Altun: Svaki rasistički napad za koji se nije odgovaralo, sa sobom nosi nove terorističke činove

Ured za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye povodom druge godišnjice napada u Hanauu organizirao je panel "Potraga za pravdom za žrtve u Hanauu: Teroristička prijetnja ekstremne desnice u Njemačkoj"
Altun: Svaki rasistički napad za koji se nije odgovaralo, sa sobom nosi nove terorističke činove

Šef Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye Fahrettin Altun rekao je kako svaki rasistički napad koji nije do kraja rasvijetljen i za koji se nije odgovaralo, sa sobom nosi nove terorističke činove, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured za komunikacije povodom druge godišnjice napada u Hanauu organizirao je panel "Potraga za pravdom za žrtve u Hanauu: Teroristička prijetnja ekstremne desnice u Njemačkoj".

U videoporuci prikazanoj u sklopu panela, Altun je podsjetio kako je 19. februara 2020. godine u njemačkom gradu Hanauu izveden rasistički teroristički napad i da je panel organiziran u znak sjećanja na žrtve.

Uputio je riječi podrške svima čiji su bližnji stradali u terorističkom napadu u Hanauu, ali i drugim dijelovima svijeta.

"Nikada nećemo pogeti glavu pred terorizmom", rekao je Altun.

Dodao je kako će u okviru panela biti razgovarano o terorističkoj prijetnji ekstremne desnice koja je dosegla zabrinjavajuće razmjere u Njemačkoj, ali i opasnostima koje ekstremni desničari predstavljaju.

Altun je rekao kako će biti razgovarano i o utjecaju medija na stav društva o rasizmu, kao i traganju za pravdom za žrtve napada u Hanauu.

Naglasio je kako cilj panela nije Njemačku predstaviti u lošem svjetlu ili napadati.

"Ovdje se ne zastupa stav da su svi Nijemci rasisti. Naš cilj je uz vjerovanje da je shvatanje postojanja problema preduslov za njegovo otklanjanje, njemačkom društvu skrenuti pažnju na ozbiljan problem koji postoji danas", rekao je Altun.

Dodao je kako želi naglasiti konstruktivan stav usmjeren ka rješenju.

"Poenta je da se milioni Turaka koji decenijama žive u Njemačkoj ne osjećaju kao potencijalne žrtve već kao jednaki pojedinci koji mogu voditi život bez straha. Gdje god bili, problem svakog našeg državljanina je problem države Republike Turkiye. Da bi se otklonio problem nužno je prihvatiti postojanje problema. Nema liječenja bez dijagnoze", smatra Altun.

Dodao je kako je vidljivo da danas pojedini političari, javni službenici, novinari u Njemačkoj poriču postojanje problema rasizma.

Istakao je kako njemački zvaničnici osuđuju rasističke terorističke činove te da nakon napada na izbjeglice, koji su krajnje predvidljivi, bivaju "iznenađeni".

"Ove izraze čuđenja, uz rast ekstremne desnice možemo shvatiti kao odbrambeni mehanizam pojedinih političara koji su se ukrcali na voz rasizma. Na isti način mediji dok izvještavaju o terorističkim činovima, napadače bijelce nazivaju 'ludima', a nebijelce 'teroristima'", kazao je Altun.

Smatra kako "ovaj trend, koji nije jedinstven za Njemačku, služi čišćenju društva od grijeha rasizma i svaljivanju krivice na šačicu mentalno nestabilnih ljudi".

"Pored toga, privlači pažnju to što mediji ne izvještavaju o rasističkim napadima u kojima ne bude prosuta krv", rekao je Altun.

Dodao je kako su nedovoljni napori javnih institucija u borbi protiv ekstremnodesničarskog terora i potrebno je naglasiti da pravda ne bude zadovoljena kad su u pitanju rasistički napadi".

"Zaista slučajevi koji osnažuju percepciju da rasisti imaju podršku u Njemačkoj, prvenstveno predmet NSU-a, pripremaju teren za tragedije kakva je Hanau. Svaki rasistički napad za koji se ne odgovara i koji nije do kraja rasvijetljen, sa sobom nosi nove terorističke činove", mišljenja je Altun.

Dodao je kako je jedan o najvećih problema danas to što se rasizam i diskriminacija legitimiziraju i normaliziraju pod nazivom slobode govora.

Smatra da se uglavnom ignoriše govor mržnje u političkim raspravama i u medijima u Njemačkoj, a koji su upućeni naročito izbjeglicama.

Kazao je kako trenutno stanje pokazuje da je Njemačka postaje mjesto gdje se muslimani sistematski kriminaliziraju, a islam tretira kao prijetnja domaćoj sigurnosti.

"Rasistička osjećanja prema manjinama, prvenstveno Turcima, ponekad se korištenjem humora iznose u javnom prostoru. Jasno želim reći da su napadi i uvrede na ličnost našeg predsjednika upućeni u evropskim zemljama, uključujući Njemačku, izraz prikrivenog rasizma", rekao je Altun.

Dodao je kako ovi napadi i uvrede predstavljaju odraz pokušaja na razračunavanje putem Republike Turkiye, njenog predsjednika i Turaka koji značajno doprinose njemačkom društvu.

Smatra kako nije moguće ne misliti da su meta i turske institucije i organizacije koje služe turskom narodu i štite njihova prava.

Altun je rekao kako su dvostruki standardi ostaviti Republiku Turkiye da se sama bori protiv terorističkih organizacija te dozvoliti ovim strukturama da prikupljaju novac u Evropi i regrutuju nove članove.

"Nema drugog izraza za napore koje Evropska unija (EU) ulaže da opravda PKK koji je na listi terorističkih organizacija i izdajničku mrežu, terorističku organizaciju FETO koja je 15. jula ulice prekrila krvlju, prikaže kao grupicu opozicije", smatra Altun.

Poručio je kako neće dozvoliti da rasizam bude normaliziran, da se turska zajednica odvoji od svojih korijena ni da se rasizam legitimizira pod izgovorom veza Turaka koji žive u Njemačkoj s Turkiye.

"Nastavit ćemo biti oni koji najviše podržavaju sve pojedince i institucije koje se istinski bore protiv prijetnje koju predstavljaju rasizam i ekstremna desnica. Odlučni smo da u skladu s tim, nastavimo pomno sarađivati s novom vladom u Njemačkoj, nevladinim institucijama i predstavnicima medija. Nećemo dozvoliti da ijedan naš građanin bude žrtva, bude počinjeno nasilje na njim ili mu prijećeno", rekao je Altun.

Poručio je kako će nastaviti pružati podršku svojim građanima gdje god se nalazili.

"Nećemo dozvoliti da se rasizam širi, normalizira i prikriva iza termina poput slobode govora", poručio je Altun.

Istakao je kako će nastaviti ulagati napore da Turkiye ima zasluženo mjesto kao stabilizirajuća sila predvođena predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, na međunarodnom i regionalnom polju.

Istakao je i kako će ostati vjerni vrijednostima, prvenstveno pravdi, ne obazirući se na to "ko će šta reći", već se osvrnuti na ono što narod traži.

Zahvalio je svim političarima, zvaničnicima, umjetnicima, intelektualcima i medijima koji se odlučno i iskreno bore protiv prijetnje ekstremnodesničarskog terorizma u Njemačkoj te dodao kako je Republike Turkiye partner i podrška onima koji žele otkloniti problem rasizma.