Altını yeni yılda ne bekliyor?

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, altın piyasasındaki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yılbaşından sonra altın fiyatlarının yükseleceğine dikkat çeken Başkan Yusuf Yaşar, imkânı olan, düğün yapacak çiftlerin veya yatırım yapmak isteyen vatandaşların şimdiden altın alması gerektiğinin altını çizdi.
Altını yeni yılda ne bekliyor?

Altının hâlâ en güvenli liman olduğuna vurgu yapan Başkan Yusuf Yaşar, kripto para gibi yatırım araçlarının hayal alıp sattığını, vatandaşların bu tür şeylere itibar etmemesi gerektiğini belirtti. Altın fiyatlarının yükseleceği öngörüsünde bulunan Yaşar, vatandaşların yatırım sepetlerinde en az yüzde 70 civarında altın bulundurmaları gerektiğini tavsiye etti.

yusuf-yasar.jpg

‘EN AZ YÜZDE 20- YÜZDE 30 YÜKSELECEK’

Yılbaşından sonra altın fiyatlarının en az yüzde 20- yüzde 30 civarında yükseleceği öngörüsünde bulunan Yaşar, “Altın piyasaları şu anda durgunluğu attı. Önümüzdeki günlerde yüzde 90 ihtimalle yükseliş, yüzde 10 ihtimalle de düşüş bekliyoruz. Ons altın bugün itibarıyla bin 770 seviyesindedir. Bu geçtiğimiz yıllarda 2 bin liraya kadar çıkmıştı. Altının hem Türkiye’de hem de dünyada çok düşük olduğunu düşünüyorum. Altın kesinlikle yükselir. Yatırımcıyla altın almalarını tavsiye ederim. Dünyada merkez bankaları düşük olduğu için inanılmaz derecede yüksek miktarlarda altın topluyorlar. Bu altın böyle kalmaz. Mesela müşterilerimiz şu anda çeyreğin çok yüksek olduğunu söylüyorlar. Ama dünyaya göre altın yerlerde sürünüyor diyebiliriz. Çünkü ons bazında çok düşük. Yılbaşından sonra Ocak- Şubat ayında altının en az yüzde 20-30 civarında yükselme ihtimali var. Hem dolar hem ons yükselirse altın TL bazında bayağı yükselir. Bin 53 olan gram altın en az bin 250 bin 350 gibi fiyatları görür. Bu da aşağı yukarı yüzde 30’lara tekabül ediyor. Bizim işlerimiz şu anda mevsim dolayısıyla kış olduğu için biraz durgun geçiyor. Düğünler, nişanlar yavaşladı. Bugünler böyle geçecek” diye aktardı.

altin-haberi-1.jpg

‘KAZANDIRMIYOR KAYBETTİRİYOR’

Kripto para gibi yatırım araçlarının bir risk barındırdığını belirten Yaşar şöyle konuştu: “Önümüzdeki günler bizim sektörde ve diğer sektörlerde Türkiye’de olumlu gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Özellikle yılbaşından sonra hükümetimizin olumlu tedbirler alacağına inanıyoruz. Umarım dünyada da bir sakinleme olur. Ortadoğu’da da hiç bitmeyen savaşlar var. Enerji savaşları var, psikolojik savaşlar var. Eğer bunlar da rayına oturursa güzel günler bizi bekliyor diye umut ediyoruz. Şu anda çeyrek altını bin 790’dan, yarım altını 3 bin 580’den cumhuriyet altını 7 bin 150 liradan bileziği de bin 20 lira seviyesinden satmaktayız. Evlenecek çiftlerin imkanları varsa şimdiden altın almalarını öneriyorum. Alternatif yatırım araçları var ancak altın hâlâ en güvenli limandır. Günümüzde kripto para revaçta ancak kesinlikle insanlara kripto para almalarını tavsiye etmiyorum. Kripto para tamamen soyuttur. İnsanlar burada hayal alıp satıyorlar. Ben çevremde birkaç yıldır kripto paradan para kazanan görmedim. Kaybeden çok gördüm. Hemen hemen herkes kayıplar içerisinde. Bitcoin 66 bin dolardan 15 bin dolar seviyelerine düştü. Yani 66 bin dolar yatırdıysanız kalandan aldıysanız şu anda 17 bin dolara satamazsınız. Yani kaybınız 40 bin dolardan fazla oluyor.”

altin-haberi-2.jpg

‘ALTIN KUYUMCUDAN ALINIR’

Vatandaşların kesinlikle internetten altın almaması gerektiği noktasında uyarıda bulunan Yaşar, “Ölçüsü belli değil, gramı belli değil, ayarı belli değil. Fiyatlar veriliyor ama ne kalacağı belli değil. Altın kuyumcudan alınır. Mutlaka altınızı kuyumcudan alın. Çünkü arkasında kuyumcu esnafımız durmaktadır, durmak zorundadır. Biz dernek olarak Konya’ya gelen bütün pazarlamacıların, üreticilerin ya da esnaftan rast gele düzenli bir şekilde ayar için altın alıyoruz. Bunun analizini yapıyoruz. Şimdiye kadar hiç ayarı bozuk altın çıkmadı. Konya’dan alınan bütün altınlar bütün ayarı sağlam. Çok ciddi derecede kontrol altında. Zaten bunu biz yapıyoruz. Hiçbir esnaf bile bile ayarı düşük altın satmaz. Ama biz dernek olarak da bunun kontrollerini periyodik aralıklarla yapıyoruz, hiç rastlamadık. Müşterilerimiz altın alırlarsa hiç ayarı düşük diye şüphe etmesinler. Ayarı düşük altınlar sadece profesyoneller tarafından yapılıyor. Onu da vatandaşa satma imkanları yok. Kuyumculara satmayı deniyorlar. Altın güvenilir liman. Mutlaka yatırım sepetinde mutlaka yüzde 70 civarında altın bulundurmalarını şiddetle tavsiye ediyorum” diye konuştu.

altin-haberi-3.jpg

‘ANİ BİR GELİŞMEDE ALTIN FİYATLARINI KİMSE TUTAMAZ’

Altın fiyatlarının yılbaşına gelmeden dahi ani bir gelişmeyle artabileceğini kaydeden Yaşar, “Yatırımcılar genellikle bilezik ya da gram altın alıyorlar. Yüzük, küpe gibi ürünler takı olarak alındığı için yatırım olmuyor. Yılbaşından sonra altın fiyatlarının yükseleceği kesin ancak yılbaşına gelmeden önce de dünyada herhangi bir siyasi gelişme ya da savaş vesaire olursa o zaman altın fiyatları yükselir. Örneğin Çin Tayvan’ın işgal ederse çok büyük savaşların çıkabileceğini piyasalar düşünüyor. Öyle bir ani gelişme olursa altın fiyatlarını kimse tutamaz” diyerek sözlerini tamamladı.

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :