AKINCI, F-16 hatta MMU’nun AESA radarında kullanılacak! Yerli sistem için tarih verildi

AKINCI TİHA, F-16 savaş uçağı hatta Milli Muharip Uçak için geliştirilen MURAD AESA radarında yerli GaN modüllerinin kullanımı için tarih verildi. İlk olarak bu yıl AKINCI TİHA'ya entegre edilmesi için çalışılan yerli GaN transistörler, ASELSAN Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS)’nde kullanılmaya başlanmıştı.
AKINCI, F-16 hatta MMU’nun AESA radarında kullanılacak! Yerli sistem için tarih verildi

Türk savunma sanayisinin havadaki İHA/SİHA gibi en önemli projeleri için geliştirilen elektronik yerli GaN modüllerinden yeni haber geldi. AKINCI TİHA, F-16 savaş uçağı hatta Milli Muharip Uçak için geliştirilen AESA radarında kullanılacak yerli sistem için tarih verildi.

Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre F-16 savaş uçağı ve AKINCI TİHA için geliştirilen MURAD AESA burun radarında yerli GaN çipleri içeren modülleri kullanılması için çalışmalar devam ediyor. Bu bağlamda ilk yerli modüllerin 2024 yılında kullanılması planlanıyor. Ayrıca ilk burun radarı prototiplerinin 2023 yılında AKINCI’da kullanılması için çalışmalar yapılıyor. Bu ürünlerde yurt dışından temin edilen çipleri içeren modüller kullanılıyor.

Yerli modüller Aselsan ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan Türkiye’nin ilk çip fabrikası özelliğini taşıyan AB Mikronano bünyesinde üretiliyor. Yine sunuda F-16 ve AKINCI için geliştirilen AESA, antenin yapı taşı. Üzerinde her biri 10W seviyesinde 16 adet gönderme alma modülü var.

YERLİ GAN TRANSİSTÖRLER EİRS’TE KULLANILMAYA BAŞLANMIŞTI

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Askeri Radar ve Sınır Güvenliği zirvesinde konuşan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Akkul, AB Mikronano tarafından üretilen ilk S bant yerli transistörlerin radarlarda kullanılmaya başlandığını açıklamıştı. Yerli GaN transistörler, ASELSAN Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS)’nde kullanılmaya başlandı.

AKINCI TİHA MURAD TESLİM EDİLİYOR

ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, GDH’ye verdiği röportajda AKINCI TİHA için MURAD AESA radarının 1 aydan kısa bir süre içerisinde teslim edileceğini açıklamıştı. ASELSAN’a ziyaret gerçekleştiren Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, yerli AESA radarı MURAD’ın dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilecek şekilde geliştirildiğini belirtmişti. Bu kapsamda radarlar önce AKINCI TİHA’ya, ardından F-16 savaş uçaklarına ve nihayetinde MMU’ya entegre edilecek. MURAD AESA radarının entegrasyonu sayesinde AKINCI için sonraki etaplarda yer alan hedeflerden biri olan hava-hava füzelerini (GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN vs.) kullanabilme kabiliyetinin önü açılmış olacak.