Asgari ücrete yeni zam formülü! Hesaplamalar başladı: Minimum tutar ortaya çıktı

Asgari ücretliler gözünü Ocak ayında yapılacak zamma çevirdi. İşçi ve işverenler şimdiden hesaplamalara başlarken en önemli veri enflasyon olacak. Asgari ücretlilere memurlara uygulanan formülün uygulanması da gündeme gelirken, asgari ücretle ilgili ilk hesaplamalar yapıldı.
Asgari ücrete yeni zam formülü! Hesaplamalar başladı: Minimum tutar ortaya çıktı

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte zam hesaplamaları başladı. Emekli ve memurların zam oranı için enflasyon verilerine göre ipuçları verilirken, bir artış da asgari ücretlilere yapılacak. Asgari ücrete yapılacak zammın etkisi geniş olacak.

Asgari ücrete yapılacak zam ile birlikte daha yüksek maaşla çalışanların ücretleri de yeniden düzenlenecek. Ek olarak asgari ücretle çalışanların vergiden muaf tutulması sebebiyle brüt ücretle çalışanlar için avantaj oluşacak. Asgari ücretlilerin rapor, tazminat gibi ödemeleri de artarken, işsizlik maaşından İŞKUR ödemelerine kadar birçok alana etkisi olacak.

ARALIK AYINDA BELLİ OLACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yıl Aralık ayında toplanıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon, bir sonraki yılda geçerli olacak yeni ücreti tespit ediyor. Asgari ücret komisyon çalışmaları Aralık ayında başlayacak ancak hem işveren hem işçi konfederasyonları konuyu şimdiden gündemine aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, Türk-İş ve TİSK, Aralık ayında çalışmalara başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na talepleri araştırıp, verileri ele alarak katılacak. Aralık ayında yeni asgari ücret belirlenecek.

İSTENİRSE ARA ZAM YAPILABİLİR

Asgari ücret yıllık olarak belirleniyor ancak hem geçen yılın hem de bu yılın Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapıldı. Asgari ücret, bu yıla yüzde 54.66'lık artışla 8 bin 506 liradan başladı, Temmuz'da gelen yüzde 34'lük ara zam ile 11 bin 402 liraya çıktı.

Bu miktar, bu yılın sonuna kadar geçerli olacak. Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı boyunca uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Önümüzdeki yıl içinde eğer istenirse yeniden ara zam mümkün olacak.

EN KRİTİK NOKTA ENFLASYON

Asgari ücret tespiti için en önemli veri enflasyon olacak. Hem gerçekleşen enflasyon hem de hedef enflasyon verileri değerlendirilirken, refah payı da eklenecek.

Temmuz'da yapılan yüzde 34'lük ara zam ile 11 bin 402 liraya yükselen asgari ücrete bu yılın 2.yarısında gerçekleşen enflasyonun yansıtılması kararlaştırılırsa, yüzde 37.76 seviyesindeki OVP tahminine göre refah payı eklenmeden yeni ücret 15 bin 707 liraya çıkabilecek. Yeni asgari ücret OVP'deki 2024 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 33'lük oran yansıtılırsa refah payı hariç 15 bin 165 lirayı görecek.

MEMUR MAAŞI FORMÜLÜ

Asgari ücrete memur maaşlarındaki artış formülünün uygulanması da gündemde yer alıyor. OVP'deki enflasyon tahminine göre memur maaşlarının Ocak'ta yüzde 49.46 artması beklenirken, bu formüle göre asgari ücret refah payı hariç 17 bin 42 liraya ulaşacak.

Etiketler :