je utvrđeno da pomenute osobe putem fiksnih telefonskih govornica komuniciraju s članovima terorističke organizacije FETO u civilnim strukturama.

Nalog za hapšenje obuhvata jednog aktivnog pukovnika, četiri majora, dva poručnika i još jednog penzionisanog pukovnika. Među 24 osumnjičena je i poručnik turske vojske koji je ranije zbog sumnje na povezanost s teroristima FETO-a otpušten iz vojske.

Odjel za borbu protiv terorizma policije u Ankari pokrenuo je akciju s ciljem lišavanja slobode navedenih lica.

Tužilaštvo je izdalo naloge za hapšenje i 44 pripadnika Žandarmerije Turske, također zbog povezanosti s terorističkom organizacijom FETO, a iz policije je saopćeno da je u okviru više akcija, slobode lišeno 25 traženih osoba.

Tužilaštvo u Istanbulu je izdalo naloge za privođenje 40 osoba povezanih s terorističkom organizacijom FETO, a 28 osumnjičenih je u više policijskih akcija privedeno. Tužilaštvo je saopćilo da se radi o osobama osumnjičenim za finansiranje struktura terorističke organizacije FETO.

U policijskim pretresima je pronađen i izuzet digitalni i drugi dokazni materijal.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

 

HABERE YORUM KAT