Andrej Plenković: Sjajan rezultat i sjajna pobjeda

Naša pobjeda obvezuje jer smo imali težak mandat pun iskušenja iza nas, a izazovi koji su pred nama su izgledno i veći, poručio je Plenković
Andrej Plenković: Sjajan rezultat i sjajna pobjeda

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se javnosti i okupljenim stranačkim kolegama u Arheološkom muzeju nakon što su posljednji privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pokazali kako je HDZ osvojio 68 mandata, s tim da ih je 76 potrebno za ostvaranje saborske većine, javlja Anadolu Agency (AA).

Andrej Plenković je dočekan od stranačkih kolega uz skandiranje “Pobjeda, pobjeda!” i “HDZ!”.

U svom obraćanju Plenković je uvodno istaknuo kako je riječ o “sjajnom rezultatu i sjajnoj pobjedi HDZ-a s partnerima” te se zahvalio svim hrvatskim građanima koji su izašli na birališta i dali svoj glas, bez obzira jesu li glasali za HDZ ili neku drugu stranku, istaknuo je.

“To je ono što je demokracija, iskaz volje naroda o smjeru kojim putom da ide Hrvatska. Naša pobjeda obvezuje jer smo imali težak mandat pun iskušenja iza nas, a izazovi koji su pred nama su izgledno i veći”, poručio je Plenković.

“Hrvatska treba rješenja i za gospodarstvo, i za javnozdravstvene izazove, za jačanje demokracije, jačanje institucija, ljudskih i manjinskih prava. Hrvatska danas treba vladu koja će voditi politiku novog modernog suverenizma koji baštini vrijednosti HDZ-a našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana jer smo posljednih godina postavili HDZ na onaj dio političkog spektra upravo gdje je on želio”, rekao je Plenković.

DIP je u 23 sata prebrojio oko 91 posto biračkih mjesta, a iza HDZ-a, najviše glasova osvojila je Restart koalicija sa 43 saborska mandata, slijedi Domovinski pokret 15, Most 8, koalicija Možemo 7 mandata. Na parlamentarne izbore izašlo je 1,52 milijuna birača, ili 46 posto od ukupnog broja birača, što je rekordno mala izlaznost do sada.