Asgari ücret zammında kritik saat belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında saat 11.00’de toplanacak.
Asgari ücret zammında kritik saat belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında saat 11.00’de toplanacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Bugün rakamlar telaffuz edilmeye başlanır. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ben ne söylersem bu rakama dönmem dedi. Önceki dönemde açlık sınırının altına oturmayız açıklamasını yapmıştı. 9 bin lira seviyesi olması gerektiğini belirtmişti. 9 bin lira olmayınca masadan kalkmıştı, oy çoğunluğu ile anlaşmaya varılmıştı.

Tüm taraflar, hem hükümet hem işveren hem çalışanların oy birliği ile alacağını düşünüyorum. Burada tahminler önemli TÜRK-İŞ Başkanı perşembe gününe kalmaz demişti. Bugün için de Bakan Bey ile görüşeceğini söylemişti. Saat 11.00 itibarıyla toplantı yapılacak rakamlar telaffuz edilmeye başlanır.

TOPLANTILARDA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

İlk toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, TÜİK’in oranları masaya yatırıldı. Burada dikkate alınması gereken şey dolar kurunun seviyesiydi. Önceki Bakan Vedat Bey’in 500 dolar açıklaması vardı. Dolara endekslemenin sadece bir yöntem olmadığı bahsedildi. TÜRK-İŞ’in beklentisi olacaktır. Bu rakam 11 bin 500’ler seviyesinde olacaktır.

Dolar kurunun 23 liraya dikkate alırsak 11 bin 500 TL yapıyor. Güncel kuru da dikkate alırsak bu 11 bin 900’ler seviyesine geliyor.

En düşük memur maaşının 22 bin TL’ye artırılması var, kamu işçilerine yapılan zam var. Bunlar dikkate alınacaktır.

Bugün TÜRK-İŞ’in talepleri rakam olarak telaffuz edilir. TİSK asgari ücret desteğinin artırılarak devam edeceği talebini iletmişti.

Sigorta primlerinin erken ödenmesinde 5 puan indirim söz konusu. Daha fazla indirim sağlanabilir. Şu anda hızlı bir şekilde yeni ekonomi yönetimi başa geçti. Enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ama işveren burada asgari ücreti maliyet olarak dikkate alıyor.

SEKTÖR GENELİNE BAKTIĞIMIZDA BEKLENTİ NE?

Beklenti yüzde 30’un üzerinde artış yapılması yüzde 30-40 civarında artış piyasa tarafından fiyatlandı. İşçi ve işveren tarafının başka talepleri de var. 500 dolar durumu gündemden kalktı. Yine belirlenecek rakam bu seviyelerde olacaktır. Eski Bakanın söylediği buydu. TÜRK-İŞ’in pazarlık masasına getirdiği hususlar vardı. Çalışanların ücret tarifesinin güncellenmesi, gelir vergisi tarifesi güncellenirse daha az vergi ödenebiliyor.

Ücretlerin beyanname vererek daha az vergi verilmesinin önünü açabilirler. Açlık sınırı 10 bin 300’ler seviyesinde, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 13 binler seviyesinde. Asgari ücret nasıl belirlenmeli sorusuna yanıt bulacak olursak burada yeni şeylerin konuşulmasının zamanı geldi. Bölgesel asgari ücret olabilir. Avrupa ve ABD’de örneklerini gördüğümüz gibi saat başı asgari ücret. Esnek çalışma modeline göre çalışma sistemi getirilebilir.

TOPLANTININ ÖNE ÇEKİLMESİ BİZE NE MESAJ VERİYOR?

Faiz kararı açıklanmadan önce toplantının neticelenmesi. Üçüncü görüşmenin öne çekilmesi bugün açıklanmasına işaret ediyor. Muhtemeldir ki taraflar pazarlık masasında anlaşırlarsa asgari ücretin açıklanmasını bekleyebiliriz."

TÜRK-İŞ BAŞKANI ERGÜN ATALAY'DAN AÇIKLAMA

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Asgari ücret zam görüşmesini perşembeden önce bitirebiliriz, yarın (bugün) olma ihtimali yüzde 50" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabulünün ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 1,5 saat görüştüklerini ifade eden Atalay, Erdoğan'a asgari ücret görüşmeleri konusunda hangi aşamada olduklarını aktardığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile bu gece bir görüşme gerçekleştireceğini bildiren Atalay, şunları kaydetti:

"Sabah Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir ortak toplantı olacak. Perşembe gününü bulmadan bir neticeye varacağımızı umut ediyorum. Taleplerimizi, geldiğimiz noktayı Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ilettim. Belli bir noktaya geldik."

Görüşmede herhangi bir rakam telaffuz edilip edilmediği sorulan Atalay, "Onları söylemenin bir anlamı yok. Ben konuştuktan sonra bir daha ne işçi ne TÜRK-İŞ konuşur. Kendimi de sizi de sıkıntıya sokacak, mahcup edecek bir şey söylemeyeyim. Arzu ettiğimize yakın bir rakam olur diye umut ediyorum. Yarın (bugün) ya da en kötü çarşamba günü belli bir yere varırız." ifadesini kullandı.

Belirlenecek asgari ücretin kim tarafından açıklanacağı sorulan Atalay, "Bakan Bey ile açıklama yapacağız." cevabını verdi.

Etiketler :