Araç bayileri dijitalleşiyor

Sıfır araç satışında bayilerin rolü değişiyor, yüksek maliyetli yeni plaza yatırımlarının sonuna yaklaşılıyor. Avrupa’da birçok markanın geçtiği ‘online’ satış döneminin ilk örnekleri kısa zamanda Türkiye’de de görülecek. Başta Togg olmak üzere Tesla ve Mercedes-Benz tüketicilerin karşısına farklı satış modelleriyle çıkacak.
Araç bayileri dijitalleşiyor

Dijitalleşmeyle birlikte değişen tüketici alışkanlıkları, üreticilerin elektrikli araçlar için yaptığı devasa yatırımlar ve artan rekabet otomotiv sektöründe geleneksel satış yöntemlerini değiştiriyor. Konya Oto Galericiler Odası Başkanı ve KONMASDER (Konya motorlu araç satıcıları) Dernek Başkanı Abdullah Acıbadem, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

arac-bayileri-2.jpg

‘SİSTEM TOGG İLE BAŞLAYACAK’

İnternetten otomobil satışı sisteminin TOGG ile başlatacakları öngörüsünde bulunan Abdullah Acıbadem, ”Öğrendiğimiz bilgi doğrultusunda TOGG tüm illerde satış acentesi olmayacak. Araçların satışı internet üzerinden olacak büyükşehirlerde acenteler açılacak gözüküyor. Ülkemizde mevcutta bulunan markalar yavaş yavaş bayilik sisteminden acente sistemine geçiş yapıyor. Burada amaç; araçları internet üzerinden pazarlamak ve acenteler vasıtasıyla müşterilere teslim etmek. Burada internet üzerinden ikinci el araç satışı çok ileri bir pazar ağına ulaşmaz. Bazı firmalar internet üzerinden araç satıyor. Bazı kurumsal firmalar ihale üzerinden araç satışı yapıyor. Ama kullanıcıların buna uyum süreci ikinci araç sanal ortamda satışı zamanla alışacaktır. Bu arada rekabet ortamı fiyatları düşürür mü diye soracak olursanız geçtiğimiz günlerde bakanlığımız tarafından ÖTV matrah düzenlenmesi yapıldı. Araç fiyatlarında yüzde 20 civarında 500 bin altı araçlarda indirim söz konusu oldu. Ama bu araçlara maalesef yaramadı. Çünkü gelen araç sayısı araç firmaların fabrikaların pandemi süreci ile başlayan üretim sıkıntısı akabinde çip krizi ham madde sıkıntısı tam kapasite üretim yapılmadı” diye aktardı.

arac-bayileri-1.jpg

‘ENERJİ SIKINTISI ÜRETİMİ KISITLIYOR’

“Bugüne baktığımız da Avrupa açısından enerji sıkıntısı maalesef üretimi kısıtlamaya devam ediyor” diyen acıbadem şöyle devam etti: “Bakanlığımızın yaptığı ÖTV matrah düzenlemesinde aradaki fark piyasaya yansımadan gelen araçların ÖTV indirim farkları distribütörlerin ve bayilerin cebine, kasasına girecek ve bunu geçen ay ve bu aya baktığımızda bayilerde araçlara sürekli zam yapılmaya devam ediliyor. Keşke ÖTV matrah düzenlemesi yapılmasaydı mı diyoruz. En azından aradaki para distribütör ve bayilerin cebine gireceğine devletimizin kasasına girseydi diye düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Son 15 gündür araç fiyatlarında sürekli ilan tutarları değişmeye başladı. Araç fiyatları yukarı doğru devam ediyor. 2023 yılı için TOGG piyasaya yeterli araç üretim yapar satışa sunarsa ve diğer markalar üretimde artışı sağlayıp yeterli araç gönderirse araç fiyatları düşüş sağlar. Ama arz talep artışın sürekliliğinin sağlanması gerekiyor. Bizim her zaman söylediğimiz otomobili yatırım aracı görmeyelim. İhtiyaç doğrultusunda araç alalım. Araç fiyatlarının daha da artmasının 84 milyona ancak zararı var. Bu işe karaborsa para yatıranlar arada vurgun vuruyor.”

‘DOLANDIRICILARA DİKKAT’

Otomobil sektöründe internet dolandırıcılığının durmayacağını belirten Acıbadem, “ Şu an en çok gündemde olan kapora dolandırıcılığı. Araç satışında da bunu kullanmak isteyen çok olacaktır. Elbette biz buradan araç alım satım noktasında kullanıcıların doğru bilindik kişileri firmaları tercih etmelerini öneriyoruz. Hiç tanımıyorsanız oto galeri Esnaf odalarımız her ilimizde mevcut buralardan esnafı sorgulayabilirler . Araç alırken mutlaka güvenilir TSE’li ekspertiz firmalarını tercih ederek araçlarına baktırmaları, tramer ve km bilgilerini mutlaka kendilerinin sorgulaması gerekiyor. Araç ruhsat sahibi banka hesabına yatırılmasını araç plakasını mutlaka açıklamaya belirtmelerini öneriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :