Altından bir adım önde: Gümüş

Geçmişinde uzun bir tarihi barındıran ve insanlığa kültürün bir mirası olarak kalan gümüşe olan ilgi gün geçtikçe artıyor.
Altından bir adım önde: Gümüş

Geçmişinde uzun bir tarihi barındıran ve insanlığa kültürün bir mirası olarak kalan gümüşe olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Osmanlı Gümüş Mağaza Müdürü Ahmet Aka gümüşün altına göre daha çok rağbet görmesinin nedenini altın fiyatlarının yükselmesine bağladı

gumus.jpg

Müdür Ahmet Aka insanların gümüşe yönelme nedenlerini şöyle anlattı: “Gümüşte yaptığımız işçilik ve modeller altında yok. Gümüş madeni ucuz, işçiliği kolay yapılıyor. Altında maden pahalı ve işçiliği de pahalı bunun akabinde gümüşe yönelme var tabi ki. Gümüş yatırım aracı olarak değil gümüş takı aracı olarak kullanılıyor. Yani kişinin zevkine göre, tarzına göre yapılıyor bu tür modeller. Yüzük olsun, küpe olsun, altın olsun bunlar isteğe göre yapılıyor.”

“MODELLER TEKNOLOJİYE UYUM SAĞLADI”

Gümüşün malzemesinin yumuşak olmasından dolayı kolay işlendiğini ve bu yüzden de geçmiş zamandan beri kullanılan bir ürün olduğunu aktaran Ahmet Aka, “Altın bir madendir. Yani önceden çeşit olarak pek kullanılmazdı. Gün geçtikçe zaman ilerledikçe teknoloji geliştikçe bunun akabinde de modeller teknolojiye uyum sağladı. Mesela elimizde bir kolye ucu var. Müşteri bu kolyeyi beğeniyor. Kolyenin içine ismini yazıyoruz. Babasının, annesinin ismini, kendi ismini, evlatlarının ismini yazıyoruz. Bu Arapça da olabiliyor, Türkçe de olabiliyor. O müşterinin kendi isteğine bağlı.” şeklinde konuştu.

GÜMÜŞ ALIRKEN DİKKAT!

gumus-2.jpg

38 yıldır bu işi yaptıklarını kaydeden Ahmet Aka, “İnsanlar gümüş alırken öncelikle yıllardır bu işi yapan esnafları tercih etsinler. Yani geçmişi olan, geçmiş birikimi olan esnafları tercih etsinler. Belli bir müşteri potansiyelimiz var. Yani müşteri memnuniyeti önemli burada. Bir müşteri bir gümüşün sahte veya gerçek olduğunu kendisi anlayamaz. O yüzden güvenilir bir yere gitmesi lazım. Mesela metal üzerine çok kalın kaplama yapıyorlar. Bunu gümüş diye satıyorlar. Bir de şu var: Şekerlerde, lokumlarda meydan altı diyorlar ya bizim meslekte de buna benzer şeyler var. Metal üzerine ayar basıyorlar. Gümüş diye satıyorlar” diye aktardı.  

ERKEKLER BİRİNCİ SIRADA

Gümüşü kadınlardan çok erkeklerin kullandığına dikkat çeken Aka, Yaklaşık 10 seneye kadar bayanlar tarafından çok fazla rağbet görünüyordu. Şuan bayanlar ikinci sırada kaldı. Erkekler birinci sırada. Ve erkekler büyük büyük yüzükler takıyorlar şuan. Doğal taşlı olsun, isimli yüzükler olsun. Erkeklerin tercihi genellikle gümüş yüzükten yana oluyor. Onun akabinde bir de bileklik tercih ediyorlar. Kadınlar ise kolye ve küpe ağırlık olarak tercih ediliyor.” ifadelerini kullandı.

gumus-s.jpg

“HERKES GÜMÜŞÇÜ OLAMAZ”

Bu melek, bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren bir şey. Yani herkes gümüşçü olamaz. Yaklaşık 1982 yılından beri bu işi yapıyoruz. Şimdi atıyorum adam gümüş satıyor. Bir yandan da şeker satıyor. Adı gümüşçü oluyor bunun. Böyle bir şey yok. Ya gümüş satarsın ya şeker satarsın. Ve çeşidini de ona göre koyarsın şimdi çeşit olarak yaklaşık 300 bin 400 bin çeşidimiz var bizim. Yani kişi yaptığı işi de sevmesi lazım severse başarılı olur. Bir de biz yaptığımız işlerde, tasarımlarda önce kendimiz beğeniriz, ondan sonra müşteriye sunarız. O da beğenir zaten. Beğenmediğimiz şeyi müşteriye sunmayız. Prensibimiz bu bizim.” şeklinde belirtti. Gümüş çeşitlerinden de söz eden Aka,” Erkeklerde; Yüzük, kol düğmesi, kravat iğnesi var. Kadınlarda ise kolye ucu, küpe, yüzük, bileklik ve üçlü setler var. Bir de gümüşün sağlığımıza faydası var. Gümüş sızıları alır. Tırnak içindeki derilerin kalkmasına da iyi gelir. Ayrıca vücudu dinlendirir.” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ