Asgari ücretliye zam geliyor: Ara zam bütün iş kollarını kapsıyor mu?

Milyonlarca asgari ücretlinin gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda. Peki asgari ücret için konuşulan zam oranları ne kadar?
Asgari ücretliye zam geliyor: Ara zam bütün iş kollarını kapsıyor mu?

Asgari ücret ne kadar olacak sorusu özel sektör çalışanlarının son günlerdeki sohbet konularından biri oldu. Milyonlarca asgari ücretlinin beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanıyor. Temmuz itibari ile kararın netleşeceği ve açıklanacağı duyurulurken bu ay içerisinde de asgari ücret komisyonunun kararında netlik olacağı bildirildi.

Asgari ücretle ilgili kulislerde konuşulan rakamlar değişiklik gösterirken geçtiğimiz aylarda eski Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarında asgari ücretin 500 dolar bandında olacağı aktarılmıştı. İşte asgari ücret ile ilgili konuşulan rakamlar...

Eski Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar seviyelerine getirileceğine yönelik açıklamalarını takip eden vatandaşlar dolar kurunu da takip ediyordu. Bugünkü dolar kurunun 23 TL olması seebi ile asgari ücretin 11 Bin 500 TL olması milyonlarca asgari ücretlinin beklentileri arasında yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yapılacak toplantıya Türk-İş, TİSK heyeti katılacak. Birinci toplantıda bugün net 8 bin 506 lira (brüt 10 bin 8 lira) olan asgari ücrete ilişkin beklentiler, enflasyon başta olmak üzere ekonomik veriler değerlendirilecek. Yeni asgari ücrete refah payı ile birlikte yüzde 30 zam ön plana çıkarken, net ücretin 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 10 lira) olması bekleniyor. temmuz ayında asgari ücretin artmasıyla kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacak.

ASGARİ ÜCRETTE ARA ZAM NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret yiyecek, barınma, ısınma, giyecek gibi temel ihtiyaçların karşılaması için alınan en düşük ücrettir. Asgari ücret her yıl ülke ekonomisi, gerçekleşen ve hedef enflasyon, yaşam maliyeti, refah payı gibi parapetlereler de göz önüne alınarak belirleniyor. Asgari ücret ocak ayında net 8 bin 506 lira oldu. Temmuz ayı zammı için mesai yarın başlıyor. Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda 500 dolar (11 bin 699 lira) seviyesi kritik eşik olacak. Ara zam refah payıyla belirlenecek. Yeni asgari ücrette yüzde 30'luk zammı ön plana çıkarıyor. Bu oranda bir zam yapılması durumunda net ücretin 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 10 lira, işverene maliyet 15 bin 286 lira) olması bekleniyor.

Ekonomi

Etiketler :