Anadolu'da ihracat şampiyonu olan Konya, rekora koşuyor

Konya, tüm Mart aylarının ihracat rekorunu kırdı. 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 18,77 ihracat artışıyla Anadolu’daki emsal illerin tamamından ve Türkiye ortalamasından daha yüksek bir performans gösterdi.
Anadolu'da ihracat şampiyonu olan Konya, rekora koşuyor

Konya, Mart ayında 183 milyon 458 bin dolar ihracat ile tüm Mart aylarının ihracat rekorunu kırdı. Ayrıca Ocak-Mart döneminde yüzde 18,77 ihracat artışıyla Türkiye ortalamasının 5.6 kat üzerinde artış hızı yakalandı. Konya, emsali sayılan Anadolu illerinin tamamından daha fazla ihracat artış oranı yakalanan bu yılın ilk çeyreğinde, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre Türkiye ihracat sıralamasında 3 basamak yükselerek 11. sırada yer aldı.

selcuk-ozturk-001.JPG

“İHRACAT HEDEFİMİZ 2 MİLYAR DOLAR”

Konya’nın uzun yıllardır ihracatta başarılar gösterdiğini vurgulayan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Mart ayında da şimdiye kadarki en yüksek rakama ulaştık. Sadece Mart ayını değerlendirirsek, Konya yüzde 18’in üzerinde bir ihracat artışı sağladı. 2019 yılının başında Konya Ticaret Odası olarak Konya’nın ihracat hedefini 2 milyar dolar koymuştuk. 2019 yılının ilk 3 ayında da 517 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu çerçevede baktığımızda ise 2 milyar dolar hedefini İnşallah geçeceğimizi ümit ediyorum. Konya’nın ihracat artışı, artarak devam edeceğine inanıyorum. Ayrıca Konya Ticaret Odası olarak dünyanın değişik ülkelerine organizasyonlar yaparak iş adamlarımızı götürüyoruz. Dünyanın her noktasından da Konya’ya iş adamı heyetleri getiriyoruz. 2019 yılının ilk 3 ayında Konya Ticaret Odası olarak yaklaşık 500 iş adamını Konya’ya getirdik ve üyelerimizle buluşturduk. Bu çalışmalar artarak devam edecektir. Sektörel anlamda da Türkiye’nin üzerindeyiz. Yani teknolojik anlamda baktığımızda uygulama ortalamamız Türkiye ortalamasının üstündedir. Mevcut sektörlerimizi devam ettirirken yeni sektörlerinde ihracata geçmesini, bunu yanında alternatif pazarlar olan Güney Amerika ve uzak Afrika pazarıyla da yakından ilgilenmemiz lazım” diye konuştu.

omer-faruk-okka-006.jpg

“KONYA’NIN İHRACATI ARTARAK DEVAM EDECEK”

Konya sanayisinin ihracatta sağladığı artışla gücünü tekrar gösterdiğine dikkat çeken MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “2018 yılında yaşanan ekonomik dalgalanmadan sonra Konya’da yüksek bir ihracat rakamının elde edilmesi ve Türkiye ortalamasından daha fazla artış kaydetmesi bizi  sevindirdi. İhracattaki bu artışı gerçekleştiren bütün sanayici, iş adamlarımızı ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Konya sanayisi, gücünü tekrar göstermiş oldu ve önümüzdeki süreçte de emin adımlarla ilerleyeceğini gösterdi.  Konya’nın ihracatını daha da artırabilmesi, yeni veya zayıf olduğu pazarlarda mevcut konumlarını daha iyi konuma getirebilmek için çalışmalar ve iş gezileri gerçekleştiriyoruz, yurt dışından heyetler getiriyoruz. Mevcut Afrika, Avrupa ve Orta Asya çalışmalarımızın yanı sıra bu yıl Güney Amerika’yı da özel olarak çalışmaya başladık. Mart ayı içerisinde Şili ve Peru’ya heyet gönderdik ve yeni iş gezilerinin planlamasını yapıyoruz. Uzak doğu içinde ön hazırlıklar yapıyoruz.   İnşallah önümüzdeki süreçte Konya’nın ihracatı artarak devam edecektir. Herkesin siyasete yoğunlaştığı bir dönemde ekonomiden gelen böyle güzel bir haber hepimizin moralini düzeltti. Bundan sonra da daha güzel haberler duymayı ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

memis-kutukcu.JPG

İHRACATTA İLK İKİ SEKTÖR DEĞİŞMEDİ

Konya ihracat rakamlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “Konya,tüm Mart aylarının ihracat rekorunu kırdı. 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 18,77 ihracat artışıyla Anadolu’daki emsal illerin tamamından ve Türkiye ortalamasından daha yüksek bir performans gösterdi” dedi. Ocak-Mart dönemini kapsayan bu yılın ilk çeyreğinde Konya’nın 517 milyon 862 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Kütükcü, “Şehrimizin yakaladığı ihracattaki artış ivmesi Mart ayında da devam etti. Konya, Mart ayında 183 milyon 458 bin dolar ihracat ile tüm Mart aylarının ihracat rekorunu kırdı. Ayrıca Ocak-Mart döneminde yüzde 18,77 ihracat artışıyla Türkiye ortalamasının 5.6 kat üzerinde artış hızı yakaladık. Konya’nın emsali sayılan Anadolu illerinin tamamından daha fazla ihracat artış oranı yakaladığımız bu yılın ilk çeyreğinde, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre Türkiye ihracat sıralamasında 3 basamak yükselerek 11. sırada yer aldık. Konya’nın bu başarısının mimarı olan tüm ihracatçılarımıza, sanayicilerimize ve tüccarlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. Kütükcü, Konya ihracatında bu yılın ilk çeyreğinde de makine ve aksamları sektörü ve otomotiv endüstrisinin ilk iki sırada yer aldığını aktararak, “Bu iki sektörün toplam ihracatın yüzde 38,7’sini gerçekleştirdi.  Konya bu yılın ilk çeyreğindeki 517 milyon 862 bin dolarlık ihracatının yüzde 41.6’sını Ortadoğu-Asya bölgesine, yüzde 31.59’unu Avrupa’ya, yüzde 11.21’ini Afrika’ya, yüzde 4.4’ünü Amerika’ya, yüzde 11’ini ise diğer ülkelere gerçekleştirdi. Şehirden en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke ise: Irak, Almanya, İtalya, İspanya, Cezayir, ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Mısır ve Polonya oldu” ifadelerini kullandı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ