Arsa üretimi şart!

Pandemi dönemiyle ve konut fiyatlarının artmasıyla birlikte arsalar da bir yatırım aracı haline geldi. Arsa fiyatlarının her geçen gün yükseldiğini ifade eden KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Konya’da arsa sıkıntısı olmasaydı bu fiyatların bu noktaya doğru gitmesi ön görülemezdi. Şu anda arsa talebi fazla, arz az. Hal böyle olunca da fiyatlar artıyor” şeklinde konuştu.
Arsa üretimi şart!

Konya’da arsa yatırımına olan ilgi her geçen gün artıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, Konya’da arsaya olan talebin fazla ancak arzın az olduğunu, bu nedenle arsa fiyatlarının arttığını söyledi

arsa-kiymete-bindi-1.jpg

‘YATIRIM İÇİN ARSA DOĞRU BİR LİMAN’

Son iki yıldır gayrimenkul yatırımın öneminin giderek arttığını belirten Başkan Adem Bulut, “Arsa ve ev fiyatları birçok emtiayı geçmiş vaziyette, yükselerek gidiyor. Bu durum arsanın yatırım için doğru bir liman olduğunu gösteriyor. Belki bazen fiyatlar yerinde duruyor ama hiçbir zaman aşağıya düşmüyor. Arsa yatırımı bana göre doğru bir yatırımdır. Adem Bulut İnşaat olarak zaman zaman arsa yatırımlarımız oluyor. Bunu bazen vatandaştan alıyoruz, bazen belediye ihalelerine girerek alıyoruz. Bizim işimiz daha çok arsa ve ham maddeyle oluyor. Arsa olmadan herhangi bir binayı yapamazsınız, inşaat yapamazsınız. O nedenle arsa yatırımı, arsa talebi doğru bir yatırımdır. Uzun vadede bekleyen herkes arsadan kazanmıştır. Belediyeler arsayı imara parça parça açıyor, tamamıyla açmıyor. Haliyle kendi rantını düşünüyor. Bu da arsa fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Belediye parsellerini toplu olarak çıkarmalı ve insanların, müteahhitlerin alabileceği bir arsa oluşumu sağlanmalıdır. Konya’da arsa sıkıntısı olmasaydı bu fiyatların bu noktaya doğru gitmesi ön görülemezdi. Şu anda arsa talebi fazla, arz az. Hal böyle olunca da fiyatlar artıyor” şeklinde konuştu.

arsa-kiymete-bindi-3.jpg

‘SANAYİ ARSALARI YOĞUN TALEP GÖRÜYOR’

Konya’da sanayi arsalarının şu anda yoğun talep gördüğünü kaydeden Adem Bulut sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi arsaları belediyenin satışında olduğu için onlar biraz daha trend olarak yüksekte. Arsa yatırımı için daha çok Selçuklu ’da Yazır bölgesi veya yeni yerleşim alanlarını tavsiye ediyoruz. Buhara Mahallesi ya da Parsana Mahallesindeki iki katlı villa ve bahçeli evlerin yapılabileceği arsalar biraz daha talep görüyor. Pandemi döneminden sonra büyük bir talep oldu. Benim arsa alacaklara tavsiyem 500- bin metre de olsa yatırım için bir parsel alınabilir. Yatırım için arsa alacak vatandaşlar güvendikleri emlakçılardan arsa alımlarını gerçekleştirsinler, alacakları arsayı tapu parsel noktasından sorgulasınlar. Son olarak da müteahhitlerden veya bilen kişilerden destek alabilirler. Tapuyu aldıktan sonra ya da tapuyu alırken parasını ödesinler. Çünkü bu tür işlerde iyi niyet suiistimal edilebiliyor. Bu noktada da vatandaşlarımız dikkatli olsunlar.”

arsa-kiymete-bindi-2.jpg

‘KONYA’DA ARSAYA YOĞUN İLGİ VAR’

Pandemi döneminden sonra arsa fiyatlarının tavan yaptığını ifade eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Belediyelerimizin konut öneri alanı içerisinde olan tarla vasfındaki arazileri, tarımda kullanılmayan arazileri arsa vasfına çevirip, arsa üretmeleri gerekiyor. Eğer belediyelerimiz arsa üretirlerse fiyatlarımız biraz daha geri çekilecektir” ifadelerini kullandı.

Arsa yatırımının en kârlı yatırım araçlarından biri olduğunu vurgulayan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Konya’mızda da oldukça bir ilgi var. Pandemi döneminden sonra vatandaşlarımız bahçeli evlere daha çok yönelmeye başladılar. Kapalı ortamlardan kaçınıp, daha ferah ortamlarda yaşamak istiyorlar. Konya’da Karatay, Meram, ve Selçuklu bölgelerinin tamamında şu anda vatandaşlarımız arsaya yatırım yapıyor. Yeşil alan Meram’da daha fazla olduğu için arsa yatırımında Meram bölgemiz biraz daha ön plana çıkıyor. Arsa yatırımında en çok tercih edilen bölgeleri sıralayacak olursak; önce Meram sonra Selçuklu sonra da Karatay geliyor. Pandemi döneminden sonra arsa fiyatları tavan yaptı. Belediyelerimizin konut öneri alanı içerisinde olan tarla vasfındaki arazileri, tarımda kullanılmayan arazileri arsa vasfına çevirip, arsa üretmeleri gerekiyor. Eğer belediyelerimiz arsa üretirlerse fiyatlarımız biraz daha geri çekilecektir” diye aktardı.

konyada-arsaya-yogun-ilgi-var-1.jpg

‘TOPRAĞA YAPILAN YATIRIMDAN KİMSE ZARAR ETMEZ’

Belediyelerin arsa üretmesinin elzem olduğuna dikkat çeken Başkan Sedat Altınay, “Hükümetimizin de aldığı karar doğrultusunda hem ticari hem de konut imarlı arsa satışları da TOKİ tarafından başlatılıyor. Vatandaşlarımızın talebi çok ancak şu anda talebi karşılayamıyoruz. Belediyelerimizin yeni önlemler alıp mutlaka imarlı arsa üretmeleri gerekiyor. Vatandaşların bu talebi ancak bu şekilde karşılanır. İmar uygulaması yapıldığında belediyelerimiz oradan yüzde 35, yüzde 40’a yakın bir pay alıyor. Oradan alınan paylar da vatandaşa alt yapı hizmeti olarak sunuluyor. Bence belediyelerimizin arsa üretmesi önemli bir karar olur. Toprağa yapılan yatırımdan bugüne kadar kimse zarar etmemiştir, hep kazandırmıştır. Biz Konya Emlakçılar Odası olarak vatandaşlarımızın arsaya, tarlaya, konuta yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Konya’da arsa alımlarında dolandırıcılık olmaz. Çünkü imar sorgudan arsanın yeri, arsanın konumu, cephesi, çekme payları her şeyi görünebilir. Tapuyu almadan hiç kimse parasını ödemesin. Vatandaşlarımız o konuda duyarlı olsunlar” diyerek sözlerini tamamladı.

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :