Araç parça üretimi ihtiyaca yetişmiyor

Hasar alan araçların tamirinin masrafı arttı. Yedek parça fiyatlarının yüzde 300 arttığının bilgisini veren Oto Tamir Ustası Ramazan Gök, “Bir hasarlı aracın tamir maliyeti 5-6 bin lira tutarken şimdi şimdi 10-15 bin lira tutuyor.” ifadelerini kullandı.
Araç parça üretimi ihtiyaca yetişmiyor

Kazalarla birlikte hasarlı araç tamir fiyatları da arttı. Yedek parça fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandı. Yedek parça fiyatları artınca bu durum araç sahiplerinin kaza sonrası ödediği fiyatlara yansıdı.

arac-parca-uretimi-ihtiyaca-yetismiyor-3.jpg

‘ELİMİZDE YEDEK PARÇA SAYISI ÇOK AZ’

Pandemiden dolayı yurt dışından yedek parçaların az sayıda geldiğini söyleyen Ramazan Gök, “Yedek parça fiyatları Euro, dolar bazından geldiği için yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. Önceden 200-250 TL bazında aldığımız çıkma malzemeler bile şu anda 500 lira ila bin 500 lira arasında değişiyor. En ufak bir çıkma kaput bin TL’den aşağıya yok. Yedek parçanın yurt dışından gelmemesinden kaynaklı artış var. Pandemide kapanmadan dolayı imalat yapamayan sektörlerden dolayı fiyatlarda bir artışımız var. Bu nedenle yedek parça fiyatları çok yüksek. Yeni model makyajlı arabaların çoğunun malzemeleri 4 -5 ay süreyle gelmekte. Bu da malzemenin olmamasından kaynaklanıyor. Olan malzeme de çok yüksek fahiş rakamlara satılıyor” ifadelerine yer verdi.

arac-parca-uretimi-ihtiyaca-yetismiyor-1.jpg

‘YENİ MODEL ARAÇLAR DAHA HASSAS OLUYOR’

Yeni model araçlarının daha hassas olduğunun bilgisini veren Gök, “Yedek parça fiyatlarının düşeceğini zannetmiyorum. Çünkü sistem zaten oturarak geliyor. Hiç kimse almazken yan sanayi malzeme bile iki misline çıktı. Bu fiyatlar Türkiye şartlarında oturur kalır. Bir düşüş olacağını sanmıyorum. Bir hasarlı aracın tamir maliyeti 5-6 bin lira tutarken şimdi şimdi 10-15 bin lira tutuyor. Yedek parça fiyatlarının yüzde 300 katladığını söyleyebiliriz. Konya’da kaza oranı da artıyor. Hatta kazalar yazın biraz daha fazla oluyor. Yeni model araçların çoğu plastik aksamlı olduğu için önüne en ufak vurduğunda her yeri patlıyor. Bir de eskiden araçların farları, tamponları hep düz olurdu şimdi yeni model araçların hepsi ledli, paketli, dolu olduğu için bu yüzden masraf daha ağır oluyor” şeklinde konuştu.

arac-parca-uretimi-ihtiyaca-yetismiyor-2.jpg

‘SİGORTA OLSA DA OLMASA DA DEĞERİ DÜŞÜYOR’

Bir araç kaza yaptığında yedek parça değişikliği olsa bile aracın değerinin düştüğünü kaydeden Gök, “Şu an sigorta şirketleri çoğu arabaya sigortalı olduğu için orijinal malzeme vermiyor, yan sanayi malzeme veriyor. Yan sanayi malzeme takıldığında haliyle aracın değeri düşmüş oluyor. Yurt dışından yedek parça gelmediği için fiyatlar artıyor. Eğer yurt dışından malzeme gelseydi fiyatlar artmazdı. Tamircilerin ellerinde bir iki tane malzeme kaldığı için bunları da liste fiyatına bakarak satıyorlar. Fırsatçılık yapılmıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ