Asgari ücret için ilk rakam verildi

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücret için heyecanlandıran açıklama Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar'dan geldi. Asgari ücret için ilk kez rakam verilirken Bahar'ın dile getirdiği rakam vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı. Ali Bahar, "İşvereni destekleyen bir takım unsurlar ilave edilirse yüzde 50 ücret artışı ile 17 bin lira civarındaki bir net asgari ücret de mümkün olabilir." dedi.
Asgari ücret için ilk rakam verildi

Milyonlarca vatandaş pazartesi günü gerçekleşecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına kilitlendi. İlk toplantıda neler konuşulacak masaha hangi oranlar var? Asgari ücret ne kadar olacak? Hem işverenin hem de işçilerin merak ettiği toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, ücretlerde hem genel ekonomik dengeyi sarsmayacak hem de çalışanların kayıplarını telafi edecek bir artış yapılacağı dile getirdi.

"YILDA BİR ZAM DAHA DOĞRU"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarını yakından takip eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, 2024 yılında sadece bir kez ücret artışı yapılacağı açıklamasının enflasyon ile mücadele için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

"ENFLASYONU KONTROL ETMEK ADINA MAKUL"

"Yılda bir ya da iki kez artış konusunu iki açıdan değerlendirmek gerekiyor" diyen Bahar, "Birincisi, çalışanların refahı ve yaşam standartlarının korunması. Bu açıdan, yüksek enflasyon yılda iki kez artış yapılmasını gerektiriyor. İkincisi ise enflasyonla mücadele. Enflasyonu kontrol edebilmek ve aşağı çekebilmek için yılda bir kez makul oranlı bir artış daha doğru bir tercih olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

"ÇEKİRDEK ENFLASYONDA İYİLEŞME VAR"

Sözlerine devam eden Bahar, "Hem fiyatlarda çok hızlı bir yükseliş yaşandı hem de mevcut fiyat seviyesi satın almayı zorlaştıran bir düzeye ulaştı." dedi. "Geride bıraktığımız seçim döneminden sonra ekonomimizde atılan normalleşme adımlarını desteklediğimizi her ortamda açıkladık" diyen Bahar, "Ekonomi yönetimi bu süreci şu ana kadar başarılı ve proaktif bir şekilde yönetti. Enflasyonda, tüketim eğiliminde bir trend değişimi görüyoruz. Özellikle çekirdek enflasyon verisinde dikkat çeken bir iyileşme var” dedi.

"DAHA GERÇEKÇİ DÖVİZ KURUMUZ VAR"

"Önümüzdeki haftalarda yeni asgari ücret belirlenecek ve buna bağlı olarak Ocak ayında hemen her tür mal ve hizmette fiyat artışları yaşanacak" diyen Bahar, "Ancak bu kez son iki yılın aksine daha gerçekçi ve daha makul bir döviz kurumuz var. Cari dengede iyileşme işaretleri var. Bu nedenle, enflasyonu besleyen üç ana damar olan ücret artışı, kur artışı ve reel talep artışından sadece ücretler kanalından bir etki göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"ENFLASYONDA HIZLI GERİLEME GÖRECEĞİZ"

"Zira tüketim büyümesi ve kur artışı hız kesmiş durumda" diyen Bahar, "Temmuz ayında asgari ücrette yeni bir artış yapılmaması durumunda, 2024’ün Temmuz ayından itibaren enflasyonda hızlı bir gerileme göreceğiz. Daha önce çok kez deneyimlediğimiz gibi, ekonomimizde yaşanacak en büyük sorun enflasyon ve bunu rayına sokmadığımız müddetçe, diğer sorunlarda kalıcı bir iyileşme göremeyiz." şeklinde konuştu.

Sözlerine devam eden Bahar, "Bu açıdan biz asgari ücrette yılda bir kez artış yapılmasını destekliyoruz. Ancak sadece bir artış yapılacak olursa, mevcut enflasyonu da dikkate aldığımızda bu ay belirlenecek ücret artışının öncekilere göre bir miktar daha yüksek olması mümkün." dedi.

"YÜZDE 40'IN ALTINDA OLMAZ"

"Ücretlere yüzde 30 zam yapılırsa net 14 bin 822, yüzde 40 zam yapılırsa net 15 bin 962, yüzde 50 zam yapılırsa net 17 bin 103 lira asgari ücret olacak." diyen Bahar, "Asgari ücretin 2024 sonundaki enflasyon oranına göre değil, 2024 yılı ortalama enflasyon beklentisine göre belirleneceğini ve bununda yüzde 40’ın altında olamayacağını düşünüyorum." dedi.

"ASGARİ ÜCRET 17 BİN CİVARINDA OLMALI"

"Bu anlamda benim tahminim net asgari ücretin 16 bin liranın üzerinde olacağı yönünde" diyen Bahar, "Eğer işvereni destekleyen bir takım unsurlar ilave edilirse yüzde 50 ücret artışı ile 17 bin lira civarındaki bir net asgari ücret de mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :