Apartman görevlileri koronavirüs nedeniyle çalışma saatlerinin sınırlandırılmasını istiyor

Konut Görevlileri Sendikası Genel Başkanı Uğur Gözel:- "Apartman görevlilerinin, koronavirüs tehlikesi sürecinde her zamankinden daha fazla market alışverişi yapması, insanlarla teması ve çöpleri toplaması koronavirüse yakalanma açısından risk grubunda ol
Apartman görevlileri koronavirüs nedeniyle çalışma saatlerinin sınırlandırılmasını istiyor

ANKARA (AA) - SEFA ŞAHİN - Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması bulunanların alışveriş ihtiyaçlarının giderilmesi için iş yükü artan apartman görevlileri, çalışma saatleri ve şartlarının yeniden düzenlenmesini talep ediyor.

Konut Görevlileri Sendikası (Konut-Sen) Genel Başkanı Uğur Gözel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sokağa çıkma kısıtlamasının ardından apartman görevlilerinin iş yükünün arttığını ve daha fazla temas nedeniyle risk grubunda yer aldıklarını belirtti.

Apartman görevlilerinin, halkın artan alışveriş ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiren Gözel, gıda tüketimi nedeniyle atıkların da çoğaldığına dikkati çekti.

Apartman görevlilerinin günde 4-5 kez dairelerden çöp topladığını anlatan Gözel, "Bina yönetimleri ve insanlar, bu işi mecbur birilerine yaptıracaklar. Yapacak olan kişiyi de maaşını verdikleri apartman görevlisi olarak görüyorlar. Bu duruma diğer büyük sendika ve konfederasyonlar herhangi bir müdahalede bulunmadıkları için apartman görevlileri bu işleri yapmak zorunda kalıyor." diye konuştu.

- "Apartman görevlisi 300 metreden uzağa alışverişe gidemez"

Gözel, sokağa çıkma kısıtlaması bulunanların çoğunun alışveriş ihtiyaçları için Vefa Sosyal Destek Grupları'nı değil apartman görevlisini aradığını ifade ederek, "Konut Kapıcıları Yönetmeliği'ne göre, apartman görevlisi, apartmanın 300 metre ötesine alışverişe gidemez. Bu mesafeden daha yakın bir alışveriş yeri olmayan apartman görevlisi arkadaşlar, kendi arabalarıyla daha uzağa alışverişe gitmek zorunda kalıyor." açıklamasında bulundu.

Apartman görevlilerinin uygun olmayan şartlarda dezenfekte hizmeti yaptığını aktaran Gözel, şöyle devam etti:

"Apartman görevlileri dezenfekte hizmeti konusunda profesyonel değil. Zaten apartman görevlilerinin, binaları dezenfekte etmesi iş yükü durumuna giriyor. Apartman görevlilerinin, koronavirüs tehlikesi sürecinde her zamankinden daha fazla market alışverişi yapması, insanlarla teması ve çöpleri toplaması, koronavirüse yakalanma açısından risk grubunda olmalarına neden oluyor. Apartman görevlisi hastalığa yakalandığı zaman apartmanda yaşayan vatandaşlara bulaştırması da kolaylaşıyor."

- "Bakanlık, çalışma saati ve standardı belirlemeli"

Gözel, belediyelerin, apartmanların ilaçlanması konusunda önemli bir görev üstlenebileceğini belirterek, şöyle dedi:

"Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Konut Kapıcıları Yönetmeliği'ni değiştirmiyorsa bile sadece bu süreç için bir çalışma saati ve standardı belirlemeli. Koronavirüs nedeniyle çalışma saatlerinin sınırlandırılmasını istiyoruz.

Bazı meslek kuruluşları olağanüstü şartlarda hayatını idame eğitimi alırlar. Mesela AFAD ve sağlık görevlileri hem zorlu şartlarda vatandaşlara destek veriyor hem de hayatlarını idame ettirebilecek eğitimleri var. Apartman görevlilerinin böyle bir eğitimi olmadığı için de 'işimizden olmayalım' korkusu ve endişesiyle işlerine sahip çıkıyorlar."

Koronavirüs tedbirleri kapsamında siteler ve rezidanslarda alınabilecek önlemlere değinen Gözel, "Site ve rezidanslarda, havuz ve saunaların bu yaz açılmamasını tavsiye ediyoruz. Havuz ve saunaların açılması insanların sağlığını riske atacaktır. Ülkemizde bulunan 1 milyon apartman görevlisi, sokağa çıkma kısıtlaması bulunanların ihtiyaçlarını gönüllü bir şekilde yapar ama bu ihtiyaçlar giderilirken apartman yönetimleri gerekli tedbirleri almadığı için bu süreci yönetmek devletimize düşer. Bu sürecin göz ardı edilmesi karantina sürecini uzatacak." sözlerine yer verdi.



Kaynak: