Američka ministrica finansija Yellen očekuje "solidan rast" ekonomije naredne godine

Napominjući da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama "previsoka", Yellen je u obraćanju na sastanku Vijeća izvršnih direktora "Wall Street Journala" upozorila da bi se eventualno usporavanje evropskih ekonomija moglo "preliti" i na SAD
Američka ministrica finansija Yellen očekuje "solidan rast" ekonomije naredne godine

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je da očekuje "solidan rast" ekonomije u narednoj godini u momentima dok Federalne rezerve planiraju sniziti već rekordno visoku stopu inflacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Napominjući da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama "previsoka", Yellen je u obraćanju na sastanku Vijeća izvršnih direktora "Wall Street Journala" upozorila da bi se eventualno usporavanje evropskih ekonomija moglo "preliti" i na SAD.

Yellen je također rekla da je sigurna da će Centralna banka koristiti sve svoje mehanizme kako bi osigurala ekonomski rast u zemlji.

Fed je u borbi protiv rekordne inflacije u srijedu povećao referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, što je njeno najstrmije povećanje stope od 2000. godine, čime je referentna stopa dovedena u raspon od 0,75 do 1 posto, sa prethodnog nivoa od 0,25 do 0,5 posto.