Armut.com'un kurucusundan Konya'da çok önemli tavsiyeler!

Genç MÜSİAD Konya tarafından düzenlenen Young Business Academy organizasyonuna katılan girişimci Başak Taşpınar Değim, kendi hayatı ve girişimcilikle ilgili gençlere bilgiler verdi.
Armut.com'un kurucusundan Konya'da çok önemli tavsiyeler!

Genç MÜSİAD Konya, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen, 2 bine yakın üniversite öğrencisinin ve genç iş insanının katıldığı Young Business Academy organizasyonu Selçuklu Kongre Merkezi’nde devam ediyor. İkinci günün konuklarından olan girişimci, iş insanı ve armut.com’un kurucusu olan Başak Taşpınar Değim, mühendislikten girişimciliğe nasıl geldiğini ve armut.com’u nasıl kurduğundan bahsetti.

FİKRİNIZE SAHİP ÇIKIN PIŞMANLIK YAŞAMAYIN

İş hayatına kurumsal bir yerde başladığını söyleyen Başak Taşpınar Değim, “Amerika’da master yaptım. 8 yıl orada çalıştım daha sonra Türkiye’ye döndüm. Yeniden bir hayat kurmak gerekti. Bu hayatı kurarken de türlü türlü hizmete ihtiyacımız oldu. Nakliye, boya, temizlikçisine kadar bunları bulmak çok vakit aldı. O tecrübenim sonunda internetten bu işleri yapmanın bir yolu var mı sorusu doğdu aklımıza. Ben iş hayatına kurumsal bir tarafla başladım. Amerika’daki iş hayatı tecrübemde yöneticilikti. Türkiye’de güzel bir teklif geldi. Oğlum rahatsızlanmıştı o sırada hastanede ben düşündüm hayat çok kısa ben neden o fikrimin peşinden gitmiyorum da bu hayatın döngüsü içinde devam ediyorum. Ya o fikri deneyecektim başarısızlık ihtimalini göz önüne alarak yada denemeyerek 20 yıl sonra neden yapmadım diye pişman olacaktım. Benim de böyle girişimcilik hayatım başladı” dedi.

whatsapp-image-2023-12-24-at-14-28-11.jpeg

ARMUT İNSANLARIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRIR

Armut platformunun insanların hayatını kolaylaştırdığını ifade eden girişimci Değim, ilk kurduğu zamandan beri insanlar tarafından talep gördüğünü söyledi. Değim, bu işe başlarken yeniden öğrenme sürecine geçtiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Yeniden öğrenme süreci oldu. Eğitimler alıp çeşitli yılın girişim konsepti var. Bütün emeğinizi harcayıp birden o istediğiniz ürünün özellikleriyle çıkarıp hem maddi hem manevi açıdan vakit kaybetmektense bir ürün oluşturup onunla piyasaya çıkmak ve tüketicilerin o analizi kontrol edip onun üzerine geliştirme yapılmasıdır. Verilerin analizini yapıp onun üzerine geliştirme yapmak. Bizim için o disiplin çok önemliydi çünkü pazarlama yapacağımız için. Zamanla ilk ürünü bir kaç ay içinde hazırlatıp insanlara sunduk. Ürün çalışıyor ve talep almaya başladık. Armut hizmet bir platformdur sizlere en iyisini sunar.”

BİRÇOK ÜLKEDE HİZMET VERMEKTEYİZ

Türkiye’de bu işin oldukça güzel gittiğini belirten Değim, yurt dışına açılarak birçok yerde uygulamayı kullandıklarını bildirdi. İş insanı Değim,” İlk başladığımızda hiç bir şey bilmiyorduk ama bilimin gücüne inanarak ürünümüzü geliştirdik. Yapay zekayı kullanan algoritmalar sayesinde de müşterinin beğenmesi için çalıştık. 2013 yılında teklifler geldi girişimlerden ölçek birime geçtik. 2014 tarihinde ilk tur aldık. 2018 tarihinde daha da gelişti. Türkiye’de işler çok yolunda gitti biz de yurt dışına açılmaya karar verdik. Pandemi dönemiyle beraber 3 ülkeye daha açılarak toplam 8 ülkeye kadar çıktık. Gecen yıl İtalyan şirket bizimle şirketleri birleştirmek istedi. Bizde birleştirerek şirketin başına geçtik. Şu an 14 ülke de hizmet veren bir ürüne döndü. Herkes armut.com platformunda istediğini bulup işini kolaylaştırır” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-12-24-at-14-28-11-2.jpeg

GİRİŞİMCİ OLMAK PROBLEMLERİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜR

Girişimci adayların işe ilk başlarken problemleri fırsata dönüştürerek başlamasında fayda sağlayacağını vurgulayan Değim, girişimci olmanın risk taşıdığını söyledi. Değim, şirket kültürlerinin olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “1. olarak müşteri odaklı ürün geliştiren şirketiz. Güven sunarak daha da ileriye gideriz. 700 binden fazla hizmeti kullanan ve hizmet veren bir platform. 2. olarak veri odaklı çalışan bir şirketiz. Liyakatlı bir ortam, terfiye kadar sisteme dayalı objektif kriterlerle yapılan bir iştir. İyi analizler yapıyoruz bu sayede de ürüne her zaman yeni şeyler ekleyerek bir önceki üründen daha iyi hizmet verebiliyoruz.3. olarak kendinizi geliştirin öğrenmeye açık olun. Teknoloji alanında ilerlemek isteyen kendini geliştirmelidir. Sonra beraber bir şeyler üretmek ve sorumluluk almak oldukça önemlidir.”

Girişimci olmanın yaşının 45 olduğunu belirten Değim, “Girişimci olmanın yaşı 45'tir. Bu tarz sektörlerde çalışmaya başlamak için tecrübe edinmek gerekiyor kendi yolunuzu bulup öyle çizersiniz. Yatırımcı ile büyümek isterseniz de kimse durduk yere size yatırım yapmak istemez. Onların da kazanacağı bir şey olmalıdır ki size yatarım yapar” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİYİ TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN OLMALIYIZ

Başarılı olmanın yollarını aktaran Taşpınar Değim, şu şekilde konuştu, "Girişimde başarılı olmak isteyenlere tavsiyem kendi donanımınıza inanıyorsanız bir adım atın eğer adım atmazsanız neden ben bunu yapmadım diyerek yıllar sonra pişman olmayın. Adım atmaktan korkmayın yeni yaşadığımız çağda bu dünyayı ileriye taşıyacak teknolojileri geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye teknolojisinde tüketen değil üreten olmalıyız biz buna mecburuz."