Askeri araçlarda kullanılan kurtarma ve çekme vincinin yerli imalatı MEVKA desteği ile yapılacak

Önder Metal Makina İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 2018 Yılı Odak Sektörler Mali Destek Programı kapsamında Mevlana Kalkınma Ajansı’na sunulan ve destek almaya hak kazanan “Savunma Sanayine Yönelik Askeri Araçlarda Kullanılan Kurtarma ve Çekme Vincinin Yerli İmalatı Projesi” başarıyla tamamlandı.
Askeri araçlarda kullanılan kurtarma ve çekme vincinin yerli imalatı MEVKA desteği ile yapılacak

Proje kapsamında 1 adet CNC Borverk Tezgâhı ile 1 adet Toz Boya ve Pişirme Fırını alınarak savunma envanterine girecek askeri araçlarda kullanılan kurtarma ve çekme vincinin yerli üretiminin yapılmasının ve bu sayede yerli ve milli üretime katkı sunulmasının hedeflendiği projeye ajans tarafından 550 Bin TL mali destek sağlandı.

askeri-araclarda-kullanilan-kurtarma-ve-cekme-vincinin-yerli-imalati-mevka-destegi-ile-yapilacak-1.jpg

Tamamlanan projeyi yerinde inceleyerek firma yetkililerinden proje hakkında bilgiler alan MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, yaptığı açıklamada; “Savunma sanayiimizde kullanılan ürünlerin yerlilik oranları, devletimizin özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlar, hayata geçirilen projeler ve yeni atılımlar sayesinde her geçen gün daha da artmaktadır. Kurum olarak, bizler de devletimizin yerli ve milli savunma sanayii politikaları doğrultusunda bölgemizde savunma sanayiine yönelik üretim yapan KOBİ’lerimize desteklerimizi sürdürüyoruz. Ajansımızın da desteği ile hayata geçirilen bu projede amaç; yerli üretimi geliştirmek, savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu bir ürünü üreterek milli sermayenin yurtdışına çıkışını engelleyip yurt içinde kalmasını sağlamaktır. Alınan makineler ve yapılan ar-ge yatırımları sayesinde ortaya çıkan ürün, başta zırhlı ve zırhsız araç, tank vb. askeri araçların kurtarılmasında ve çekilmesinde olmak üzere kayar kasalı kurtarıcılarda, her türlü vinçte, araç üstü makine ekipman ve havacılık sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Bahsettiğimiz bu alanlarda hali hazırda kullanılan kurtarma ve çekme vinci, ülkemizde üretimi olmadığından sürekli olarak yurtdışından ithal edilmekte bu da milli sermayemizin yurtdışına çıkmasına sebep olmaktadır. Ayrıca, mevcut sistemlerde hidrolik fren olmadığından ek olarak Avrupa menşeili hidrolik fren satın alınıp takılmakta bu da yine ekstra olarak maliyete yansımaktadır. Savunma sanayiimizin yanı sıra çeşitli alanlarda da kullanılacak olan bu ürün farklı sektörlerdeki ihtiyaca cevap vermesi özelliği ile de dikkat çekmektedir. Yine proje kapsamında 10 yeni personel istihdamı gerçekleştirilmiş ve ortaya çıkan ürünün faydalı model belgesi de alınmıştır. Ağır tonajlı kurtarma ve çekme vincinin ilk yerli üretiminin ajansımız desteği ile bölgemizde yapılacak olması ve yerli ve milli savunma sanayiimize katkı sunacak olması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu vesile ile ajans olarak uzun zamandır odaklandığımız savunma sanayii ve yerli ve milli üretim konularında verdiğimiz desteklerin meyvelerini toplamaya başladığımızı da ifade etmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle projenin bölgemiz ve ülkemiz adına hayrılar getirmesini diliyor, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

askeri-araclarda-kullanilan-kurtarma-ve-cekme-vincinin-yerli-imalati-mevka-destegi-ile-yapilacak-2.jpg

askeri-araclarda-kullanilan-kurtarma-ve-cekme-vincinin-yerli-imalati-mevka-destegi-ile-yapilacak-3.jpg

askeri-araclarda-kullanilan-kurtarma-ve-cekme-vincinin-yerli-imalati-mevka-destegi-ile-yapilacak-5.jpg

askeri-araclarda-kullanilan-kurtarma-ve-cekme-vincinin-yerli-imalati-mevka-destegi-ile-yapilacak-4.jpg