Akşehir Milli Mücadele Günü etkinlikleri Bakan Akar'ın katılımıyla başladı

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Akşehir Milli Mücadele Günü'nün 100'üncü yıl etkinlikleri Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılımıyla gerçekleşti.
Akşehir Milli Mücadele Günü etkinlikleri Bakan Akar'ın katılımıyla başladı

Milli Mücadele döneminde Batı Cephesi Karargahı göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Akşehir’de, taarruz hazırlıklarının sona ererek, karargahın taşındığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına Akşehir Milli Mücadele Günü etkinlikleri Bakan Hulusi Akar'ın katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik çelenk koyma töreniyle başladı. Halk oyunları ve mehter takımının gösterisiyle devam etti.

aksehir-belediye-baskani-salih-akkaya.jpg

Programın açılış konuşmasını yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Bugün Batı Cephesi Karargâh Müzesi olarak kullanılan binada harekât planları hazırlanmıştır. Bu planların kuvvet komutanları ile istişare edilmesi için kuvvet komutanları Akşehir’e davet edilmiştir. Harekat planlarının görüşülmesini düşmana hissettirmemek kamufle etmek için 28 Temmuz 1922 günü bir futbol maçı tertip edilmiştir. Karargâh ve kolordu kuvvetleri arasındaki bu maç başta Gazi Mustafa Kemal, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak, İsmet Paşa, Asım Gündüz Paşa olmak üzere diğer askeri yetkililer tarafından izlendikten sonra, akşamında da harekât planı masaya yatırılarak son şekli verilmiştir. 100 yıl önce 20 Ağustos günü Gazi Mustafa Kemal tarafından taarruz emri Akşehir’den verilmiş ve ordu 24 Ağustos günü Afyon’a, cepheye uğurlanmıştır. Büyük zaferleri sadece askeri faaliyetlerle değil feraset ve akıl gücü ile başaran ve bunu düstur edinen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. Bu toprakları bize vatan kılmak için bin yıldır cepheden cepheye koşarken şehadete erişen vatan evlatlarını ve gazilerimizi şükranla yâd ediyor, Allah’tan rahmet diliyorum. Yaşayan gazilerimize de sağlıklı ömürler diliyorum. Hepsine minnettarız" şeklinde konuştu.

ugur-ibrahim-altay.jpg

ALTAY: 'BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ'
Gerçekleştirdiği konuşmada birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100’üncü yılındayız.
Bundan yüz yıl önce Anadolu’nun dört bir yanında işgal hüküm sürerken; asil ecdadımız tüm zorluklara rağmen umudunu asla yitirmemiş, kurtuluşun anahtarını iman dolu gönüllerinde ve damarlarında akan kanda bulmuştu.
Yıllar süren savaşlarla ve yoksullukla sınanmış milletimiz, şartlar ne olursa olsun esareti ve teslimiyeti asla düşünmemiş, yaktıkları hürriyet ateşiyle ülkemizi ebedi bağımsızlığına kavuşturmuştur.
Aziz milletimizin kahraman evlatlarının her birine ayrı ayrı minnet borcumuz var. Mekânları cennet, ruhları şad olsun.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının cesaretiyle yükselen Büyük Taarruz ruhu; bundan tam bir asır önce Akşehir’de hayat bulmuştur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu tarihlerde birçok kez Akşehir’i ziyaret ederek bağımsızlığa giden bu yolda stratejilerini ve planlarını burada hazırlamıştır.
Tam 9 ay 10 gün boyunca Batı Cephesi Karargâhı’na ev sahipliği yapan Akşehir; İstiklal Savaşımızın en önemli merkezlerinden biri olmuştur.
Akşehir halkı bu kutlu mücadelede büyük fedakârlık göstermiş, Tarihi Arasta Çarşısı’ndaki dükkânlarda silah ve cephaneler üretilmiş, el emeğiyle giysi ihtiyaçları karşılanmış, gönüllü hemşireler cephede yaralanan askerlerimizle yakından ilgilenmiştir.
Akşehir’de ecdadımızın göstermiş olduğu bu güçlü dayanışma ruhu, sonunda bizlere kutlu bir zafer olarak dönmüş ve neticesinde bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Taarruz planlarını düşman kuvvetlerinin dikkatini çekmeden yüksek rütbeli komutanlarımıza aktarmak için Akşehir’de düzenlediği futbol müsabakası da ülkemizin kaderini değiştiren tarihi bir olaydır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bizlere bu toprakları vatan kılan, şanlı tarihimizi zaferlerle taçlandıran ecdadımızı, şükranla ve minnetle yâd ediyorum.
İstikbalimiz uğruna şehadet mertebesine yükselen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
Bizlere düşen, yüz yıl önce burada ortaya konulan Büyük Taarruz ruhunu ilelebet yaşatmak ve bizden sonraki nesillere bu ruhu aktarmaktır. Tıpkı Büyük Taarruz’da, Malazgirt’te, Çanakkale’de, 15 Temmuz’da olduğu gibi aramızda tesis ettiğimiz bu birliği, beraberliği ve dayanışmayı ilelebet koruyacağımıza ve bu kararlılıkla çok daha güçlü, çok daha müreffeh yarınlara en kısa zamanda ulaşacağımıza yürekten inanıyorum" diye aktardı.

orhan-erdem.jpg

'BU ŞEHİRDEN ZAFERE GİDEN BİR YOL VAR'

Akşehir'de bir kurtuluş hikayesi yaşandığının altını çizen AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ise, "Büyük taarruz'un yaşandığı bu günlerde aziz milletimizin zaferlerle bu toprakları koruduğu günler olarak çok önemli bir değer arz ediyor. Büyük taarruz bir milletin cesareti ve dehası ile kazanıldı. Milli mücadele döneminde Akşehir 9 ay 10 gün burada karargah olarak ev sahipliği yaptı. 9 ay 10 günde aslında bu topraklar yeniden doğdu. Bir annenin karnında Anadolu'nun göbeğinde bu noktada başta Mustafa Kemal Atatürk ve bütün komutanlarımızın azimli gayretleriyle kazanıldı. Burada büyük taarruz'un planlama aşamasında yaşanacak hareketlilik sembolik bir futbol maçı düzenlendi. Mustafa Kemal Atatürk ve komutanlarımız buraya gelerek gece karargahta sabah kadar savaşın planlarını büyük taarruz'un son hareketini hazırladılar. Burada bir kurtuluş hikayesi var. Bu şehirden zafere giden bir yol var yüzüncü yılını kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

vahdettin-ozkan.jpg

'BU MİRASI EBEDİYEN YAŞATACAĞIZ '
Ecdadın miras bıraktığı toprakları ebediyen yaşatacaklarına vurgu yapan Konya Valisi Vahdettin Özkan, "Akşehir önemli bir yer olma özelliğini taşıyor. Sadece coğrafi olarak değil üzerinde yaşamış olduğu insanlar itibariyle de önemli bir mekandır. Bu mekanda yaşayan atalarımız ilimle irfan'la maruf insanlardır. Mizahla maruk insanlardır. Nasrettin hoca bunun en önemli örneklerindendir. Bu ilmin irfanın strateji öğrenmenin merkezidir. Ecdadın torunları olarak bu mirası, bu milli değerleri, manevi değerleri ebediyen yaşatacağız. Yaşatma kararında olduğumuzu hep Akşehir'den müşahede ediyoruz. Ben bu vesileyle yüzüncü zafere giden yolun mübarek olmasını diliyorum. Bütün şehitlerimizin manevi huzurunda tazimle eğiliyorum milletimizin kahramanlığı bir bu milli ruhu devam etsin diyorum" ifadelerine yer verdi.

aksehir-onur-gunu-etkinlikleri-basladi-3.jpg

aksehir-onur-gunu-etkinlikleri-basladi-2.jpg

aksehir-onur-gunu-etkinlikleri-basladi-1.jpg

aksehir-onur-gunu-etkinlikleri-basladi-4.jpg

Akşehir Onur Günü etkinliklerinden kareler

Akşehir Onur Günü etkinliklerinden kareler

İlgili Haberler
 Muhabir