Ankara: Erdogan i Dbeibeh potpisali zajedničku Deklaraciju Turske i Libije

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Abdul Hamid Dbeibeh potpisali su zajedničku Deklaraciju sa prvog sastanka Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Libije
Ankara: Erdogan i Dbeibeh potpisali zajedničku Deklaraciju Turske i Libije

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Abdul Hamid Dbeibeh potpisali su danas u Ankari zajedničku Deklaraciju sa prvog sastanka Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Libije, javlja Anadolu Agency.

Zajednička Deklaracija potvrđuje važnost očuvanja suvereniteta, neovisnosti, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva u cijeloj Libiji.

U zajedničkoj Deklaraciji Turske i Libije kaže se da su samo legitimne rukovodeće strukture Predsjedničko vijeće i Vlada nacionalnog jedinstva izabrana na izborima.

U zajedničkoj Deklaraciji Turske i Libije navodi se odlučnost za koordinirano provođenje političkog procesa koji vodi do libijskih izbora 24. decembra, kako je to i zakazano.

Zajednička izjava naglašava važnost turskog doprinosa uspostavljanju i održavanju trajnog, održivog prekida vatre u Libiji.

U zajedničkoj deklaraciji Turske i Libije naglašena je i potreba organiziranja regionalne konferencije čiji je cilj garantirati prava svih strana i podrška dijalogu i saradnji u Istočnom Mediteranu.