Aşkım Kapışmak: Annenin ilgisizliği çocuğu narsist yapar

Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kitap Günleri kapsamında Konya’ya gelen Yazar ve Davranış Bilimleri Uzmanı Aşkım Kapışmak; “Çocuk anneden alamadığı ilgi ile kendi beyninde anneler oluşturuyor. Bu durum çocuğu narsisizme götürüyor” dedi
Aşkım Kapışmak: Annenin ilgisizliği çocuğu narsist yapar

Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kitap Günleri kapsamında Konya’ya gelen Yazar ve Davranış Bilimleri Uzmanı Aşkım Kapışmak; “Çocuk anneden alamadığı ilgi ile kendi beyninde anneler oluşturuyor. Bu durum çocuğu narsisizme götürüyor” dedi

“Annenizin kim olduğu sizin hayatta nasıl bir insan olduğunuzu belirleyecektir.” diyen Kapışmak; “Dört yaşında bir çocuk düşünün. Anne ile parka gitti. Anne banka oturdu. Çocuk bir anda oyuncakları görünce onlara doğru koştu. İşte tam o anda çocuk refleks olarak ne yapar? Döner anneye bir bakar. Eğer anne ben buradayım güvendesin algısı oluşturursa çocukta, o da oyuncaklara gönül rahatlığı ile koşar. Bu hikaye bütün bir hayat için böyledir. Yani eğer çocuk bütün hayatı boyunca arkasına döndüğünde anneyi göremezse, anne var ama başka bir şey ile ilgileniyorsa, anne var ama gergin ve mutsuzsa çocuğun beyninde şöyle bir algı oluşuyor. Çocuk anneden alamadığı ilgi ile kendi beyninde anneler oluşturuyor. Bu durum çocuğu narsisizme götürüyor. Narsisizm kişinin kendisini taparcasına sevmesi demektir. O beyindeki oluşturduğu anneler çocuğa; ‘sen mükemmelsin, senin kimseye ihtiyacın yok, sen kendine yetersin” der. Bakın eğer zihninizde anneniz tamamlanmamışsa kendi annelerinizi üretirsiniz. Çünkü insanın ego restorasyonuna ihtiyacı var. Bu çocukların annenin sadece karnını doyurma ve konforunu sağlamasına değil, kendisinin yanında olmasına da ihtiyacı var.” diye konuştu. Kapışmak; “Annesi baskın ve mükemmeliyetçi olan çocuklar neye dönüşür biliyor musunuz? Başarısız olmamak için kararsız olmaya sürüklenen bireylere dönüşüyor. Ya da annesi duyarsız ve sevgisiz olan çocuklar, yalnız bireyler oluyorlar. Bu tipler sevilme şeklini de bilmedikleri için hep verici olurlar. O yüzden annelik yaparken tüm bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.” şeklinde belirtti.

annenin-ilgisizligi-3.jpg

“HADDİNİ BİLEN İNSAN MUTLUDUR”

İnsanların neden mutlu olamadıkları ile ilgili bilgiler veren Kapışmak; “Haddini bilen insan mutludur. Haddini bilmek demek kendini bilmek demektir. Bir insan kendini bilmeyince hadsizliğe düşüyor. Hadsizlik başkalarının hayatları ile çok ilgilenmeyi onları kaşımayı getirdiği için, herkes kendi mutsuzluğunu kapatmaya çalışırken başkalarını da mutsuz etmeye çalışıyor. Mutlu olmak için bir şey yapmaya gerçekten gerek yok. Yaşamın getirdiği, kaderin getirdiği, anın getirdiği her şeyi kucaklamakla alakalı mutlu olmak. Sonuçta işi gücü olan da mutsuz, evliliği aşkı olan da mutsuz olabilir. Demek ki bizim hayatımıza gelenlerin ne olduğu değil, onları nasıl karşıladığımız ile alakalı mutlu olmak. Bu anlamda insanlar yetiştirilme tarzlarını, inançlılarsa eğer inandıkları dinin ne anlatmak istediğini, anne babalarının kim olduğuna ve kişilik ve karakter olarak nasıl bir insan olduğuna dikkat etmek zorundadır. İnsanı arzuladığı şey mutlu etmeyecek. Arzuladığı şeye ulaşma şekli mutlu edecek. Ben hiçbir kaderin ve yazgının kötülük üzerine olduğunu düşünmüyorum. Her yazgının, kaderin kişinin onu karşılama şekli ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Bunu söylememe rağmen hala bazı insanlar anlamamakta ısrar ediyor. Ve bir şeyler uğraşmadan hemen olsun istiyorlar. Hayatta güzel şeyler hemen gelmez. Bunu hiç kimse unutmasın. Hep bir çaba gerekiyor. Ve hak ediyorsanız yaşarsınız” diye konuştu.

annenin-ilgisizligi-1.jpg

“COŞKUSU ÇOK YÜKSEK BİR ORGANİZASYON”

Kitap Günleri hakkında da konuşan Kapışmak; “Bir kere coşkusu çok yüksek bir organizasyon. Buradaki kalabalık bir yazarı motive edecek seviyede diyebilirim. Çalışan tüm insanlar çok içten ve samimi. Hem böyle bir organizasyona Konya’nın bu kadar hazır olmasından gurur duydum hem de keyif aldım. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.” dedi.

GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ